Dějiny Waffen-SS 1925-1945

Dějiny Waffen-SS 1925-1945
https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82829/bmid_dejiny-waffen-ss-1925-1945-5QQ-82829.png 4 7 7

V posledním roce 2.sv.války Hitler z malé skupinky hospodských rváčů vybudoval svou osobní stráž o síle několika set mužů. Co to bylo za muže, kteří přísahali věrnost Hitlerovi a všemu, za čím stál? Jaká byla výzbroj a bojová taktika pancéřových sborů, pěších a motorizovaných divizí Waffen-SS v Polsku, Sovětském svazu, ve Francii a na Balkáně?... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Naše vojsko

The Waffen-SS at War: Hitler's Praetorians 1925-1945, 2004

ondra2
21.10.2024 4 z 5

Asi by se dala najít kniha, která by zapojení SS do válečných operací popisovala lépe, asi však v širším kontextu frontového dění společně s armádními jednotkami. Z tohoto pohledu je publikace dobrá, když se zaměřuje pouze na tuto jednu složku německé válečné mašinérie, 100 % si ale kniha nezaslouží a není to jen kvůli chybám zmiňovaným předkomentátory, ale i právě svým pouze dílčím zaměřením a tím určitým útržkovitým pojetím. Možná za cenu uvedení některých detailů navíc tak obětuje komfort širšího komplexnějšího pohledu na věc. Mapy se mi rovněž nezdály příliš precizně zpracované, na druhou stranu kniha obsahuje určité technické informace o bojové technice a některých polních vůdcích jednotek.

PavelT
17.08.2019 4 z 5

Jak je zde už psáno, kniha obsahuje dost drobných tiskových chyb a překlepů. Od nakladatelství Naše vojsko bych čekal vyšší úroveň. Jinak však knihu doporučuji.

MilanVichta
05.04.2019

Navázal bych v seznamu "drobných chybek" upozorněním na jednu dost zásadní.
Už sám název knihy ji schraňuje ve svém názvu.
Dějiny Waffen SS se rozhodně nezačaly psát v roce 1925, ale až ve druhé polovině
třicátých let. Věřím, že se autor dopustil tohoto omylu pouhým nedopatřením.

UncleJoe
07.05.2017 3 z 5

Zajímavá kniha o elitních jednotkách Třetí říše, takzvaných Waffen-SS nebo Zbraně SS. Informace v ní jsou poměrně detailní a zajímavé. Nicméně v knize se čas od času objevuje nějaká ta faktická chybka. Například obrázek německých vojáků v Berlíně v obrněném transportéru a v popisu je napsáno, že se jedná o vojáky Rudé armády. Ovšem jsou zde i jiné chyby, které byly způsobeny nejspíše českým překladem, jako například mapa leningradské oblasti s popiskem „jižně od Stalingradu“ nebo poměrně vtipně přejmenovaná strana belgických Rexistů na Sexisty (a nejedná se o překlep, je to zde dokonce dvakrát.)
Mapky jsou detailní a objevují se i stručné popisy některých německých strojů a mužů Waffen-SS. Kniha je určitě kvalitní, ale ztrácí body právě těmi chybičkami. (Na můj vkus jsou tam až příliš často.)

Inozuka
16.04.2016 5 z 5

Velice objektivně napsaná kniha o jednotkách Zbraní SS. Jak píše autor v závěru knihy, Waffen SS byli na konci 2. světové války bezkonkurenčně nejlepšími obrněnými silami všech válčících mocností a jejich taktika se promítla do postupů moderních západních armád. Svým vojenským umem a nasazením dokázali i v beznadějných situacích vyjít z jednotlivých bitev vítězně a jejich operace prodloužily válku o několik měsíců. Co jim zlomilo vaz, byla materiální převaha protivníků a zmatečné, diletantské velení Hitlera a jeho patolízalů. To ale nemění nic na tom, že tyto jednotky složily jednomu z nejbrutálnějších režimů všech dob, byly organizovány na podporu zrůdné ideologie, jíž bezmezně věřily a v rámci ní se dopouštěly mnoha válečných zločinů. Své úkoly z Hitlerových úst vykonávaly s fanatickým přesvědčením a jak naznačuje autor, lze očekávat od lidí, pro které neměl vlastní život valné ceny, že budou mít slitování s jinými? Jediné, co bych vytknul, jsou černobílé bokorysy techniky Waffen SS - když už jsou v knize barevné mapky, nedalo by zas až tolik práce vytisknout zde zobrazenou techniku v nějakém hezkém markingu.

Waffen-SS

Tim Ripley