Cudzinec v dome
Shari Lapena
Čakáte na príchod milovaného manžela z práce. Pripravujete večeru a tešíte sa naňho. To je posledné, na čo si spomínate. Preberiete sa v nemocnici a netušíte, ako ste sa tam dostali. Oznámia vám, že ste mali nehodu – v nebezpečnej časti mesta ste stratili kontrolu nad rútiacim sa vozidlom. Neskôr s hrôzou zistíte, že polícia vás podozrieva z vraždy. Váš manžel tomu najskôr odmieta uveriť, no čoskoro ho ovládnu pochybnosti. Vaša najlepšia priateľka navonok stojí pri vás, ale na jej správaní čosi nesedí. Najhoršie je, že vy sama neviete, čo sa vlastne stalo. Spomienky sa vám však postupne vracajú...... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2018 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
A Stranger in the House, 2017
Předvídatelný příběh od začátku do konce.. Všechny zvraty jsem uhádla a nic pro mě nebylo šokující. Ten pomyslný wow konec nebyl wow. Jediné plus je délka knihy.
Vau, tak to bolo nudne.. Nic sa tam nedialo, od polovice je jasne co sa stalo a ten "zvrat", co chcel byt akoze na konci sokujuci, bol akurat tak trapny v porovnani s inymi autormi. Skoda.
Moje třetí kniha od autorky a přišlo mi jakoby tak trochu vykrádala sama sebe. Knížka se dá přečíst za pár hodin, protože i když to tak nevypadá, tak je text poměrně krátký - kniha působí mohutněji díky zvolenému fontu písma a řádkování. Některé myšlenky a situace se tam rozebírají znova a znova v dialogu s dalšími postavami a tím se text natahuje, ale nikam prakticky neposouvá děj. A navíc je díky malému počtu postav poměrně dost jasné, jak to asi celé dopadne. Takže nic super originálního a překvapivého nečekejte, ale na druhou stranu, když od toho nebudete čekat nic, tak vás to možná naopak mile překvapí. Nečte se to špatně. Jen si nejsem jistá, zda bych zkusila i další knihu, protože mám pocit, že budou dost podobné.
Velmi velmi velmi předvídatelné. Jako audio je to díky tandemu Martina Hudečková + Libor Hruška stále dobře poslouchatelné, ale tentokrát myslím spíš díky výkonu rétorů než kvalitě knihy.
Karen má autonehodu a probudí se v nemocnici, na nic si nepamatuje - co dělala v nejhorší části města? Kousek od místa kde měla nehodu se našlo tělo muž. Což odstartuje mnoho události. Kdo je vůbec Karen jakou má minulost a kde se nacházel Tom v době její autonehody a jaké má teprve plány Bridge? Psychologický román se zarážejícími prvky. Jako oddechová četba není špatná - není to nic příliš nudného má to děj a spád, ale nic co by mě posadilo na zadek
Karen vyběhne ze svého domu, nasedne do auta a v plné rychlosti odjíždí pryč. Vybourá se a skončí v nemocnici. Mezitím její manžel Tom přijíždí domů a už před domem mu přijde divné, že tam jeho žena nemá auto a že je dům odemčený. Vevnitř nikdo není a její kabelka z doklady i mobilem zůstali doma. Karen má silný otřes mozku a amnézii, vůbec si nepamatuje co se ten večer stalo. Nechápe jak je možné, že se objevila v části města kam by normálně nejela. A aby toho nebylo málo tak si je celkem jistá, že se jim někdo cizí pohybuje po domě.
Od autorky jsem četla Manželé odvedle což byl hodně průměrný thriller a bohužel tento nebyl o nic lepší. Zase to bylo strašně předvídatelné minimálně to kdo cizí jim leze do baráku bylo jasné skoro hned a ten konec se mi zdál nezakončený. Nějak nechápu jak tato kniha může mít nálepku Světový bestseller myslím, že se najde spousta lepších knížek, který tuto nálepku nemají, ale zasloužili by si jí.
Přijde mi jakoby autorka opisovala od někoho jiného. Téma, které se opakuje a bylo dost čitelné. Od Shari to byla první kniha, kterou jsem četla a podle všeho bude i poslední. Číst se to dá, ale nic extra to není.
Kniha hodně čtivá a přehledná. Jelikož jsou v knize jen tři hlavní postavy tak se čtenář v ději neztratí. Je to takové pohodové čtení na dovolenou. Mě to ale moc nenadchlo.
V knize postupně zjišťujeme, kdo za co může, kdo je viníkem. Není zde rozvinutá dějová linie, spíše jde o myšlenkové pochody jednotlivých postav, které se odkrývají postupně, ale neodkrývají zcela vše a v tom tkví mysteriózní nádech a nečekané zvraty, které mě jako čtenáře uspokojily.
Kniha se mi líbila. Splnila přesně to, co jsem od ní očekávala. Že se bude snadno číst, příběh zaujme, bude napínavá a uhadnu, kdo za to může
Tom a Karen jsou šťastní manželé,ale jen do té doby,kdy Karen narychlo v panice zmizí z domu a krátce na to havaruje se svým autem do sloupu.Karen leží v nemocnici a na nic z toho dne si nevzpomíná.Neví kde byla ani proč tak rychle jela,takhle se normálně nechová.
Po hospitalizaci se s Tomem vrací domů,ale zdá se, že vše je úplně jinak,Karen má strach,ale vlastně neví z čeho.Nic si nepamatuje.
Děj není nějak složitý, žádná komplikovaná překvapení tu nenajdeme.Je to spíše takové oddechové čtení u kterého člověk nemusí moc přemýšlet.
Autonehoda, ztráta paměti a zahadná vražda... takových příběhů už bylo spousta,kniha nepřišla s ničím novým.
Shari nám toto téma alespoň obohatila ještě o bláznivou sousedku.
Začínám spisovatku lehce podezírat,že nemá ráda své sousedy.
Nečekané zvraty o nichž píše anotace nejsou vůbec nečekané.
Stejně jako u předchozí její knihy už od poloviny tušíte,jak se děj bude vyvíjet.
Ale i tak nemůžu popřít, že byla velmi čtivá,svižná a čtení mě bavilo.
Příběh neurazí, nenadchne.. Všechno to tak nějak čekáte.. Celé se to vleče. Minulé knihy od autorky se mi líbily o dost více.
Po přečtení Nevítaného Hosta jsem si myslela, že Shari Lapena bude právě mým šálkem kávy. Proč jsem tedy byla po přečtení této knihy zklamaná? Příběh s tuctovou zápletkou, nemastný, neslaný, ale ve výsledku neurazí, ale ani nenadchne. Pusťte si v sobotu thriller na Prima Love a vyjde to nastejno...
Za mě perfektní oddechovka, kterou jsem přečetla za jeden den v době nemoci. Nenašla jsem hluchá místa, děj hezky odsýpal, hezky to vše navazovalo. Ale měla jsem pocit, že jsem to už někdy všechno četla, všechno mi to bylo nějak povědomé. Poslední kapitola mě hodně zklamala.
napětí rodinné vztahy psychohry ztráta paměti, amnézie manželská krize sousedé thrillery pro ženy
2017 | Manželé odvedle |
2019 | Nevítaný host |
2020 | Jeden z nás |
2018 | Někdo cizí v domě |
2021 | Její konec |
Příběh knihy je dobře promyšlený a překvapivý, obvzláště pak zaskočí zvrácenost závěru. Je to má druhá kniha této autorky, ačkoliv se mi její náměty a průběh příběhu líbí, vadí mi tento styl vyprávění, snad se jedná jen o nevhodný překlad.