Dalajlámova mačka
David Michie
Dalajlamova kočka série
1. díl >
Malinkého mačiatka, ktorému hrozí nešťastný osud, sa ujme samotný dalajláma. V jeho prítomnosti múdre zvieratko zisťuje, ako naplniť dve základné túžby všetkých živých tvorov: byť šťastný a vyhnúť sa utrpeniu. Postupne sa himalájske mačiatko učí, ako sa nenechať ovládať emóciami, ako si zachovať bdelú myseľ, ako pristupovať ku každodenným problémom, ako využiť prítomný okamih k vytváraniu lepšej budúcnosti a akú moc majú v našom živote láska a súcit. Zábavný a zaujímavo napísaný román v sebe nesie posolstvo, ktoré môže urobiť šťastnejším každého z nás. Dokazuje, že snaha žiť ako lepšia bytosť prospeje každému – a nie je (len) pre mačku.... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2014 , SynergieOriginální název:
The Dalai Lama, 2012
Nikdy jsem netušila, že by mne taková kniha mohla zaujmout. Ale po přečtení prvních stránek, jsem ji dočetla jedním dechem. Čte se opravdu sama.
Jedním slovem – okouzlující. Dlouho jsem hledala správná slova, která by přiblížila pocity, které jsem z knihy měla a nakonec jsem našla – čtení na mě působilo jako jedna velká meditace. Přineslo mi relax a duševní obohacení v jednom. Příběh si od začátku získal mé srdce a rozhodně se k němu někdy vrátím. Děkuji a tleskám, pane Michie.
„Mít bdělou mysl znamená pozorně vnímat přítomný okamžik, svobodně a bez posuzování. Nezaobírat se myšlenkami na minulost nebo na budoucnost.“
Opravdu vtipné vyprávění :-) Kniha se četla výborně a pro ty, kteří inklinují k buddhismu (i když mnohé postoje a názory vykazují i jiné směry), je příběh jistě obohacující :-) Mně se zvláště líbila kapitola o možnosti změny pohledu na svět a závislosti na věcech a lidech.
Budhistický pohled na svět očima Její svátosti himalájské kočky.
Ze začátku trochu nuda, ale postupně, s přibývajícími zkušenostmi praktikujících, mě to začalo bavit. Hezký nápad, jak dostat do příběhu všudypřítomného vypravěče:)
Kéž jsou všechny bytosti šťastny!
Toto je velmi milá a moudrá kniha, ke které se budu jistě rád vracet. Joo, měl jsme velkou chuť si jít pořídit koťátko :-)
Myšlenky buddhismu jsou inspirativní. Rozhodně jsem si z příběhů něco odnesla. Ale čtení mě zas tak nebavilo, kniha se dost opakovala.
Po po prvních minutách poslechu této audioknihy jsem si říkal, co je to za blbost. Ale jsem rád, že jsem vydržel poslouchat. Vyklubala se z toho totiž knížka, která je v podstatě složená z několikati příběhů ze života Dalajlámovy kočky a hlavně jejího okolí. A v každém příběhu se skrývá nějaké pěkné ponaučení či životní moudro. Nakonec se mi teda knížka moc líbila. I když bych ji možná čekal i delší s více příběhy a moudry. Určitě doporučuji.
Malé kotě získalo velký ohlas u čtenářů DK. Prostinký příběh čtený Ivanou Jirešovou by na mně moc roubovaný, ale budiž. Pokud někoho myšlenky buddhismu osloví, (což je pouze počáteční krůček na dlouhé cestě k realizaci), změna myšlení z JÁ ve prospěch vyššího smyslu života přinese prospěch nám všem.
Dalajlámova kočka, to je takové pohlazení pro duši. Žádné náročné čtení, přitom tak moc milé a schopné předat moudré myšlenky úplně jednoduše. Příběh je vyprávěný z pohledu samotné kočky - Jesky - , s kterou se setkáváme už na prvních stránkách, kdy ji Dalajlámův asistent kupuje zcela náhodou v zuboženém stavu na ulici. Postupně se seznamujeme s chodbami buddhistických chrámů, himalájskou kavárnou a se spoustou dalších míst, to všechno samozřejmě pohledem kočičím. Jeska je fajn, oblíbila jsem si ji už od od prvních stran. Takže pokud hledáte nějaké oddechové, přitom ale kvalitní, čtení, Dalajlamovu kočku rozhodně doporučuju!
