Mirákl

Mirákl
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205645/bmid_mirakl-205645.jpg 4 223 223

Danny Smiřický série

Škvoreckého klasika v exilovém vydání nakladatelství Rozmluvy z roku 1986.

Analady
09.11.2024 5 z 5

Další audiokniha, naprosto excelentně načtená. Jsem nadšená, velký zážitek. Doba byla pro mnohé krutá, osudy některých lidí velmi smutné. Pan Škvorecký byl Pan spisovatel.

Crimble
08.11.2024 4 z 5

Měl jsem v sobě něco takovýho jako "Škvoreckej je sice legenda, ale mě to prostě nebaví". I přesto jsem zkusil audio na ČRo, a dobře jsem udělal. Sedlo mi to perfektně! Ty sarkasmy! Dobrý.

KláraH.
08.11.2024 3 z 5

Toto není můj šálek čaje, bohužel. Vilnost za každou cenu až na sílu, ač detektivka se zázrakem zajímavá. Ale už těch prapodivných spin-off příběhů poslepovaných k sobě bylo na mě prostě už moc a každý pes jiná ves.
Pane Škvorecký, omlouvám se.

Kopta
07.11.2024

Audio ČRo: Přijde mi to jako epizodický výcuc, který nemá moc směr. Moc nemám motivaci pokračovat.

MadamC
06.11.2024 5 z 5

Opět mě pan Škvorecký nezklamal! A Danny také ne, samozřejmě! I když je zde tentokrát v roli profáska a detektiva, pořád se na něj lepí ženské a on na ně.
Poslouchala jsem v rámci rozhlasu a užila jsem si to do poslední minuty. Těžší téma je zde nádherně vyvážené vtipnými pasážemi. Opravdu umělecké dílo, které člověka ani chvilku nenudí. Zároveň je plné existenciálních otázek, které ve mně vzbudily také vděčnost za dobu, ve které jsem se narodila.
Rozhodně doporučuji!

R47
27.10.2024 5 z 5

Jsem u vytržení. Zas jsem zapomněl, jakej byl Škvorecký pan spisovatel a jak se tohke nedá srovnat s těma sladkobolnejma výpotkama, co se teď o normalizaci a Pražskym jaru píšou. Tady Toufar v hávu americké drsné školy.

mirek7450
27.10.2024 5 z 5

Naše novodobé dějiny v pohledu Dannyho Smiřického (J.Š.). Čas po letech 1948 a 1968 a něco kolem. Život na škole, jako profesor a poté mezi spisovateli. Vše se točí i kolem zázraku a tragického osudu pátera Toufara. Krásný jazyk a skvělé vyprávění Josefa Škvoreckého.
Poslechnuto ve 30 dílech četby na pokračování ČRoDvojka v podání Lukáše Hlavici.

zleosz
24.09.2024 5 z 5

Nejlepší Škvorecký. Nelze snad přečíst jinak než naráz! Dvacet let 20. století z nezvyklé perspektivy. A ten fór s dálkovou partií velmistra Bukavce...

Kabuky
27.07.2024 5 z 5

Vynikající publikace.

Filomena1961
18.03.2024 5 z 5

Tak jsem se vrátila o nějakých padesát let do minulosti, kdy jsem četla Škvoreckého Mirákl. Děj se odehrává ve dvou rovinách. Tou první je počátek padesátých let, doba čihošťského zázraku, tou druhou je doba našeho dalšího zázraku - pražského jara 1968. Ti, kdo čtou nebo četli Škvoreckého znají Dannyho Smiřického, který v jeho knihách figuruje a který si v této knize po dvaceti letech detektivním způsobem dává dohromady indicie událostí jichž se sám kdysi náhodně zúčastnil. Průběh osmašedesátého roku předvádí Škvorecký bez jakékoliv idealizace, ukazuje při tom širokou škálu autentických typů, které si čtenář dokáže zařadit a ví o kom je řeč. A co je u Škvoreckého obvyklé a co se mi líbí je, jak dokáže nadlehčit závažné existenciální otázky, které si každý z nás v životě klade. Ne každého kniha osloví, ale zcela jistě doporučuji k četbě.

