Král Conan
Robert Ervin Howard
Conan (knižní série) série
Kniha Král Conan představuje slavného barbarského válečníka stvořeného divokou fantazií texaského spisovatele Roberta E. Howarda na samém vrcholu jeho životní cesty plné krvavých bojů, troufalých činů a lásky nespočtu žen. Conan musí jako vládce nejmocnějšího království oné mytické doby zas a znovu bránit svou zemi i své postavení proti početným nepřátelům vně i uvnitř království. Bojuje proti mečům i magii, šlechtickým intrikám i pradávnému zlu s neutuchající odvahou a nezlomnou vírou v sebe sama. Sbírka obsahuje povídky Meč s fénixem, Šarlatová citadela a román Hodina draka v revidovaném překladu Jana Kantůrka.... celý text
Co se týká Conana, jsem rozhodně nekritický. Více takových knih, navíc v povedeném vydání.
Na Conanovi som vyrastal, všetky príbehy som samozrejme poznal, ale aj tak som si ich rád prečítal v novom vydaní s novým prekladom (to som ani nejak neregistroval). Výborná pevná väzba, už len pár ilustrácii mi chýbalo. Obsahuje Hodinu Draka, jediný Howardov román o Conanovi.
Možná je to pořád dokola, plné klišé atd.... Ale báječně se to čte, hltal jsem stránku za stránkou a celé jsem to nadšeně slupnul jak malinu. Howardův Conan je prostě to pravé ořechové.
Nedokážu posoudit, jak moc se liší původní páně Kantůrkův překlad od aktuálního revidovaného, protože jsem na conanovkách ujízděla před víc jak dvaceti lety a prostě si to nepamatuju. Ale za mě tahle verze - dobrý.
Děje obou povídek a románu jsou prostě roztomiloučké. Ta opakující se klišé barbar vs. civilizace, ty příšerně ploché ženské charaktery, ty pitomosti v ději ...
Ach! Miluju to!
Pěkný pohled na počátky Fantasy. Je to pro mě seznámení s Conanem (filmy nepočítám) a rozhodně nezklamalo.
Nejrozsáhlejší kousek o Králi Conani v boji proti čarodějovi Xaltotunovi, oživlého díky magickému artefaktu. Rozsáhlejší povídka, ve které Barbar střídá lokace jak ponožky a usmyslí si udělat z poblouzněné puberťačky ( náhodou zachránkyně v kobce přes tlapami a tesáky veleopa ) královnu - 60 %.
Muž s fénixem je průměrný kousek z dobrodružství krále Aquilonského - tentokrát v boji proti mágovi s mocným symbolem na svém meči - 55 %
Šarlatová citadela řeší zachránu Aquilonského království, končí jak začína, na bitevním poli - 55 %
Fakt moc děkuji za tohle vydání, protože Hodina draka bylo onehdy vlastně moje seznámení s Barbarem/Králem Conanem, a dodnes, když se řekne Conan, se mi vybaví spousta pasáží právě z ní. Pevná vazba jí sluší stejně jako smysluplné předřazení dvou povídek, ilustrace Mikuláše Podprockého jsou super (kéž by jich bylo více) a Richard Podaný zrevidoval Kantůrkův překlad s láskou a úctou k němu i k Howardovi. Doufám, že se dočkáme dalšího barbarského čtiva v tomhle kabátku, protože ať se spisovatelé fantasy snaží jakkoliv, na Howarda naprostá většina z nich ani po 80 let nemá.
Hezky soubor. Conam mozna dnes nezaujme vypravenim ani super propracovanym charakterem postav, v cem ale stale naprosto exceluje je budovani uveritelneho fantasy sveta a ve vykresleni podmanivych scen (princezna Akivasha v hrobce, bubny pri potemnele rece, kvetina z pekla...), ktere jsou zkratka kouzelne zatuchle, vonici prastarou civilizaci a krutym svetem Conana. Takze porad naprosto platne doporuceni.
Conan povídky meč a magie fantasy povídky
Část díla
1997 | Conan Barbar / Conan Dobyvatel |
1991 | Conan barbar |
2007 | Conan I. |
2001 | Solomon Kane |
„Říkalo se, že má obrovskou knihovnu plnou knih o černé magii, vázaných v kůži stažené za živa z lidských obětí, a že v tajemných hlubinách pod kopcem, na kterém se tyčí jeho hrad, obcuje s temnými silami zla a vyměňuje křičící mladičké otrokyně za pekelná tajemství. Pravým vládcem Kothu byl on.“
Velkolepý návrat do Hyborského věku. Conan je klasika žánru meče a magie, vlastně je to základní stavební kámen. Klasika dobrodružné literatury. Při čtení jsem se vrátil do chlapeckých let, okouzlen dobrodružstvím, okouzlen čistou radostí z boje a nepřetržité akce. Kniha obsahuje dvě povídky a jednu novelu: „Meč s Fénixem“, „Šarlatová citadela“ a konečně „Hodina draka“. V životním příběhu Conana jde o příběhy z období, kdy je králem Aquilonie. Společným jmenovatelem jsou vždy snahy nepřátel o uzurpaci aquilonského trůnu. Dobro a zlo je zcela jasně vymezeno. Ano, souhlasím, je to pulp, je to brak, je to vše na jedno brdo, ale baví mě to. Je to akční, je to dobrodružné, je to temné, je to násilné, plné krvavých detailů, rozsekaných kreatur, uťatých končetin, plné pekelných nepřátel, magie, meče. Baví mě ta barevnost jazyka, poetičnost, výpravnost, příslib temnoty a hrůz, jako kdyby některé části příběhů vyprávěl nebo uváděl šedivý stařec, svědek událostí.
Souhlasím též s názory, že Conanovský svět je podivný, není příliš uvěřitelný, je jednoduchý, při bližším zkoumání neobstojí, je nekonzistentní a lidé se tam chovají podivně, často zcela nelogicky. Na druhé straně je to však svět nesmírně poutavý, rozmanitý, rozlehlý, inspirativní a ukazuje enormní hloubku Howardovy představivosti. Stejně tak souhlasím, že příběhy jedou podle stejné šablony, jeden jako druhý, stejný scénář. Přesto hodnotím vysoko, baví mě to, vady na kráse přecházím, nevadí mi, je to pro mě skvělé odreagování.
Provedení knihy je parádní, ilustrace potěší. Jediné, co snad chybí je nějaká mapka na předsádce.
Doufám, že se povede naplnit smělou vizi redaktora edice Argo Fantastica, pana Martina Šusta, publikovanou v době vydání, tedy v roce 2021, tedy že skutečně postupně dojde k novému českému vydání komplet Conana a vlastně komplet tvorby R.E. Howarda. Conan a další Howardova tvorba si to jistojistě zaslouží.