Když jsem dočetla tuto knížku, tak jsem si po pár dnech řekla, co jsem se vlastně o
tom buddhismu dozvěděla? no nic moc... Příběh vyprávěný kočkou? proč ne, to mě vlastně při výběru knížky zaujalo... V některých kapitolách jsem měla pocit blaženosti a jiné kapitoly jsem sotva přečetla, jak byly nudné. ALE - celou knížkou šlo takové pozitivní teplo a láska, že když si vzpomenu na Sněžnou Lvici, tak mě to určitě zahřeje ještě teď :-)
Milá kniha. Takové příjemné odpočinkové čtení. Dalajlamovy kočky jsem četla v opačném pořadí a přijde mi že tato první je nejméně propracovaná. Přeci jen mi následující dvě knihy přišly nabitejsi životními mantrami a i příběh byl tak nějak spádovější a zajímavější. Ale každopádně doporučuji.
Milá kniha. Taková, co vyvolá úsměv i zamyšlení. Četla jsem ji několik měsíců - ne vždy byl čas a nálada na tento žánr. Ale jsem ráda, že se mi dostala do rukou.
I když jsem více méně tušila, o čem bude, tak mě nenapadlo, že seznámení s buddhismem může být tak vtipně a mile podané. Zřetelně, jasně a srozumitelně představené buddhistické myšlenky. Některé odstavce jsem musela přečíst víckrát, jak moc se mi líbily, což se mi snad ještě nestalo. Knihu si určitě koupím a poprvé v životě jsem odhodlaná si v knížce podtrhávat :-)
Knížka mě velice potěšila, je to oddechovka s jednoduchým a přitom hlubokým dějem. Miluju jógu a celkově mám zálibu v zkoumání různých náboženství, takže se mi knížka opravdu líbila, je to jednoduché vysvětlení základních zásad buddhismu a zároveň obsahuje i vtipnou část kočičího života. Mohu doporučit na dlouhé zimní večery :)
když se to trochu v některých větách poupraví, tak je to super knížka pro děti před spaním. :) Je to oddechová četba, ale co je nejvtipnější na tom všem, když sem píšu tento koment, tak má tato kniha 666 hodnocení :DDD náhoda?, nemyslím si :D
Knížka, která mi zpříjemnila toto léto. Moji velkou láskou je jóga a zajímám se i o buddhismus a tahle knížka naprosto úžasným způsobem přiblíží jeho základní myšlenky a určitě dokáže zaujmout a pohladit po duši i člověka, který se o buddhismus vůbec nezajímá.
Když jsem si v rámci čtenářské výzvy vybírala žánr, který běžně nečtu, přišla mi na mysl náboženská tématika. Kdyby se nebe otevřelo a zahřímal odtamtud hlas, ať si okamžitě zvolím nějakou víru, jinak posloužím za terč blesku, stala by se ze mne buddhistka. Považovala jsem tedy za moudré se na tuto alternativu nějakou nenáročnou formou připravit. Oči mi zakoply o "Dalajlámovu kočku" a bylo rozhodnuto (díky kombinaci jednoho z mých oblíbených zvířat, osobnosti zasluhující úctu... a nepříliš vysokého počtu stran).
Zpočátku jsem četla vlažně a měla pochybnosti, jestli ve mně takto jednoduché a prostě podané životní pravdy mohou vykřesat větší zájem. Ale nakonec mne ty epizodky ze života Její Svatosti Kočky a lidí v jejím okolí chytily za srdce. Nejen to, některé aspekty buddhistické filozofie pronikly kamsi hlouběji do mé mozkové kůry a přiměly mě podívat se na věci pozorněji, případně z odlišného úhlu. Nešlo o nějaké dechberoucí objevy, co by mi radikálně změnily život, spíše o jasné zformulování určitých myšlenek a postojů, dosud se jen letmo otírajících o mé podvědomí.
"Dalajlámova kočka" je knížka plná pohody, jemného nadhledu a moudrosti podané tak, aby ji chápal každý... včetně koček. A docela by mě zajímalo, odkud autor čerpal atmosféru a informace, zda se třeba sám s dalajlámou nesetkal.
Krásné... prostě krásné. Plné laskavosti a moudrých myšlenek. Pokud se člověk aspoň trochu zajímá o buddhismus, a pokud je ten člověk navíc vášnivý kočkomil (tak jako já :-) ), užije si naplno každou větu. Těším se, až si přečtu další díly.
Moc milé, klidné a moudré čtení. Základní principy budhismu přiblížené očima jedné kočky, která žije u dalajlámy.
kočky buddhismus životní styl dalajláma vypráví kočka
2013 | Dalajlamova kočka |
2014 | Dalajlamova kočka a umění příst |
2015 | Kouzelník ze Lhasy |
2016 | Dalajlamova kočka a síla meditace |
2017 | Pes Jejího Veličenstva a jeho mise |
Moc milé čtení. Velice uklidňující a harmonizující