Dimas
31.12.2023 5 z 5

Pro Dannyho mám už dlouho slabost

Žanek_Hantec
29.07.2023 4 z 5

Četl jsem za bolšecika ještě v samizdatu, jako dvanáctej průklep přes kopírák a za dva dny jsem odevzdával knihu dalšímu zájemci. Dost dobrý, Liška musela bét betálná mrcha.

Kermody
13.07.2023 5 z 5

Mirákl je velký společenský román, nicméně lze pochopit, proč není tolik oblíbený jako Kunderovy texty reflektující politické dění (Žert, Život je jinde, Nesnesitelná lehkost). Je to méně uspořádané a sem tam chaotické. Přistihl jsem se, že některé dějové linky nesleduju tak pozorně a nevadí mi to, naopak to četbě spíš prospělo a víc jsem si ji užíval.
Síla Škvoreckého románu tkví podle mě překvapivě v politických tématech, k nimž jako jakýsi pendant vystupuje skvěle zakomponovaný motiv miráklu (Čihošťský zázrak, zázračné vycestování žida Kohna po r. 1939 z Prahy, Arašidovův příběh o vodce aj.). Rozpoznat lze i starého dobrého Škvoreckého, známého z Prima sezóny či Tankového praporu, a to zejm. v kostelecké škole, kde působí jako profesor. Finále této dějové linky je nicméně rozpačité: podá výčet toho, jak dopadli jednotliví protagonisté (ředitelka, tělocvikářka, Liška aj.). To je takové ledabylé.
Velký čtenářský zážitek. Dávám pět hvězdiček z pěti.

los
05.07.2023 4 z 5

doháním svůj čtenářský rest starý bezmála čtvrt století a doporučuju Mirákl všem "mírně pokročilým"

conradovská metoda psaní s asociativním navazováním epizod, trefná jazyková charakteristika postav, zpochybnění tradičních symbolů národa, víry, politiky (holubice, hvězda), intertextualita a metaliteratura a především pak propojování a variování "zázraků" (čihošťský 1949 a pražskojarní 1968) s racionalitou a dedukcí detektivního žánru, zdůrazněného v podtitulu románu

prostě vynikající čtení, už jen to Škvoreckého umění grotesky vložené do tragédie (vstupní kapitoly s důvodem Dannyho pohlavní abstinence nebo průběh kosteleckých maturit na dívčí sociální škole)

"Kde je hranice mezi pevnou vírou a tvrdohlavostí?"

Kabuky
10.06.2023 5 z 5

Zajímavá kniha zajímavý pohled na poválečné události.

rickiwolf
06.01.2023 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila, hlavně pro její obsah, v němž nám autor zachytil příběhy Dannyho Smiřického na pozadí důležitých událostí od poloviny 20. století.

soukroma
26.04.2021 4 z 5

Těžké čtení, ale potřebné čtení, čím dál víc, a to - zejména - pro nás, kdo v té hrůzné době (ještě) nežili (ti, kdo zažili, si to připomínat nemusí a povětšinou o tom neradi mluví a neradi vzpomínají).
Nečetlo se to snadno, nejen kvůli objemu a autorově stylu hojného přeskakování mezi postavami a tématy a časovými rovinami, přičemž pouhá přítomnost některých epizod v románu mi zůstala záhadou, stejně jako mi nešlo rozklíčovat hojně literárních jmen, zejména skutečných umělců té doby (dohledávala jsem všude možně, ale vcelku mě uspokojilo, že se mnohde uvádí: "XY je asi A nebo možná B", "Z je zřejmě kombinace C a D a E" atd., takže nerozklíčovat neznamená pro mne jako čtenáře žádnou pohromu, natož ostudu).

