Cudzinka
Diana Gabaldon
Cizinka / Outlander série
Príbeh o láske, ktorá prekročila hranice času – Vydavateľstvo Zelený kocúr uvádza prvý diel zo série s názvom Cudzinka. Claire Randallová slúžila počas vojny v armáde ako zdravotná sestra a po nastolení mieru sa znova pokúša dať dohromady svoj život a neveľmi šťastné manželstvo. Keď sa s manželom vyberie na miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov, neznáme sily ju vrátia do minulosti – do roku 1743, do divokého Škótska, kde muži bojujú o prežitie a ženy sú pre nich často iba bezmocnou korisťou. Claire nechápe, čo sa s ňou stalo, kde sa ocitla a či sa odtiaľ ešte niekedy vráti. Padla do zajatia škótskeho klanu a každý ju podozrieva, že je vyzvedačka v službách Angličanov. Nebezpečenstvo striehne na každom kroku – dokonca aj na jej srdce. Claire stretne Jamesa Frasera, muža, ktorý je od nej mladší, ale zažil toho oveľa viac ako ona. James, hrdý a ušľachtilý, jej dá lásku, akú dosiaľ nespoznala. Môže žena milovať dvoch mužov, každého v inom čase? Dokáže si vybojovať šťastie a neublížiť tým, na ktorých jej najviac záleží?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , Zelený KocúrOriginální název:
Outlander, 1991
Seriál, natočený podle této knižní předlohy, jsem milovala už dávno. Když jsem letos k Vánocům dostala i tuto knihu, měla jsem na začátku trochu strach, aby mě nezklamala a taky mě trochu odrazovala tloušťka knihy :D ale přečetla jsem ji za pár dní a jsme z ní nadšená stejně jako že seriálu. Už se těším na další díl
Třetí přečtení a stále to miluju. Historický příběh, cestování časem a Jamie, co víc si přát. Autorka má perfektně vykreslenou dobu i přírodu tehdejšího Skotska. Navíc i když jsou knihy celkem baculky, čtení nejde zastavit.
Prvých 100 strán som sa nevedela dostať do deja, nevedela som sa začítať a rozmýšľala som, že to s ňou vzdám a vrátim ju do knižnice nedočítanú. Nechápala som, prečo ju každý tak ospevuje. Premohla som sa a skúsila som v čítaní pokračovať a neskutočne ma to chytilo. Čítala som dva dni vždy keď sa dalo. Nečítala som ešte príbeh s podobným námetom. S niektorými vecami som sa nevedela stotožniť, aj napriek tomu, že to bolo napínavé, napr. s tým strašným záverom, no nebudem prezrádzať dej, ale dúfala som v šťastnejší koniec prvej časti, niežeby neskončila šťastne, ale niektoré tie okolnosti.... Každopádne som úplne na nervy z toho, že knižnice sú teraz zatvorené a budem musieť čakať na prečítanie druhej časti. Určite odporúčam :)
Cizinka byla pro mě asi největším knižním zklamáním roku. Propojení druhé světové války s 18. stoletím znělo velmi slibně, na papíře (v mém případě tedy spíše v uších) to v podání Gabaldon vypadalo už jinak. Přišlo mi to strašně vleklé, žádná zajímavá akce, jediné. To propojení s rokem 1945 mi přišlo v knížce úplně zbytečné, zvlášť když to nemělo žádné vyústění. Knížku jsem četla a stále jsem čekala, co přijde, souzení za čarodějnické procesy byla jen další nudná epizoda, já jsem čekala od knížky víc. Zajímavým hrdinou byl James, s pánským hrdinou, který není zběhlý v sexuálních věcech se totiž moc nesetkáváme, co si budeme povídat, vyprávění o takových hrdinech nejsou zase až tak čtivá. Vadilo mi, kolik postav umíralo zbytečně, že hlavní hrdince jako zdravotní sestře nepřijde kruté zabít strážce. V knížce jsem bohužel zalíbení nenašla, vyzdvihla bych snad jen projev Jitky Ježkové, jako interpretky.
Ke knize jsem se dostala až po zhlédnutí seriálu, který se mi moc líbil. Ani kniha mě nezklamala (dějově hodně totožná se seriálem). Velice čtivá, je těžké se odtrhnout. Nikdy jsem neměla ráda obsáhlé popisy, ale Diana Gabaldon si mě získala. Její jazyk mě baví, chvílemi jsem musela obdivovat, jak jednoduše a přitom výstižně (až poeticky) dokázala popsat okolí, ve kterém se děj odehrává. Také její humor je mi velice blízký a některé situace, které se odehrávají mezi hlavními hrdiny, dost pobaví. První díl zaujal a spustil touhu a zvědavost pokračovat ve čtení dalších dílů.
První díl této série mám nejradši. Četla jsem jen první tři díly, protože mi to přišlo zbytečně moc natahované a dál už mě příběh ani nezaujal.
