Templářské dědictví
Steve Berry
Cotton Malone série
1. díl >
Cotton Malone býval špičkovým agentem na americkém ministerstvu spravedlnosti. Pak se však rozhodl udělat za svou dosavadní kariérou tlustou čáru, odstěhoval se do Kodaně, stal se majitelem antikvariátu a začal vést poklidný život milovníka starých tisků. Udělal vše pro to, aby ho nic z minulého života nezastihlo – a stejně to bylo málo. Stačil jediný telefonát od jeho bývalé nadřízené Stephanie Nelleové a Cotton ví, že selanka skončila. Stephanie si s ním smluví schůzku v kodaňské kavárně, ale události naberou nečekaný spád. Jakýsi muž se pokusí ukrást její kabelku, a když se mu to nepodaří, spáchá demonstrativní sebevraždu. Mohl snad vědět, že se v kabelce skrývá deník Stephaniina zemřelého manžela, předního odborníka na historii templářů? Stránky deníku obsahují šifrovaný návod k odhalení dávného tajemství, které po staletí nedává spát badatelům ani hledačům templářského pokladu. Stephanie je odhodlána tuto mozaiku poskládat a naplnit tak odkaz svého muže – ale brzy vyjde najevo, že v tomto odhodlání není sama. Kdo je ten tajemný muž, který je pro vzácné záznamy ochoten vraždit? A za jakým cílem tak odhodlaně kráčí? Cotton Malore dlouho neváhá a nabídne Stephanii pomoc. S každým rozluštěným anagramem či symbolem jsou si stále jistější, že na konci cesty je čeká zjištění, které by mohlo otřást celým civilizovaným světem. Otázkou zůstává, jak by s tímto zjištěním naložil jejich nevyzpytatelný nepřítel...... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 2017 , DominoOriginální název:
The Templar Legacy, 2006
mám co ráda knihy Steva Berryho jejichž hlavním hrdinou je Cotton Malone. Kniha je velmi akční a čtivá. Doporučuji
1. dobrodružství Cottona Malona:-)
Poměřeno Da Vinciho kódem je toto dílo podle mne skoro na stejné úrovni. Cenná jsou historická fakta, z kterých příběh vychází, pro mne dosud neobjevená. Nicméně žádné zvláštní nadšení necítím, nad tím jak autor udělal z Francie rozvojovou zemi bez policie reagující na různé přestřelky a mrtvoly jenom kroutím hlavou i když chápu, že u tohoto typu literatury se oči přimhouřit asi musí.
Další kniha s templářskou tématikou a mě se asi nikdy neomrzí. Sice se myšlenky a všechny doměnky hodně opakují, ale autoři kolem nich zatím, co jsem četla, dovedli postavit vždy zajímavý, originální příběh a Templářské dědictví není vyjímkou. Cotton Malone je prostě sympaťák, francouzské a dánské prostředí zde popsané je nádherné, všechny ty kostely a ruiny, opatství, archívy, no prostě napětí a dobrodružství tady nechybělo. A všechny historické fakty a doměnky byli opravdu zajímavé. A ostatní postavy byli taky bezvadné, asi mi nejvíc byla sympatická Cassiopeia. Prostě další povedená berryovka.
Pár knížek věnující se templářskému tajemství jsem již četla a jejich základní linie je pokaždé stejná. Templáři jsou podle legend spojování s tajemstvími, které by otřáslo křesťanstvím a spisovatele různým způsobem tyto teorie rozvíjejí. Na této knížce se mi však líbilo, že autor se snažil děj vystavět na skutečných reáliích (jednotlivé historické údaje popisuje na konci knihy) a místech. Pouze tyto reálie dle vlastní fantazie více či méně rozvinul. Kniha byla velmi zajímavá a při četbě jsem se nenudila.
