Dějiny zemí koruny české II.
kolektiv autorů , Pavel Bělina , Tomáš Grulich , Jaroslav Halada , Jaroslav Hrbek , Dagmar Moravcová , Jiří Rak , Petr A. Roček , Josef Tomeš
Dějiny zemí Koruny české série
< 2. díl
Od nástupu osvícenství po naši dobu. Učebnice české historie pro střední školy. 2., opravené a doplněné vydání. ISBN pro soubor I.-II. (1993): 80-85192-61-6
Druhý díl si udržel stejně vysokou laťku jako první. Člověk si při čtení uvědomuje, co všechno ta naše malá milovaná země v srdci Evropy musela prožít. Věřím a doufám, že nás v budoucnosti všechno špatné mine a budeme žít v míru, pravdě a porozumění.
Neméně kvalitní než první díl. Vše je velice čtivě popsáno, nechybí žádné důležité události a na daném prostoru je vše popsáno snad co nejvíce je to možné. Pro každého, kdo má rád historii, je to rozhodně kniha, kterou by si měl přečíst - vždyť české dějiny je přece tak důležité znát pro každého Čecha! :)
Ty závěrečné pasáže jsou slabší, ale to snad lze omluvit dobou vzniku. Pro rychlé seznámení s dějinami Československa a Česka pro běžného čtenáře ale dostačující.
Skvělá kniha shrnující naše dějiny. Publikace je doplněna kresbami, fotografie a mapami.
Ačkoliv jinak tvoří celá čtyřdílná série "malých dějiny" od Paseky (Koruna česká, Evropská civilizace) skvělý základový přehled pro naši i evropskou historii, tento druhý díl v závěru strašně trpí dobou svého vzniku. Chápu, že řada autorů nebyla spokojená s omezeními komunistického režimu, ale jako profesionální historici si měli zachovat nadhled, a nikoliv své názory promítat do odborné práce. Závěrečné kapitoly jsou tudíž velmi jednostranné, v podstatě jen otáčí znaménka předlistopadového hodnocení, a prezentují čtenáři argumenty, které v dnešní odborné debatě nemohou obstát.
Mimo tento nedostatek je ale kniha velmi kvalitní syntézou, a mohu ji doporučit.
Opět velmi pěkné zpracování dějin českých zemí. Trošku mi chyběly podrobnější informace (například o domácím odboji ve 2.světové válce apod).
Perfektní učebnice. Základ do knihovny.
Pár myšlenek z období Habsburské nadvlády:
- Národní obrození. Proces kdy se novou hlavní identitou stává národ. Nacionalismus nahrazuje starší identifikaci, založenou na obyvatelském právu v určité zemi jakožto politickém celku.
- Období osvícenství a racionalismu končí zklamáním. Místo říše rozumu lidstvo dovede k jakobínskému teroru a k napoleonským válkám. Návrat starých dynastií na evropské trůny. Nástup romantismu = místo rozumu city a fantazie.
- Šlechta se před březnem 1948 snaží o neutralitu mezi českým a německým nacionalismem. O dosažení míru se snažila ve jmenu jednotného "zemského národa" tedy bohemismu.
- První generace českých vlastenců v (Josef Jungmann, Antonín Marek, Ján Kollár) byla ve svém rusofilství zcela nekritická. Jednalo se o pěstování "slovanské vzájemnosti" zdůrazňující, že Češi nejsou v Evropě osamoceni, ale patří k velké rodině slovanských národů.
- Ze schůze ve Svatovaclavských lázních na konci února 1948 vznikla petice k císaři. Byl to prvni novodobý český politický program. Obsahovala požadavky jazykové, státoprávní i liberální.
- Masaryk nastoupil na pražskou univerzitu jako profesor sociologie a filozofie.