Cudzinka přehled
Diana Gabaldon
Cizinka / Outlander série
Príbeh o láske, ktorá prekročila hranice času – Vydavateľstvo Zelený kocúr uvádza prvý diel zo série s názvom Cudzinka. Claire Randallová slúžila počas vojny v armáde ako zdravotná sestra a po nastolení mieru sa znova pokúša dať dohromady svoj život a neveľmi šťastné manželstvo. Keď sa s manželom vyberie na miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov, neznáme sily ju vrátia do minulosti – do roku 1743, do divokého Škótska, kde muži bojujú o prežitie a ženy sú pre nich často iba bezmocnou korisťou. Claire nechápe, čo sa s ňou stalo, kde sa ocitla a či sa odtiaľ ešte niekedy vráti. Padla do zajatia škótskeho klanu a každý ju podozrieva, že je vyzvedačka v službách Angličanov. Nebezpečenstvo striehne na každom kroku – dokonca aj na jej srdce. Claire stretne Jamesa Frasera, muža, ktorý je od nej mladší, ale zažil toho oveľa viac ako ona. James, hrdý a ušľachtilý, jej dá lásku, akú dosiaľ nespoznala. Môže žena milovať dvoch mužov, každého v inom čase? Dokáže si vybojovať šťastie a neublížiť tým, na ktorých jej najviac záleží?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , Zelený KocúrOriginální název:
Outlander, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cudzinka. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem koupila společně s mnoha jinými v akci. Vzhledem k tomu, že jsem o ní už slyšela, sáhla jsem po ní jako první. A nelituji. Nemohla jsem se odtrhnout.
Trošku se ztrácím v té politice, za co a koho se vlastně bojuje. Ale vůbec mi to nebrání číst dál a dál. Poslední kapitola Lůno země byla krásná, smírná. Už jsem se musela pustit do druhého dílu. Četla jsem již dříve historické romány, ale tenhle je pro mě trošku něco jiného, než královské pletichy, šatičky, šperky a zákulisní politika. Je to syrové, je to drsné, je to skvělé. Velmi krásně popsaná příroda a prostředí. V některých pasážích jsem cítila drsnost skotských hor a lesů. A ještě lepší jsou pocity a psychické rozpoložení postav. Kapitola z kláštera byla lehce nudná. Ale jinak je kniha skvělá a čtivá.
(SPOILER)
Na knížku jsem narazila čistě náhodou, vím, že už jednou jsem na ní někde koukala, ale až teď jsem se do ní pustila.
Abych byla upřímná, tak netuším, jaké přesně pocity ve mně příběh vyvolal, ale jsou dost zmatený. Jelikož jsem neviděla ani seriál, tak jsem moc netušila do čeho jdu, jen to, co jsem občas někde zaslechla a musím říct, že ze začátku mi strašně vadil styl psaní autorky. Když to řeknu jednoduše, tak popisuje nějakou situaci, kterou usekne a nejednou jste někde jinde. V případě třeba části s uvězněním za čarodějnictví, tam je konec kapitoly v domě a na začátku druhé jste najednou v šatlavě druhý den. Ono se k těm událostem sice postupně dostanete, ale je to nepříjemné přeskakování a postupně se z toho stává chaos.
Příběh se celkově dost zamotává a z mého pohledu mi trochu vadilo to, že se hrozně rychle vzali a dál to vypadá, že tam autorka nacpala unášení a vězněné, jen aby děj byl nějak akční.
Což je další věcí, co mi lehce zkazila čtení a tím je neustálé mučení. A to co se všechno semlelo v posledních pár kapitolách, to jsem absolutně nepobírala. Pak jsem ještě zjistila, že příběh mám dohromady 9. dílů.....jakože, ty kokos, tak jestli takhle Jamieho mučili v prvním díle a bude to dál pokračovat, tak se fakt nedivím, že chtěl už teď v prvním díle dobrovolně umřít v klášteře.
