Pán mého srdce
Jo Beverley
Dark Champion série
1. díl >
Aby uchránila své baronství před zkázou, musí se Madeleine de la Haute Vironge provdat za jednoho z trojice pánů, které jí nabídne král Vilém. Nenadálý zvrat osudu vžene krásku, vychovanou v klášteře, do náruče nejnebezpečnějšího z těch tří – nádherného, vzrušujícího cizince, po němž Madeleine touží… ale také se ho bojí. Na vážkách mezi oddaností rodině a oddaností králi bloumá hezký Aimery de Gaillard po lesích jako Zlatý jelen, odhodlaný pomáhat prostému anglickému lidu. Krásná mladá dědička, s níž mu čest velí uzavřít manželství, však tuší jeho tajemství, čímž ohrožuje jeho cíl i život. Přesto v jeho ušlechtilém srdci, zatvrzelém nedůvěrou, roste vášnivá touha po Madeleinině smyslné nevinnosti – a nutí smělého psance podlehnout kráse, vášni… a zkáze láskou.... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2019 , BaronetOriginální název:
Lord of My Heart, 1992
Jo nezklamala. Jeji pribehy me vzdy chyti a nepusti. Tentokrat ovsem byli hlavni hrdinove az moc dokonali a pritom postradali (jak je obvykle) schopnost komunikovat… Auzorka sice nezklamala ale ma na vic, ma i lepsi knihy…
Miluju příběhy ze středověku plné čestných, udatných rytířů a odhodlaných, zamilovaných žen, které je chrání před nimi samotnými. :-)
Zajímavý historický román z anglického středověku, ale trochu moc rozvláčný a zdlouhavý. Jinak ale zajímavé nahlédnutí do méně známého období historie.
Nějak nemohu přijít knihám J.Beverley na chut.Stále to zkouším číst je znovu a znovu,ale bohužel.Chápu,že do této doby patří brutalita a krutost a to je zřejmě důvod,proč nejsou nic pro mě.A stejně mi kniha přišla příliš zdlouhavá a rozvláčná
Jak je vidět, na počátku 90-tých let i Jo Beverly psala knihy s drsnějším obsahem, který odpovídal krutým dobám, v níž se její příběhy odehrávaly. A ona krutost a brutalita období počátku druhého tisíciletí je asi příčinou, proč většina autorek svá díla raději situuje do dob přívětivějších, což autorka přiznává i v doslovu. Na druhou stranu tak ale člověk získá čtivou formou a bezbolestně řadu poznatků o těchto dobách, které byly sice těžké pro všechny, ale zvlášť pro ženy, a to i ty urozené a bohaté. Upevňování vlády a moci Viléma, jeho konflikty s původními obyvateli, přelévání spojeneckých frakcí, různorodé zájmové skupiny ... no, člověk se od těch dob vlastně vůbec nezměnil.
Proto se nelze divit Aimeryho dilematu, jak optimálně manévrovat mezi starousedlíky a dobyvateli, aby co nejlépe plnil záměry svého panovníka a co nejméně poškodil původní obyvatele a zároveň se vyhnul obvinění ze zrady z jedné či druhé strany. A vůbec se nelze divit, že se svou činnost snažil utajit, a to i před Madeleine, která většinu dosavadního života strávila v klášteře a do příchodu do Anglie neměla o běžném životě moc ponětí. Asi proto mi její nejistota ohledně Aimeryho loajality v závěrečné části knihy připadá poměrně pochopitelná - vždyť eventuální Aimeryho zrada by byla zničující i pro ni.
V hodnocení trochá váhám - za příběh bych dala i 5*, ale souhlasím, že je to poněkud rozvleklejší, takže nakonec za 4*.
Líbilo se mi to a dala bych i 5*, ale v té poslední třetině jsem trochu tápala v chování Madelein. Ta sympatická osůbka se najednou chovala jak bláznivka přísahající na krucifix a urputně dodržujíc přísahu se pak změní v tygřici bráníc manžela. Jinak ta doba asi žádná sranda, dost drsné. V poznámkách autora je i zmínka o dalších třech dílech. Kromě posledního, který je přeložen už celkem dlouho, nás čekají ještě dva.
Vysoké hodnocení dávám, protože mě autorka tentokrát mile překvapila.
I když to říkám nerada, knížka byla místy zbytečně zdlouhavá. Pokud by si dal někdo tu práci a seškrtal to, mohlo by to být ještě lepší.
Nejak se me ta “romaticka” linka tentokrat nedotkla. Spis me tam neco porad podvedome vytacelo.
Klasická romantika zahalená do červené knihovny. Teda spíše do rudé, nach v mé tváři vysvětluje vše. Na pozadí historických událostí a jako oddechovka splnila svůj účel.
Ach, tak to mi sedlo jako prdel na hrnec. Aimery a Madeleine jsou skvšlý pár a autorka je k sobě vedla tak skvělými, napívanými kličkami, že jejich příběh musíte milovat. Zasazení příběhu do Anglie za vlády Viléma Dobyvatele bylo dobré, až na ta jména :D
2007 | Smluvený sňatek |
2004 | Nespoutaná dáma |
2002 | Černý markýz |
2005 | Hříšná dáma |
2005 | Pokušení |
Jako nemusela by to být špatná kniha, jen kdyby měla o půl stránek míň.
Občas mi to přišlo chaotické a ani hlavní hrdinové mi nějak nesedli.
Po dalším díle opravdu nesáhnu.