Dandadan 1
Jukinobu Tacu
Dandadan série
1. díl
Středoškolačka Momo věří na duchy a strašidla, zatímco její samotářský spolužák je posedlý mimozemšťany a různými mýtickými příšerami. Ani jeden však nechce připustit, že by ten druhý mohl mít pravdu, a tak se rozhodnou podstoupit riskantní zkoušku. Ta je zavede do opuštěné nemocnice, v jejímž okolí prý byli spatřeni ufouni, a do tunelu, kde podle pověstí straší. Zrodí se osudová láska? Bizarní bitva s mimozemšťany a zlými silami začíná!... celý text
Momo a Ken. Dva spolužáci. Oba tak trochu na okraji třídy. Jeden věří na duchy a druhý na Ufo. Začnou se spolu bavit, ale je to spíš dohadování kdo z koho..přitom ani jeden nemá pro své tvrzení důkaz.
Proběhne sázka. Momo Asaja odchází na místo, kde přistávají Ufo podle povídaček. Ken Takakura jde k opuštěnému tunelu. Oba zažijí věci, jak se říká, dokud se ti nestanou, neuvěříš. Přes telefon jsou spolu ve spojení a snaží se jeden druhého zachránit.
Zdá se, že jediný kdo jim může pomoci je Asajina babička. Je spiritistka a o duchařině něco ví.
Komiks si nebere servítky a požívá sprostá slova. Téma je odlehčené vtipnými situacemi. Je to manga na vypuštění myšlenek. Při čtení jsem si říkala, že je to tak praštěný až je to pěkný. ;) Ken tak přišel o svého “šulina po kletbě od ducha Turbobáby a Momo zase hrozí sex s mimozemšťanem.
Já se pobavila, ale věřím, že nebude pro každého. Kdo rád bizarní příběhy, které nebude brát vážně, ten si tu přijde na své.
(SPOILER) Musím říct, že jsem byla docela zklamaná. Hrozně jsem se na ni těšila a čekala jsem úplně něco jiného. Dost mi vadilo, že byli hrdinove přehnané vulgární. Ale na druhou stranu je pravda, že měla kniha několik vtipný ho momentu. V kostce šlo ale vlastně jen o krádeže a ochranu "šulína". Celkově za mě tedy průměr.
"Vocumlám ti šulína."
Dandadan je těžko popsatelná na hlavu postavená akční komedie s prvky romance, u které si autor hraje se šílenými nápady. Tahle manga začíná hned zostra představením hlavních hrdinů: Momo, která nevěří na UFOny a pro sprosté slovo nejde daleko a Ken, vyvrhel který nevěří na duchy. Společná sázka je svede dohromady a šílená jízda začíná už v první třetině prvního dílu.
"Ty máš teda nervy srát na návštěvě."
Hlavní hrdiny je těžké si nezamilovat doslova od první strany a ačkoli by se mohlo zdát, že se jedná o klasický vzorec "protiklady se přitahují", v Dandadanu je všechno jinak. Šílená akce, originální záporáci a gagy co vás zaručeně rozesmějí. Prostě "velká parta", jak by se dal název volně přeložit.
"A nyní provedeme sex."
Této série se nemusíte bát, pokud nečtete romantiku - jedná se o šónen, takže to není hlavním motivem příběhu, alespoň ne v tomto prvním díle. Anime seriál Dandadan (2024) zažívá momentálně slušný úspěch, takže načasování vydavatelství CREW opět vynikajicí. Doporučuji.
WTF :) :) :) No, čekal jsem hodně, ale toto je teda těžkej bizár... No, jsem nalomenej tak 50:50 zda jít do pokračování, ale asi tomu dám ještě šanci :) Dávám jen 3* protože potenciál je podle mě vyšší, grafika není úplně můj styl, nicméně mě zaujala babča a zde se skrývá jistě ještě nějaké tajemství :) Takže CREW, šup sem s "dvojkou" ať se rozhodnu, jestli se Dandadan stane součástí mé manga knihovny ;)