Hrubě ovšem nesouhlasím s tím, co tvrdí anotace:
"Skvělý humoristický román a zároveň detektivka s politickým pozadím."
Na prvním místě prostě byla politika, tedy líčení naší doby poválečné a hlavně kolem roku 1968, tedy politika, politika a zase politika ve všech hrůzných projevech na nejrůznějších úrovních (nejděsivější byla epizoda o studentkách, které se maturity výhradně z rozhodnutí strany a vlády ani nemusely dočkat).
Na druhém místě byl samotný "mirákl", pokus o zjištění, jak to celé bylo, kdo co kdy a jak nastražil (proč bylo vcelku jasné), když už bylo jasné kdo a proč to celé nepřežil... (ale detektivkou bych to nenazvala, a zřejmě ani autor ne - ten věděl, jak na ně, tady se spokojil s tím, že Pravda jako pachatel nebývá dopaden...).
Humor? Ano, občas, samotný Danny byl výjimečně (míněno zřídkavě) k popukání, ale jinak byl prostě člověk své doby, ovšem vnímavý umělec a velmi vnímavý kantor na vyšší dívčí... Takže humoristický román tohle, při vší úctě, tedy opravdu nebyl. Děsivý obsahem stejně jako popisovaná doba, autorem zaznamenaná jen s malým odstupem, a v tom byl román opravdu dobrý.

Pozn.: dovedu si představit, jak by s tématikou Miráklu naložili moderní autoři (spíš ovšem myslím na autorky) současnosti, a po padesáti letech by z toho udělali/y hotový hit (jako to dělají s tématy válečnými) - jenže bez autentické znalosti reálií by z toho mohl vzniknout jen jakýsi populární vývar, jednoduchý, sice čtivý (s pěkně označnými daty, místy a dnes už i správnými jmény), ale bez špetky autenticity a nevyžadující od čtenáře (pra)žádné (za)myšlení.

rozvera
25.04.2021 4 z 5

Děj tohoto románu, prvního po emigraci, není pro mne nějakou zvláštní novinkou, všichni moji blízcí tuto dobu pamatují, převážnou část pozměněných jmen si dovedli převést do skutečných, nakonec i já toho dost pamatuji. Co mne ale nejvíce oslovuje ve všech knihách autora, které jsem dosed četla, je jeho brilantní zacházení s českým jazykem, schopnost předkládat čtenáři události a historky velmi přesvědčivě ,s přesnou dávkou ironického nadhledu. Vyslovené myšlenky mají nadčasovou platnost, jako by byly psány pro dnešní dobu, jsou vysloveně vizionářské.

dalia1769
07.09.2020 2 z 5

Zhruba první třetinu knihy jsem byla na pochybách, kdy se román vlastně odehrává a o co v něm jde. Chaotické přeskakování (bez jakékoliv datace kapitol) mezi poválečnou dobou, rokem 1968 a dobou krátce po něm a možná ještě nějakým dalším obdobím (nepochopila jsem, kdy se odehrávají části líčící pobyt Dannyho v Americe) na mne působilo opravdu matoucím dojmem. Řadu skutečných postav, které v knize vystupují pod pseudonymy, jsem určila až podle výkladů knihy na internetu, a to ještě ne všechny, některá jména už dnešnímu čtenáři ani tak asi moc neřeknou. Moc jsem nepochopila ani smysl přesazení skutečných událostí, proč přesazovat "čihošťský zázrak" do Náchoda??? Možná kniha dávala více smyslu dobovému čtenáři, znalci emigrantských či disidentských kruhů, ale pro mne bylo poměrně obtížné ji rozklíčovat, ač jsem vlastně také už pamětníkem. Některé scény byly vtipné, byly zde i zajímavé dialogy a postřehy, nicméně můj šálek kávy to není. Z cyklu o Dannym se mi nejvíce líbili Zbabělci a celkem i Prima sezóna.

Zara
09.08.2020 5 z 5

Musím se smát. Hledala jsem na internetu rozklíčování jmen spisovatelů ze IV. sjezdu SČSS a z nějakého blogu na mě vykoukly příspěvky nynějších maturantů s jejich zasvěcenými komentáři o knize Mirákl ( jedna z dívek se upřímně svěřuje, že "tuto knihu teda zatím číst nebude, není to nic pro ni, počká si, až dílo nebude tak IN...)
Šťastná generace, která si při skládání zkoušek z dospělosti SMÍ vylosovat - dnes už tak samozřejmě - dílo, které jsme my staří četli v usmolených vydáních, zašpiněných prsty desítek/stovek předchozích šťastlivců, nezřídka doplněných tužkou vpisovanými odkazy na skutečné postavy.
Mirákl řadím dle mého o stupeň výš nad Zbabělci, odráží se v něm tíha moudrosti mezitím nabyté na základě smutných skutečností včetně autorovy k dokonalosti dovedené umělecké fabulace.

Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012