Dějiny Waffen-SS 1925-1945 přehled
Tim Ripley
V posledním roce 2.sv.války Hitler z malé skupinky hospodských rváčů vybudoval svou osobní stráž o síle několika set mužů. Co to bylo za muže, kteří přísahali věrnost Hitlerovi a všemu, za čím stál? Jaká byla výzbroj a bojová taktika pancéřových sborů, pěších a motorizovaných divizí Waffen-SS v Polsku, Sovětském svazu, ve Francii a na Balkáně?... celý text
Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: 2011 , Naše vojskoOriginální název:
The Waffen-SS at War: Hitler's Praetorians 1925-1945, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny Waffen-SS 1925-1945. Přihlašte se a napište ho.
Jak je zde už psáno, kniha obsahuje dost drobných tiskových chyb a překlepů. Od nakladatelství Naše vojsko bych čekal vyšší úroveň. Jinak však knihu doporučuji.
Navázal bych v seznamu "drobných chybek" upozorněním na jednu dost zásadní.
Už sám název knihy ji schraňuje ve svém názvu.
Dějiny Waffen SS se rozhodně nezačaly psát v roce 1925, ale až ve druhé polovině
třicátých let. Věřím, že se autor dopustil tohoto omylu pouhým nedopatřením.
Kniha Dějiny Waffen-SS 1925-1945 v seznamech
2003 | SS Ocelová bouře |
2011 | Dějiny Waffen-SS 1925-1945 |
2012 | Muž proti muži - Boj zblízka |
2005 | Letecká válka v Iráku |
Asi by se dala najít kniha, která by zapojení SS do válečných operací popisovala lépe, asi však v širším kontextu frontového dění společně s armádními jednotkami. Z tohoto pohledu je publikace dobrá, když se zaměřuje pouze na tuto jednu složku německé válečné mašinérie, 100 % si ale kniha nezaslouží a není to jen kvůli chybám zmiňovaným předkomentátory, ale i právě svým pouze dílčím zaměřením a tím určitým útržkovitým pojetím. Možná za cenu uvedení některých detailů navíc tak obětuje komfort širšího komplexnějšího pohledu na věc. Mapy se mi rovněž nezdály příliš precizně zpracované, na druhou stranu kniha obsahuje určité technické informace o bojové technice a některých polních vůdcích jednotek.