Dcera královská: svatá Anežka Česká
František Křelina
Historický román psaný za druhé světové války poukazuje na neobyčejný život jedné ze slavných postav českých dějin, Anežky Přemyslovny. V dobách mocenských bojů, intrik a násilnictví vyrostla z rodu Přemyslovců neobyčejná žena, která se zřekla údělu vladaře a zvolila jako svůj životní cíl službu chudým a potřebným. Autorovi se podařilo vykreslit přesvědčivý portrét šlechtičny, která znamenala mnoho pro rod Přemyslovců, ale ještě více pro prostý český lid, ženy, která přežila svou dobu a v českém království po sobě zanechala nesmazatelnou stopu. Jejím prostřednictvím poznává čtenář další historické postavy z jejího okolí a je svědkem dramatických událostí v dějinách Českého království ve třináctém století.... celý text
Jako audiokniha to bylo působivé ale jako klasickou knihu bych to možná nedočetla. Poetický jazyk se mi lépe poslouchá než čte. Kniha mě inspirovala k tomu abych si vyhledala postavy z našich dějin a taky jsem se poprvé setkala s pojmem Interdikt. Obohacují příběh.
Audio ČRo: Audio jako takové zajímavé. Až hororově děsivé. Každopádně jakožto osoba studující historii jsem se obával, že tento žánr mi nebude tolik sedět. Půjde pro mě o jakési šarlatánství. Osobně oceňuji um toto celé nějak beletrizovat, ale můj mozek je v tomto ohledu už více nastavený na faktografii.
Krásná, poetická čeština. Více prostoru, než sama Anežka Přemyslovna, dostávají postavy z jejího okolí, které ale měly na její osud zásadní vliv. Rozhodně je pro mě kniha milým překvapením.
Neříkám, že je to špatná kniha. Jen se mi prostě netrefila do preferencí. Na mě byla moc poeticky napsaná a málo zaměřená na historii a události, které formovaly Anežčinu životní cestu.
Poslouchala jsem audioverzi a silně na mne působila. Je to kniha napsaná sice trochu pateticky, ale krásným jazykem, o krásné ženě nejen navenek, ale především krásné lidskostí a vírou. Byla to dcera královská, mohla být i slavnou panovnicí, ale stala se královnou všem, kdo ji potřebují. Byla to moudrá, silná a statečná a laskavá česká žena. Po právu patří k patronům naší země. Hezká kniha.
Dcera královská je historický román napsaný v letech 1939-1940 a Křelina v něm tedy akcentuje velikost svaté Anežky a její význam pro český národ, jenž byl tenkrát ve zvláště tíživé situaci. Tím nechci ubírat na pravdivosti historických faktů, které byly v knize použity, nemám k tomu potřebné vědomosti a prameny.
Kniha vynikajícím způsobem přibližuje starosti českého království ve 13. století, zejména tedy POI. v podobě rozvodu a zapuzení Adléty Míšeňské a dalších mocenských potíží. Dílo je tedy napsáno ve velmi barvité a emotivní podobě, navzdory strohosti klášterních cel, kterou je Anežský klášter proslulý. Tyto pasáže jsou zajímavé, ale jejich hodnotu (u mě) snižuje to, že působí spíše jako subjektivně zabarvený popis - líčení. V knize jsou také velmi dobře obsaženy myšlenky, které mohly daným osobnostem historie probíhat hlavou.
13. století Přemyslovci řeholní, klášterní život svatá Anežka Česká, cca 1211–1282 duchovní služba české královny České království
2008 | Dcera královská: svatá Anežka Česká |
1969 | Každý své břímě |
1969 | Hubená léta |
1967 | Jalovčí stráně |
2003 | Amarú, syn Hadí / Každý své břímě |
Užasné dílo napsané nádhernou češtinou, založené na historicky ověřených faktech. Skvělý a procítěný audiopřednes. Ukládám do svého archivu a budu se k ní neustále vracet.