David Copperfield (zkrácené vydání)
Charles Dickens
Román zachycuje nejen životní příběhy hrdiny od narození do let zralosti, a i široký obraz anglické společnosti. V tomto vydání vyzchází pouze první část - Davidovo dětství. Pro děti redakčně upravila Alena Benešová. Identifikační číslo tohoto vydání knihy je 13-031-71 .
Velmi zajímavá knížka, co jiného taky od mého oblíbence Dickense čekat. I když má "dobrý" konec, několikrát jsem se u ní rozbrečela. David by potřeboval tolik lásky a byl by ji i dostal, nebýt jeho nevlastního otce.....kruté, dojemné, vtipné. Rozhodně doporučuji.
Nádherná klasika. Nepřestává mě rozplakávat scéna zamčeného Davida a šeptání skrz klíčovou dírku ve dveřích...
Příběh Davida Copperfielda je dojemný a krutý zároveň. Dickens zde dává poznat jedny z nejhorších lidských vlastností a to je právě krutost, vlastní ubohost, nenávist, jež jsou všechny ztělesněny lidmi se kterými se David Copperfield na své cestě životem potkává. Vše se odehrává v dobrodružné atmosféře, jež Vás nutí otáčet stránku za stránkou a fandit malému Davidovi.
Citace: (1. věta knihy) Prokázat, zda se co hrdina vlastního životopisu projevím já sám nebo zda to místo zaujme někdo jiný,bude úlohou těchto stránek.
Jakkoliv se nám při hodinách literatury snaží učitelé knihy znechutit, Dickens si své čtenáře stále nachází. Myslím, že zásluhu na tom nese zejména jeho vypravěčské umění: od něj i jinak nudné popisy oblečení mají něco do sebe. :-) Nechtělo se mi ani věřit, že se do tragického příběhu o sirotkovi vejde tolik vtipu. Čtivé, zajímavé, zábavné.
Dickens dětské příběhy prostě umí. Přes svou bohatou autorskou sbírku se kupodivu vůbec neopakuje a každý jeho další příběh hltám jako smyslů zbavený. David Copperfield možná není tak syrový jako Oliver Twist, na druhou stranu bych ocenil jistou nadčasovost a větší "obyčejnost" příběhu, do kterého se čtenář má větší šanci vcítit.
Dickens v Davidu Copperfieldovi položil základy řemesla biografického románu, a to základy sakra pevné a kvalitní. Těšila jsem se na každou další stránku.
Jelikož většina z nás ví, že Charles pocházel z chudých poměrů a nějakou dobu také pobýval na ulici, tak se jeho život z dětství odráží také v jeho dílech. Píše o dětech (sirotci), kteří jsou nějakým způsobem ochuzeni o lásku, lépe řečeno nemají rodiče nebo je ztratili a píše stylem, který mi hřál srdce. Mám ho jako autora ráda!
Četla jsem to v zjednodušené formě v angličtině...asi proto mi příběh možná někdy utíkal, ale jistě vím, že to bylo plné zvratů :) Doporučuju
Anglie 19. století útěk chudoba, bída sirotci
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Davide... Mám tě raději než Olivera.