Za mě jde o nejlepší knihu z tohoto žánru. Proto hodnotím plným počtem. Jistě, na některé věci je pohlíženo příliš romanticky, ale to je u těchto knih normální a dle mého názoru i žádané. Pokud bych po každé autorce historických románů požadovala, aby se do puntíku držela historie, tak si rovnou můžu přečíst nějakou kroniku, nebo encyklopedii.
Navíc jde o téma romantické s nádechem fantasy a jak se říká: "fantasii se meze nekladou".
Pokud si chcete přečíst krásný romantický příběh, místy ponurý, tak jste na správné adrese. Pokud ne, tak si stačí přečíst štítky a vše vám bude jasné a nemusíte marnit čas čtením.
Ten komu se tato kniha líbila, tak vřele doporučuji i seriál.
Od knihy jsem měla od začátku přehnaná očekávání. Byla to moje chyba, neboť jsem nabyla dojmu, že když je kolem této série takový humbuk, jistě z ní budu úplně očarovaná.
Příběh jako takový byl krásně vymyšlený i napsaný, stránky se otáčely téměř samy, děj příjemně plynul a vůbec jsem nevnímala čas. To bylo velké plus.
Co mě ale zklamalo, byla roztříštěnost příběhu. Doufala jsem v jednu hlavní dějovou linku, která bude sama o sobě dost zapletená, a od ní se budou odvíjet další vedlejší linky, které by tomu všemu daly pořádné koření. Připadalo mi však, že místo toho se hlavní dějová linie točila "jednou doprava, podruhé doleva" a připadalo mi to chvílemi jako přeskakování od jednoho ke druhému.
Také mám dojem, že si autorka mohla více vyhrát s vnitřními pocity Claire, neboť mi připadalo, že se děj více zabývá psychikou Jamieho. Zdálo se mi, že u Claire byla psychologická linka o něco méně komplikovaná, přestože bych to očekávala naopak.
Co se týče samotného Jamieho, ten mi byl během celé knihy velice sympatický. Zhruba ve třetině příběhu jsem však měla pocit, že je jeho osoba až příliš "zahalená hávem romantiky." Ale i přesto zůstal v této sérii mou oblíbenou postavou.
Styl psaní mi sedl, sem tam se v textu objevily zmatky s uvozovkami, ale to se samozřejmě může stát, a při rozsahu knihy se tomu ani nedivím.
Aby moje hodnocení nevyznívalo tak ostře, chci říct, že mě příběh bavil, byl příjemný, čtivý a originální. Dávám čtyři hvězdičky a doporučuji všem, kteří milují historii, mytologii a romantiku.
Kniha, kterou všichni odflákli.
Autorka, která nám představuje armádní zdravotní sestru vystrašenou z trochy krve na schodech. Redakce, která autorku nepřiměla rukopis pořádně proškrtat a dovolila i pokračování promluvy jedné postavy v dalším odstavci (za dalšími uvozovkami, aby to vypadalo jako promluva další postavy). I překladatelka, která vyplodí "svatební prstýnek", "zeď jeskyně" a nechá v textu, že vlaštovky zobou drobky.
Dočítala jsem na sílu, spíš abych se pobavila dalšími koninami.
Do posledního písmene naplnila očekávání, která humbuk kolem knihy vyvolal. Řemeslně naprosto dokonalá kniha, od které má člověk problém se odtrhnout.
Nejkrásnější kniha (série) co jsem zatím četla. Líbila se mi od prvních stránek a nedokázala jsem přestat číst. Nádherný styl psaní, je to napínavé, romantické, historické se špetkou fantasy. Prostě láska na celý život.
Ťažko sa mi hodnotí kniha, ktorá je prvým dielom z osem/deväť dielnej série. Kniha má poctivých 707 strán a podľa môjho skromného názoru by jej ani trochu neuškodilo, keby mala o 200-250 strán menej. Začiatok sa mi páčil, prostredie Škótskej vysočiny (Highlands) vytvára skvelú atmosféru. Potom sa nám v jednej kapitole dej výrazne zamotá a hneď na to sa nám objaví zhruba sto nekonečných strán o ničom. A to je hlavný problém tejto knihy, obsahuje kopu kapitol, ktoré tvoria len výplň, ale čitateľovi nič nedajú, postavy sa v nich nikam neposunú, ani v nich nepadne zaujímavá myšlienka.
Ďaľšia vec, čo knihe podľa mňa chýba, je Jamieho pohľad. Miesto tých kapitol o tom, ako hlavná hrdinka trhá na zahrade burinu či je obed by bolo určite lepšie vložiť kapitoly písané práve z jeho pohľadu.
Veľký plus knihy je hlavná dvojica, Claire a Jamie, tieto dve postavy som si veľmi obľúbil a práve kvôli nim si neskôr chcem prečítať aj druhý diel. Ďalšou výhodou knihy je ľahkosť s akou je písaná. Skutočne nehrozí, že by ste sa v deji nejak stratili, všetko je písané tak, aby ste to pochopili na poprvé. Toto je zároveň aj trošku nevýhoda, pretože tým pádom je dej dosť predvídateľný, ale je to ľúbostný román takže čo by sme chceli však ? Každopádne keď Cudzinku porovnám s knihami od Lucindy Riley, ktoré majú podobnú tému cestovania do minulosti, tak sa mi páči viac Rileyina tvorba.
