Templářské dědictví
Steve Berry
Cotton Malone série
1. díl >
Cotton Malone býval špičkovým agentem na americkém ministerstvu spravedlnosti. Pak se však rozhodl udělat za svou dosavadní kariérou tlustou čáru, odstěhoval se do Kodaně, stal se majitelem antikvariátu a začal vést poklidný život milovníka starých tisků. Udělal vše pro to, aby ho nic z minulého života nezastihlo – a stejně to bylo málo. Stačil jediný telefonát od jeho bývalé nadřízené Stephanie Nelleové a Cotton ví, že selanka skončila. Stephanie si s ním smluví schůzku v kodaňské kavárně, ale události naberou nečekaný spád. Jakýsi muž se pokusí ukrást její kabelku, a když se mu to nepodaří, spáchá demonstrativní sebevraždu. Mohl snad vědět, že se v kabelce skrývá deník Stephaniina zemřelého manžela, předního odborníka na historii templářů? Stránky deníku obsahují šifrovaný návod k odhalení dávného tajemství, které po staletí nedává spát badatelům ani hledačům templářského pokladu. Stephanie je odhodlána tuto mozaiku poskládat a naplnit tak odkaz svého muže – ale brzy vyjde najevo, že v tomto odhodlání není sama. Kdo je ten tajemný muž, který je pro vzácné záznamy ochoten vraždit? A za jakým cílem tak odhodlaně kráčí? Cotton Malore dlouho neváhá a nabídne Stephanii pomoc. S každým rozluštěným anagramem či symbolem jsou si stále jistější, že na konci cesty je čeká zjištění, které by mohlo otřást celým civilizovaným světem. Otázkou zůstává, jak by s tímto zjištěním naložil jejich nevyzpytatelný nepřítel...... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 2017 , DominoOriginální název:
The Templar Legacy, 2006
Hodně klišovité a překvapivě prostinké, co se týče zápletky. A vzhledem k tomu, že román vznikl až po úspěchu Dana Browna, nedokážu se ubránit pocitu řemeslné kalkulace, která měla spíš nasytit vyhladovělý trh, než přijít s něčím skutečně propracovaným.
Pravdou je, že Steve Berry mě neuchvátil ničím, co by jiní před ním nezvládli lépe a napínavěji. Chyběl mi prvek překvapení, originality nebo alespoň jednoduché zábavy. Informačně se většinou pohybuje po povrchu věcí a přizpůsobuje si fakta tak, aby se mu hodila do krámu. Nemluvě o vnitřní logice a charakterech postav, které tvrdí jedno a dělají druhé. Kvůli tomu třeba templářští rytíři chvílemi působí dojmem rozmazlených dětí v mateřské školce. Nakonec to ale tolik nevadí, protože je to umně skloubeno s dobrodružným příběhem, což je něco, co knize upřít nemůžu. V tomhle ohledu splňuje všechna nepsaná pravidla, i když dle mě postrádá nezbytný šmrnc.
No, příště dodat sympatické hrdiny, střízlivé odlehčení, neokoukaný děj - a pohár je doma.
Ano, další kniha ala Šifra .... Ale s tím jsem do toho šla, takže nejsem zklamaná ... naopak zápletka, resp. tajemství templářů, mi přijde přijatelnější než v "Šifře" ... některé momenty byly předvídatelné, ale jinak dobře odpočinková a rychle plynoucí četba.
Příběh je technicky dobře napsaný, ale mě to celkově nějak nesedlo, další kniha alá Šifra mistra Leonarda...
To jsem se zas nechal nachytat tolika kladnými komentáři. V podstatě nic světoborného, ani nic neobvyklého. Znalosti vyčtené z Wikipedie, pár nepodložených teorií, mustr á la Dan Brown, a jede se. Kniha mne ničím nepřekvapila, dlouhé, ukecané pasáže se daly čekat (američtí spisovatelé jsou placeni od počtu slov a stran), celkové směřování taky, prostě nic překvapivého.
Knihu doporučuji všem milovníkům tohoto žánru. Určitě si přečtu další od tohoto autora.
Četla se jedním dechem. Dějové zvraty působily přesvědčivě nikoli přitažené za vlasy, jak se mi zdálo u Alexandrijské knihovny, kde se děj neobešel bez amerického prezidenta. ;) Kniha mne přinutila načíst si něco víc o malé vesničce v předhůří Pyrenejí i samotných templářích. Celkem 4,5 hvězdičky - přece jen to není F. Forsyth. ;)
Výtečně napsaná kniha, která mi připomenula Davinciho kód a zdá se mi mnohem lepší. Fakta a fikce jsou bravůrně podána. Jsem nadšená a doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi napětí a zvraty
Příběh byl velmi napínavý. Moc se mi líbil. Je založený částečně na historických faktech a mne to zaujalo. Těším se na další knihu od Berryho.
Přestože se jedná o objemnou knihu, vůbec jsem se nenudila. Akční pasáže se střídaly s náhledy do minulosti, postav bylo opravdu hodně, takže to není oddychovka, člověk musí dávat pozor, jinak se ztratí. Určitě doporučuji pro milovníky historie a trilerů. Bonusem je určitě závěrečná poznámka, kde autor prozrazuje, co je pouze fikce a co skutečná historie.
Jedna z nejlepších knih co jsem za poslední dobu četla.Přečetla jsem od Berryho i několik dalších,ale tato mě jednoznačně dostala.
Moc povedená kniha a rozhodně si přečtu další od tohoto autora. Děl byl zajímavý a nutilo mě to číst dál a dozvědět se více. Velice se mi líbí, že autor na konci knihy vysvětluje, co vše čerpal ze skutečných zdrojů a co je fikce.
Templářské dědictví se trochu hůře čte, protože se tu prolínají hned tři linie děje - minulost z dob poprav templářů, hledání Malona a Stephanie a také události v templářském chrámu, kde se volí nový velmistr. Nakonec se všechny tři protnou a my se konečně dozvíme pravdu.
Kniha si pohrává hned s několika teoriemi o templářích a jejich pokladě, ale i o lidství Ježíše Krista.
Přestože mě tyto legendy a teorie dost zajímají a ráda o nich čtu, tak mě tahle kniha zase tak moc nenadchla. Jde jen o lepší průměr.
Děj se totiž odehrává podle běžně zaběhnutého schématu - na začátku dojde k vraždě, je stanoven náznak tajemství, následuje pátrání a boj s "nepřítelem", a na závěr je záhada odhalena a dobro vítězí. To jsem ale už četla mnohokrát, takže ani závěr nebyl nijak překvapivý.
Steve opět vytvořil příběh, který je založen jak na historických faktech, tak i na fikci. Ono toto téma, Templáři, samo vede k fikcím a spekulacím. Vložil tam pátrání po záhadě, která se předává z generace na generaci. Je tam i boj o moc v tajném bratrstvu, popis vztahu matky a syna a u Berryho tradičně i určitou sounáležitost s lidmi, se kterými hlavní hrdina kdysi měl hodně společného. Kniha je čtivá, zabaví a rozhodně ji doporučuji přečíst.
detektivní a krimi romány tajemství kryptografie, šifrování antikvariáty templáři
2006 | Templářské dědictví |
2007 | Jantarová komnata |
2007 | Alexandrijská knihovna |
2008 | Benátská zrada |
2009 | Rasputinovo proroctví |
Jsem spokojena i přes "alá Šifra". Zakousla jsem se ;)