Deadwood
Pete Dexter
Do městečka Deadwood přijiždí Calamity Jane, je zde již šerif Seth Bullock, přeslavný Divoký Bill Hickok a další postavy ze slavné éry Divokého západu. Sledujeme jejich osudy, proč se ocitli v tomto městečku, nechybí ani nějaký ten souboj, to vše je správně namíchaný koktejl snu a skutečnosti o střelcích a psancích, prostě o Divokém západě, tak jak to mají američtí čtenáři rádi a co rádi čtou... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1990 , OdeonOriginální název:
Deadwood, 1986
Nebýt Čtenářské výzvy a žluté obálky asi bych se k téhle knize nedostal. Ale musím říct, že se mi tohle laborování na hranicí mezi skutečnosti a fikcí docela líbilo. Nejsem westernový typ, ale mám rád historii všech možných období, takže jsem nakonec spokojen.
Na Deadwood v Jižní Dakotě by si nejspíš nikdy nikdo nevzpomněl, kdyby zde jistý Jack McCall zákeřně zezadu nezastřelil legendárního Divokého Billa Hickoka, a to zrovna ve chvíli, kdy mu šla karta. Ostatně Bill už při příjezdu do Deadwoodu cítil, že tady k něčemu dojde. Jenom netušil, že on v tom bude hrát hlavní roli. Pete Dexter se po svém a s nadsázkou vyrovnává se slavnými historickými postavami Divokého západu, již zmíněným Billem Hickokem, proslulou pistolnicí Calamity Jane Cannaryovou nebo deadwoodským poetou Kapitánem Jackem Crawfordem. Nevěstince přitom praskají ve švech, výstřely z koltů jsou tu na denním pořádku a laciná whisky teče proudem, kam se oko podívá. Fraška, western, černá komedie, lechtivá burleska - tím vším je Dexterův Deadwood. Na jednu stranu ironický a humorný pohled na velkolepé osídlování amerického kontinentu, na straně druhé smutné vyprávění o zmařených ideálech a falešných modlách. Kde končí fikce a začíná realita? Co je mýtus a co pravda? Přestože je hledání podstaty občas malinko kostrbaté, spíše než na celistvost se sází na bohatou epizodní mozaiku a některé motivy přes veškerou snahu vedou odnikud nikam, není Deadwood zase až tak marný.
Milujem westerny. Čakal som western. Dostal som zvláštny, vulgarizmami a nechutnými sexuálnymi scénami pretkaný príbeh. Nedočítal som.
Díky stejnojmennému seriálu jsem očekával více. Děj je až příliš suchopárný, vyprávění autora nezáživné. Přitom z tohoto tématu by mohl být výborný western. Není, bohužel.
Asi to není šálek mého čaje, ale vzhledem k tomu, že vychází ze skutečných událostí, se asi není čemu divit.
Knihobudková...nebo mezi vyřazenými z knihovny za korunu ?? (ale taková ta v polici bez razítka - asi se někdo zbavoval...)
no...již včera jsem si lehce přehlídla komenty...a čekala, co teda z knihy vypadne...čekala jsem kde co, ale ne tolik koko*ů...díky tomuhle slovu a orgánům, které vykukovali několikrát na stránce pomalu, musím jít s hodnocením dolů...a pak to násilí...já vím, nemám takové věci číst..ale kdo to mohl tušit ?? ano, scéna s pořezaným jazykem a znásilněním kluka Malcolma mi fakt neudělala dobře..moje představivost je silná a tenhle druh násilí mě děsí kvalitně...a děs se táhl celou knihou.
co se táhlo taky, byl i humor..umím si představit, že některé hlášky a gagy by lépe fungovali na plátně než na papíře...(možná zkusím i filmovou verzi)
Celkově mi Deadwood připoměl tou šílenou směsicí dějě a formou psaní "Sisters brothers"....někde v druhé třetině jsem zjistila, že tak nějak už nejdu proti ději a tak nějak plynu s ním...a že spousta věcí se čte celkem dobře..obrnila jsem se a přijala Deadwood...a nejvíce se bavila s calamity Jane Cannaryovou a Charliem...
podivná kniha. Nelíbila se mi, ale zaujala mě. Takže ...i když zřejmě podruhé číst nebudu, dávám pocitové 4*
"Holky byly příšerně zjizvené, ale Jane tvrdila, ž je to možná takhle líp. Bojovala totiž nejen s tělesnou, ale i morální zkázou. Karbaník jí v delíriu sáhl pod sukni, a tak ho praštila přes zápěstí pažbou revolveru. "S nemocnejma neobcuju," prohlásila. "Čistota půl zdraví. Zachránila jsem ti život, tak mě nenuť , abych ti ho zase vzala."
Podivná kniha. Čekala jsem něco úplně jiného a trvalo mi chvíli, než jsem se s ní srovnala. Nevěděla jsem, jestli čtu humorný příběh, absurdní, drsný, nebo dobrodružný. Asi všechno najednou. Ale dobré to bylo. Osobně se mi asi nejvíc paradoxně vryla scéna s pohřbem koně.
Ani neviem, prečo som sa do tejto knihy púšťala, to fakt nie je pre mňa... Niekto to ocení, ale pre mňa je to surové a chaotické dobrodružstvo, po prečítaní ktorého mi zostáva pachuť prachu, smrad hnijúcej hlavy a vzdialený dupot koní. Nič viac, nič menej.
