Dědictví krve
Danielle Steel
Danielle Steel ve svém románu splétá životní příběhy dvou výjimečných žen – mladé vědkyně, odvážně prosazující problematiku ženských práv, a siouxské Indiánky, podnikající v osmnáctém století nebezpečnou plavbu přes oceán. Obě ženy musí prokázat odvahu čelit nečekanému. Brigitte Nicholsonové je osmatřicet a miluje svou práci i svého partnera Teda. Myslí si, že na rodinu a manželství je ještě brzy, že k němu stejně nakonec dospěje – časem. O to větší je její šok, když jí Ted oznámí, že odjíždí do Egypta na tříletou stáž a s ní už nepočítá. Znejistělá a výčitkami trpící Brigitte se upne na pomoc matce, která se zabývá jejich rodinnou genealogií. Společně učiní fantastický objev: mezi Brigittinými předky je i indiánka Wachiwi, siouxská dívka, která se dostala až na dvůr Ludvíka XIV. a vzala si francouzského markýze. Jaká pravda se skrývá mezi útržky a střípky staletých záznamů? Pátrání zavede Brigitte do Severní Dakoty i do Paříže. Nepochopitelně přitahována osudem své předchůdkyně si Brigitte zprvu ani neuvědomuje, že i její vlastní život se stal dobrodružnou cestou a krev v jejích žilách má stejnou sílu jako před dvěma sty lety.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2012 , Ikar (ČR)Originální název:
Legacy, 2010
Tak tu budu asi jako vyvrhel, ale za mě teda velké zklamání. Kniha mě štvala hned na začátku, kdy se neustále opakovalo to stejné. Než začal příběh o indiánce měla jsem zopakovaný stav hlavní hrdinky - bez práce a bez rodiny - asi stokrát. Už jsem to chtěla přestat číst. Příběh indiánky docela zaujal. To byla ta čtivá část. Ale stejně styl psaní mi naprosto nesednul. Pro mě to bylo jednoduché a hlavní hrdinka mě hodně štvala. Ta historická část byla psaná mnohem lépe. Asi jsem od autorky čekala víc a proto mě to tak zklamalo. Mrzí mě to, ale pro mě na víc jak 2 hvězdičky - za nápad a historický příběh - dát nemůžu.
Kniha se mi líbila,co víc dodat. Stellová má pěkný sloh,děj je plynulý a autorka se nesnaží čtenáře ohromit ani oslnit žádnými neuvěřitelnými situacemi. Prostě je to ze života.
A za mě velké plus,že to jde i bez vulgarismů,kterými se to v poslední době v knihách jen hemží.
Čtivý příběh, ve kterém se prolínají dvě časové linie - Briggitte žije v současnosti a pomáhá matce sestavovat rodokmen, zároveň poznáváme její dávnou příbuznou, indiánskou dívku Wachiwi.
Krásný příběh vyprávěný dvěma liniemi. Pátrání po osudu dávné indiánské příbuzné. Čtivé, romantické a dobrodružné.
Námět byl určitě zajímavý, ale zpracování strašně zdlouhavé a nezáživné, až na některé části s indiánkou. Líbilo se mi, že se hlavní hrdinka chtěla dozvědět něco o svých předcích, a postupně toho nacházela, čím dál tím víc. Ale když už bylo jasné jak to dopadne, tak sem neviděla důvod proč dočítat dalších 50 a víc stránek.