Dálkový výslech
Karel Hvížďala , Václav Havel
Dálkový výslech Václava Havla je nejosobitější a také nejúspěšnější knihou našeho bývalého prezidenta. Je vyznáním jeho vztahu k lidem, umění, politice a je i jeho životopisem. Tím, že tento rozhovor Karlu Hvížďalovi poskytl, ze sebe sejmul povinnost jednou napsat paměti. Později jen spolu s ním připravil pokračování s názvem Prosím stručně. Dálkový výslech vyšel poprvé česky v Londýně v roce 1986 k Havlovým 50. narozeninám. Nové, dvanácté české vydání jsme připravili po třiceti letech od chvíle, kdy na textu začal s Karlem Hvížďalou pracovat. Interview bylo přeloženo do více než dvaceti jazyků včetně japonštiny a čínštiny. V nakl. Leda 1. vydání.... celý text
Brilantní odpovědi na smysluplné otázky Karla Hvížďaly, jak jinak, než vybroušenou češtinou. Životopis, který mě opravdu bavil číst. Dozvěděla jsem se mnoho nového.
Václav Havel a hovory s ním v posledním desetiletí socialismu za společného státu Čechů a Slováků.
Na Slovensku moc populární nikdy nebyl, takže v roce 1994 byl v Bratislavě bombardován vajíčky, prý za to, že tam udělal z běžných lidí hodně nezaměstatných a to poté, co zrušil velkým gestem řadu Zbrojovek.
nejjednodušší a nejpříjemnější způsob, jak se o době (a panu ex-prezidentu) něco dozvědět (nikoli ke zkouškám, ale pro všeobecný přehled =) )
rozhovory Československo disidenti Václav Havel, 1936–2011 společnost a politika čeští/českoslovenští prezidenti názory a postoje
Velmi inspirativní Hvížďala, který jako dulezita složka rozhovoru (interviewer) klade skvěle otazky, ale přitom na sebe nestrhává pozornost, je v ústraní a nechává Havla nerušeně mluvit. Havel velmi věcný, na základní otazky vždy nahlíží po svém. Skvěle dostupná kniha. Konec tohoto příspěvku za mě vlastně řekl leenai.