Rozhodně zajímavý náhled do reálné minulosti divokého západu, bohužel není zřejmé, kolik toho je skutečně pravdivého a kolik a jak moc je jen fabulací a fantazií autora. Každopádně přináší trochu jiný pohled na legendy, které zde vůbec nepůsobí jako legendy.
Mně osobně se kniha nečetla nijak zvlášť lehce, Dexterův styl mi nepřišel extra čtivý. 70% a zůstanu u 3*, 8. 2. 2019.
Velice dobrá knížka,výborný černý humor a skvěle popsané scény.Člověk jako by některé scény viděl úplně před sebou :-).Třeba ta za bouřky v divadle...
Dexter velmi přesně, místy až naturalisticky, popisuje reálie Divokého Západu a jeho nejslavnější postavy. Beze vší idylizace a brakových klišé, téměř s úctou k postavám a idejím Divokého Západu, ale přitom s poněkud podvratným humorem a lakonicky popsanou tělesností (sex, alkohol a nemoci jsou všudypřítomné) předvádí tragikomické divadlo lidí, kteří se snaží dostát své slavné pověsti. A píše nesmírně živě, děj ani na chvíli neztrácí tempo, filosofování nesklouzne k patosu, nálada se střídá během okamžiku a dohromady to tvoří knihu, u které několik dnů po dočtení nenacházím nic, co by se dalo vytknout, naopak mi pořád docházejí další chytře vymyšlené souvislosti. Zvláštní zmínku zaslouží překladatel – Pellar vytvořil tak šťavnatý a přirozený jazyk, že bych nevěřila, že jde o překlad.
Vynikající neglorifikovaný western plný realismu projevujícího se ať už v podobě násilí, sexu nebo humoru.
Kniha, která by si podle mně zasloužila víc pozornosti než kolik se jí dostalo.
Ona totiž vypadá jako western, ale není to typický western. Spíše taková zábavná fikce z Divokého západu. Ano, asi bude bližší někomu, kdo nemá western na rovno červené knihovně, protože třeba alespoň v dětství miloval "kolty proklatě nízko". Tomu se v této knize může podařit oprášit tu dětskou romantiku nahlíženou trochu s dospěláckým nadhledem a humorem. Ne, není to parodie jako Limonádový Joe - přeci jen to bere ten Divoký západ víc vážně. Na druhou stranu ale bez smrtelně vážného patosu a černobílosti, jaká je typická pro pokleslé exempláře tohoto žánru.
Mně to bavilo.
Vyjímečná kniha z ranku Malého velkého muže, ovšem daleko originálnější, cyničtější, vtipnější a řekl bych, že bližší realitě té doby a místa. Osobně ji dělím na dvě poloviny - ta první, do okamžiku smrti Divokého Billa je téměř geniální, potom se kniha trošku láme, směrem ke standartní četbě ale stále ještě neklesá ani do průměru. Kdyby ovšem kniha pojednávala pouze o dobrodružstvích Colorada Charleyho a Divokého Billa, vrněl bych blahem - ale to by se asi nejmenovala Deadwood.
Jak jsem řekl, vysoce zábavná literatura podněcující k zamyšlení, jaká to byla doba a co mohlo být v pozadí známých historických faktů. Obvykle totiž čteme o tom, co bylo, ale zde se (byť je to fikce) dovídáme také, proč to bylo a jak to asi vypadalo. Prostě paráda.
PS: nezaměňovat se seriálem i když se možná jednalo o inspiraci
Skvělá kniha, jedna z mých velmi oblíbených. Mám ji doma a nemohu se s ní prozatím rozloučit, stále ji překládám z místa na místo v naději, že se k ní vrátím a znovu si ji s opravdovým požitkem přečtu.
Zlatá horečka a osídlování "Západu" bez příkras. Jedna z nejlepších knih s touto tématikou. Se stejnojmenným seriálem nemá kromě hlavních postav a místa děje moc společného, nicméně kniha i tv zpracování přibližují tuto pohnutou dobu vynikajícím způsobem.
K přečtení románu mě inspiroval výborný stejnojmenný seriál. Nevím, do jaké míry se jeho tvůrci inspirovali, ale pojetí postav i jejich příběhy (o ucelené dějové linii se ani v jednom případě nedá příliš mluvit) se většinou dost liší. Nicméně literární zpracování osudů Divokého Billa, Calamity Jane nebo Colorada Charlieho a dalších skutečných hrdinů Divokého západu je ještě zdařilejší - autentické, kruté, šokující, plné násilí a sexu, zároveň dojemné vyprávění o osamělých lidech, jimž se nepodařilo nalézt v životě své místo. Nechybí ani ironický, místy až sarkastický, nadhled, díky kterému je tenhle syrový výlet do "romantických" časů zlaté horečky zábavný a čtivý.
I ti, kteří dění na divokém západě neznají, musí zmiňovaná jména znát. Příběh je fajn. Nic nového, co se žánru týče, zato hodně dřevěných domků, chodníků, nebo bahnitých cest, bordelů a náleven, tělesného puchu a placených koupelí, mnohdy nepravidelných :), zlatokopů a sem tam oběšence. A soubojů, strkanic a muchlovanic...
V závěřu je zmínka, v tom smyslu, že tak trochu idilické divokozápadní dění by mělo kontrastovat s vybíjením původního obyvatelstva Ameriky, což se v románu děje jen v náznacích. V podstatě kultura milovníků westernu mnohdy tyhle věci odděluje, protože by to jinak asi nešlo považovat za zábavu.
Dále doporučuje knihy jako "Malý velký muž" a "Mé srdce pohřběte u Wounded knee." Také doporučuji.