Dějepis města Prahy I - XII
Vratislav Václav Tomek
Autor ve svém Dějepise města Prahy (a dalších svých dílech) vylíčil dějiny de facto celé země, na rozdíl od Palackého prosazoval ideovou prostotu a důraz na faktografii. Kniha vycházela postupně v období 1855 – 1897 po jednotlivých svazcích, dnes bude zřejmě dostupná pouze ve vybraných knihovnách.
Skvělé čtení nejen pro historiky. Krásná čeština 19. století obohacená tím, že Tomek odmítal jazykovou reformu češtiny a nadále tvrdošíjně psal postaru w místo v apod. Navíc často uvádí fakta, která známe jen díky němu, protože prameny, ze kterých vycházel, se ve velké míře nedochovaly do našich dob. Rozhodně doporučuji.
P. S. v předchozím příspěvku máte zmíněno, že se tyto knihy nedají téměř sehnat - opak je pravdou, v antikvariátech jsou mnohdy k mání (sama mám dvě knihy ze série doma a získala jsem během tohoto roku)
Tato kniha není nepochybně určena k běžnému čtení, spíš jen pro studijní účely, pro fandy historie nebo pro čtenáře, kteří rádi vychutnávají archaické texty. Je jasné, že ji stěží bude někdo fyzicky vlastnit (aby v ní listoval a oňuchával ji lehce slintaje blahem) a pochybuji, že by se objevila někde v antikvariátu. Pro výše uvedené kategorie čtenářů jsem ale našel alespoň jistou náhradu - je dosažitelná v digitalizované podobě Takže příjemné počtení.
1855 | Dějepis města Prahy I - XII |
2007 | Ze života českých poustevníků |
1993 | Jan Žižka |
1927 | Šumavské pověsti |
2007 | Ze zášeří českých hradů |
Jako ctitel svého rodného města a člověk se sbírkou zajímavých pragensií jsem zkusil i tohle dílo. Naštěstí pro mne nejdříve na "Krameriovi" - viz odkaz dole.
Pro filology a historiky zřejmě zajímavá záležitost - pro mne, díky zbytečně archaickému jazyku, jen těžko stravitelná četba. Ale, i kdybych se začetl, vadila by mi skutečnost, že dílo končí na začátku 17. století.
Jinak v antikvariátech je dostupný jak celý soubor, tak i jednotlivé díly.