Má srdcovka, miluji. Nádherný příběh a skvělé postavy. Jamie a Claire jsou úžasní a nejde si je nezamilovat. Četla jsem už podruhé a pořád jsem byla stejně nadšená.
(SPOILER) Červené knihovně jsem se vždy vyhýbala. Nikdy jsem nebyla přiliš zvědavá na sladké výlevy hlavních hrdinek, rozplývajících se nad chrabrými rytíři bez bázně a hany. Stejně bylo vždycky i bez čtení jasné, jak to skončí. Dodnes jsem tedy asi četla jen dvě knihy, které by se daly přiřadit do této kategorie, Hot Boys a Cizinku. Z těchto dvou jednoznačně vyhrála Cizinka. Zřejmě dost pomohlo, že jsem nejdřív viděla seriál (který už se taky změnil ve slušnou telenovelu). Text není tak dobrý v popisech a líčení prostředí a celkově mě úrověň slohu trochu zklamala, ale na druhou stranu... Čekala jsem červenou knihovnu, kde se hrdinka (v jejímž manželství došlo k velkému odcizení) ocitne dvě století v minulosti (je to válečná zdravotnice, jasně že z toho neomdlí, viděla horší věci) z donucení provdá za krásného mladšího Skota a budou spolu souložit až do zázračného otěhotnění. A přesně to kniha doručila. Takže nevím, kdo může být s čím vyloženě nespokojen. Historický román jsem od toho skutečně nečekala. Důvod, proč hodnotím knihu poměrně vysoko, i když má spoustu rozvleklých nudných pasáží, je "Black Jack" Randall a jeho (dovršená) posedlost Jamesem Fraserem. Ze seriálu jsem věděla, co mám čekat, ale nevěděla jsem, jak věrně se seriál držel předlohy z roku 1991. Kvůli tomuhle si knihu nejspíš i nechám. Je to ostatně zatím nejlepší (z obou) knih tohoto žánru, které jsem přečetla. Ale další díly číst nebudu. Jedině, kdyby vyšly jako audioknihy, pak bych asi dala dalším dílům šanci. K žehlení ideální (naštěstí ale nežehlím).
Pokud jste knihu ještě nečetli, tak nečtěte ani můj komentář !
Já tu knihu snad nedokážu ani dočíst, a to jsou opět zavřené knihovny, takhle špatná je.
Hlavní hrdinka totálně nesympatická kráva. Její chování - to jako fakt? Ona se vrátí do minulosti a OK vše v pohodě - jdeme se tu zabydlet a vdát se a š---t jako králíci? - Co ?? .
Ne tohle je prostě jedna z nejhorších knih, co jsem kdy četla.
A chtěla bych v září 1945 vidět tu Skotskou poválečnou prosperitu, haha, asi by si autorka měla napřed něco nastudovat.
Možná tohle není nejlepší komentář, ale nějak se mi nechce to rozmýšlení se nad knihou prodlužovat. Většinou souhlasím se všemi 1 * komentáři v dáli pode mnou. Ale já nemohu prostě dát ani tu jednu hvězdu.
Byla to dobrá kniha, velmi mě bavila. Sice jsem měla problém prokousat se první částí, ale pak se příběh docela rozjel a mě to začalo bavit.
Seriál jsem neviděla, ke knize jsem se odhodlavala dlouho. Určitě se nedá upřít ctivos, na to ze to ma tolik stran, jsem to prelouskala opravdu rychle. Ale co si budeme povídat, je to takové,, zenske,, čtení, coz neni uplne zanr pro mě. Každopádně námět to byl dobrý a spisovatelka je dobrá vypravecka, tudíž dávám skoro plny počet :)
zfilmováno 18. století milostné romány cestování časem Skotsko ošetřovatelství jakobité historické romány historické romance zfilmováno – TV seriál
2010 | Cizinka |
2011 | Vážka v jantaru |
2011 | Mořeplavec |
2013 | Hořící kříž 1 |
2012 | Bubny podzimu |
Dočetla jsem dech beroucí historický román trochu fantasy. Jak se píše v anotaci hlavní hrdinka Claire se po 2. svět. válce v r. 1945 „propadne „ do 18. století. Je na stejném místě, ale o 200 let dříve (proto fantasy). Jde o romantiku, ale hlavně drsný život psanců 18. století ve Skotsku. Filmovou ságu jsem neviděla a ani vidět nechci, nezvládla bych mučení a vraždění, kterého je v 1. dílu až až... Kniha je krásná, na papíře jsem drastické scény zvládla a hltala jsem děj, aby už bylo po násilí. První díl je za 5 hvězd.