Do toho cestování v čase se tam taky trochu motám, jelikož nejdřív se na začátku řekne, že kapitán Randell je Frankův pra, pra, pra....dědeček a pak najednou umře, aniž by měl nějaké potomky, nad čímž se Clare aspoň na konci knihy pozastaví a doufám, že to v dalších dílech bude ještě nějak vysvětlený, jelikož jinak to nedává smysl, protože tam sice spekuluje, že neví, jestli Frank žije, ale kdyby se nenarodil, tak by na něj logicky zapomněla, protože by se nepotkali....ale to už zabrušuju do detailů a není to vědecká knížka, ale historický román, takže to bych i odpustila.
Abych ale nebyla jenom negativní, tak románově je to velice hezký příběh. Řekla bych takové čtení na dlouhé zimní večery, protože kniha je opravdu dost objemná.
Hlavní postavy jsou většinu příběhu sympatické a Jamie je krásným příkladem muže napsaného ženou.
Úplně netuším, jestli budu schopná a ochotná prokousat se až k poslednímu dílu a možná raději zvolím možnost kouknout na seriál.
Jinak bych ale knihu doporučila, hlavně těm, kdo si chtějí přečíst o romantice století minulých, no a nevadí mu trochu (víc) detailně popsaného mučeníčka.
Kniha Cudzinka v seznamech
v Přečtených | 3 660x |
v Knihotéce | 1 131x |
v Chystám se číst | 1 235x |
zfilmováno 18. století milostné romány cestování časem Skotsko ošetřovatelství jakobité historické romány historické romance zfilmováno – TV seriál
2010 | Cizinka |
2011 | Vážka v jantaru |
2011 | Mořeplavec |
2013 | Hořící kříž 1 |
2012 | Bubny podzimu |
Fenomén Cizinka mne dlouho míjel. Ne proto, že by mne to nelákalo - anotace a recenze zněly zajímavě. Ale vždycky mne odrazovala ta délka jednotlivých svazků. Nakonec jsem sáhla po audioknize a udělala jsem dobře.
Jako takhle - ta premisa, kdy naše hlavní hrdinka z určitých důvodů provede cestu v čase a vrátí se do minulosti - to mi přijde jako velmi nosné a velmi vděčné téma. A mne to v tomhle ohledu dost bavilo.
Celkově to bylo dost zábavný dílko, v němž se střídaly zajímavé dobrodružné scénky se scénkami milostnými - a i v tom mi to přišlo jako vcelku zábavné, odlehčující vyprávění, u kterého člověk vypne a pobaví se. I když teda u některých scének mi teda občas naběhla cévka na čele, jak jsem se rozčílila - nechci úplně rozepisovat, abych nespoilerovala.
Přiznám se, že mi v hlavě občas běžela otázka jazykových rozdílů - vzhledem k tomu, že naši hlavní hrdinové tam mluví anglicky a francouzsky - nedošlo mezi roky 1745 a 1945 k nějakému jazykovému vývoji? Nevím, osobně bych si tipla, že k tomu dojít mohlo - minimálně v rovině významů a rozšířenosti slovní zásoby. Ale autorka to zas tak úplně detailně neřeší - jen občas narážky. Je mi zcela jasné, že pro jednodušší orientaci a plynulost děje tam nechá postavy se jazykově dorozumívat celkem solidně. A určitě nic proti tomu. Jen jsem nad tím docela přemýšlela a přišlo mi to zajímavé.
Knihu jsem poslouchala jako audio v podání mé velmi oblíbené narátorky Jitky Ježkové, jejíž projev mi je velice sympatický, takže to jsem si tady užila.
Celkově hodnotím lepšími 3 hvězdami. Na mém hodnocení se asi projevilo to, že jsem měla docela očekávání. Asi jsem neměla mít raději žádná a třeba bych se chytala víc. Faktem ale je, že Cizince se jednu dobu nebylo možné vyhnout - bylo to všude a ten hajp byl (a stále do určité míry je) docela velký. Takže očekávání z mé strany byla a nebylo to úplně naplněno. Ale špatné to určitě není a určitě dám šanci dalšímu dílu.