Musím konstatovat, že se mi knížka krásně trefila do nálady, kdo má pořád čekat, na nového Browna, a tohle je více než zdařilá alternativa. Příběh se zpočátku rozvíjel trochu vlažně a lehce jsem se ztrácela, ale po pár stránkách už jsem ji nedokázala odložit. Určitě se k Berrymu vrátím, nehraje si na žádného konspirátora a namísto toho stvoří příběh plný napětí, nečekaných zvratů a zábavy.
Zajimava knizka, i kdyz hodne podobna Brownove Sifre. Precetla jsem ji jednim dechem a hned jdu cist Jantarovou komnatu (rozhodla jsem se precist Berryho poporade:)
A hodne zajimava je poznamka autora na konci knihy, kde vysvetluje, co je pravda a co fikce a z jakych pramenu cerpal...
Po Jantarové komnatě a Rasputinově proroctví třetí kniha co jsem přečetl od Berryho. Vynikající, jsem nadšený a doporučuji všemi deseti! Doposud nejlepší Berry :-)
Velmi pěkná kniha plná akce, napětí a historických poznatků. Knížky od Steva Berryho jsou skvělé, míchá se zde fikce s pravdou a těžko se poznává, kudy vede hranice. Ale to je přece dobře, ne? Přesto si myslím, že Alexandrijská knihovna je lepší...
Pravda, je to už dlouho co jsem tuhle knížku četl...přišel jsem k ní jako slepý k houslím, ale Cotton Malone mne hned od začátku chytnul a v následujících letech jsem se na knížky s jeho 'případy' vždy velmi těšil. Bomba...hezké čtení, které jsem již doporučil spoustě svých blízkých a známých z kterých se obratem stali fanoušci tohoto spisovatele.
Napínavé, poutavé a nenáročné čtení. Je to kombinace historických faktů a fikce. Rennes-le-Chateu opravdu ve Francii existuje a skutečně se jedná o místo, které dodnes vzbuzuje mezi lidmi velký zájem, protože příběh Berengera Sauniera nebyl nikdy zcela vyřešen. Berryho čtu ráda. Pokud máte i vy rádi pátrání po pokladu či záhadě, Templářské dědictví je ta správná kniha.
Toto byla moje prvni kniha od Berryho s kterou jsem se setkal.Velice mne zaujala a moc se mi libila,ne tak jak knihy od Browna,ale presto velice kvalitni cteni.Nejdrive jsem myslel,ze pribeh je cely smysleny,ale zhruba v polovine knihy jsem se dostal ke starym cislum Fakta X a v jednom z nich jsem se docetl o historii Renes le Chateau a o Saunierovi.Od te doby mam Berryho velice rad a jeho dila ctu s velkym nadsenim.
Mám fiktivní historii rád a proto mě tahle kniha snad ani nemohla zklamat. Sice bych se asi měl srovnání s Brownem vyhnout, ale prostě neodolám. Neřekl bych že je to horší, spíš jiné. Kdo má rád historii, záhady a jejich řešení v dnešní době, ten u této knihy neprohloupí...
Templáři se dlouho drželi při životě. Ale jako každá lidská organizace časem úplně zmizela počáteční idea, a časem i Templářské spolky.
Bravúrně napsaná kniha. Velmi dobře se to dalo číst, napínavé, fascinující a velmi skvělý záběr. Hodně doporučuji ! Byla jsem naprosto nadšená.
Kniha se mě také líbí ale hodně mě připomíná Brownovi prvky ale je taky velice zajímavá ale asi jako všechny Berryho knihy doporučuji. Ale Rasputinovo proroctví je lepší.
detektivní a krimi romány tajemství kryptografie, šifrování antikvariáty templáři
2006 | Templářské dědictví |
2007 | Jantarová komnata |
2007 | Alexandrijská knihovna |
2008 | Benátská zrada |
2009 | Rasputinovo proroctví |
Berry nezklamal a opět vytvořil skvělý příběh. V tomto žánru mám úplně nejraději různé průhledy do historie a historické spekulace z pera autora a tady jich bylo požehnaně. Je vidět, že autor si dal hodně práce s tím, aby shromáždil informace. Milovníkům historie a záhad rozhodně doporučuji.