Dar tří králů
O. Henry (p)
Della nade vše miluje svého manžela Jima, ale nemůže si dovolit darovat mu pod stromeček to, co by si představovala. A tak se den před Štědrým večerem rozhodne vzdát toho nejcennějšího, co má, aby získala peníze na dárek hodný lásky jejího života. Brzy však zjistí, že všechno je úplně jinak, než si myslela...... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2024 , Mladá frontaOriginální název:
The Gift of the Magi, 1905
![brebta brebta](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Krásné ilustrace pro které stojí za to knihu pročíst. Text je jednoduchý a nevím proč, velmi zkrácený. Škoda.
![DreamerX9 DreamerX9](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/277507/m_dreamerx9.jpg?v=1734125891)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Daleko víc se mi líbí originální verze Nicméně jde o klasický příběh a líbí se mi ilustrace do jakých byl zpracován překlad se mi zdá se moc nepovedl ale to vůbec nevadí myšlenku i poselství příběhů to udrželo
![Damaj Damaj](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/150096/m_damaj-Lgq.jpg?v=1688490282)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nádherné ilustrace, hluboká myšlenka, ale bohužel textu něco chybělo, strohý. Povídku znám, ale četla jsem ji v mnohem povedenějším zpracování. Kdyby nebylo ilustrací, knihu bych odložila po přečtení první strany.
![tulipa tulipa](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Krásné ilustrace Ivony Knechtlové, které jsou bohužel milionkrát hezčí než text. Myšlenka příběhu úžasná, ale tomu textu něco chybí. Kniha je avizovaná jako publikace pro čtenáře od 12 let. Pro děti to ale čtení není.
![Knižní střípky Knižní střípky](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/5025/agatha-hpd.jpg?v=1589135906)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
3,5*
Příběh je redakcí zařazen pro děti od 12 let, ale nebude to úplně klasická dětská kniha, pozor na to, aby nedošlo k nějakému zbytečnému mrzení. Ony ty ilustrace k tomu samozřejmě svádí. Je to příběh napsaný možná spíše pro nás dospěláky, příběh napsaný již na začátku minulého století, příběh dvou mladých manželů, kteří živoří na pokraji chudoby, ale každý z nich má potřebu tomu druhému koupit něco na Vánoce. Já po přečtení knihu nevnímám jako dětskou, docela by mě zajímalo, jak by na ni děti reagovaly. Já si ji přečetla sama sobě si, tudíž toto nemohu posoudit. Každopádně pokud máte ve svém okolí někoho, kdo miluje ilustrace paní Knechtlové, tak to může být moc hezký dárek pod. Při předčítání dětem bych možná příběh trošku převyprávěla svými slovy tak, aby pochopily, o co v něm vlastně jde. To jen takový nevyžádaný nápad.
![markej markej](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/260542/m_markej-5Fd.jpg?v=1546599984)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Povídka, která vyšla už v roce 1905 a která vykresluje touhu mladých chudých manželů dát k Vánocům tomu druhému ten nejkrásnější dárek...
Knížku jsem si koupila, protože ji ilustrovala Ivona Knechtlová, jejímž obrázkům nedokážu odolat... A musím přiznat, že ilustrace jsou to, co mě na celé povídce okouzlilo nejvíce... Poslání knížky je jasné, nicméně text jako takový mě bohužel nijak zásadně nezasáhl, tématem ani zpracováním mi nepřipadá nijak výjimečný... I tak jsem ale ráda, že tenhle kousek ve své knihovně mám, a ráda si čas od času stránkami určitě zalistuju a budu se kochat tím, jaký mi přináší vizuální požitek...
Hodnocení: 3,5 * z 5 *
Vánoce povídky láska partnerské vztahy americká literatura bohatství chudoba, bída úvahy a zamyšlení dárkyAutorovy další knížky
1988 | ![]() |
1961 | ![]() |
1981 | ![]() |
1955 | ![]() |
1972 | ![]() |
S tímto příběhem jsem se kdysi setkala už ve škole, bohužel jsem zapomněla, jak se jmenoval. Bylo proto pro mě velmi příjemným překvapením, když jsem na něj znovu narazila prostřednictvím této kouzelně ilustrované knihy.
Jak už tu několik čtenářů přede mnou psalo - ilustrace byly tou zdařilejší částí. Text by si zasloužil více pozornosti a úprav. Ne, že by se to četlo špatně, ale přece jen ty hovorové/nespisovné výrazy mě při četbě poněkud rušily + textu je tam opravdu pomálu. Je to zkrátka hodně kratičké povídání.
Na druhou stranu pointa příběhu zůstala zachována a jisté "kouzlo" to má i tak. Celkově bych knihu vnímala jako takový ten typ dárku, co dokáže potěšit vaše přátele a známé, ať už jsou vášnivými čtenáři nebo ne.
Bohužel ještě jedno mínus, které musím zmínit, je cena, jež mi vzhledem k počtu stránek připadá opravdu přemrštěná. Podobně nevěřícně jsem koukala na cenu knihy Vánoce v Bradavicích. Osobně si raději zajdu do knihovny, když se k těmto počinům budu chtít vrátit, než abych za pár ilustrovaných stran dávala takové peníze.