Dějiny zemí koruny české II. přehled

Dějiny zemí koruny české II.
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279302/mid_dejiny-zemi-koruny-ceske-ii-mSQ-279302.jpg 4 104 104

Od nástupu osvícenství po naši dobu. Učebnice české historie pro střední školy. 2., opravené a doplněné vydání. ISBN pro soubor I.-II. (1993): 80-85192-61-6

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny zemí koruny české II.. Přihlašte se a napište ho.

misantroop
02.10.2024 5 z 5

Perfektní učebnice. Základ do knihovny.
Pár myšlenek z období Habsburské nadvlády:
- Národní obrození. Proces kdy se novou hlavní identitou stává národ. Nacionalismus nahrazuje starší identifikaci, založenou na obyvatelském právu v určité zemi jakožto politickém celku.

- Období osvícenství a racionalismu končí zklamáním. Místo říše rozumu lidstvo dovede k jakobínskému teroru a k napoleonským válkám. Návrat starých dynastií na evropské trůny. Nástup romantismu = místo rozumu city a fantazie.

- Šlechta se před březnem 1948 snaží o neutralitu mezi českým a německým nacionalismem. O dosažení míru se snažila ve jmenu jednotného "zemského národa" tedy bohemismu.

- První generace českých vlastenců v (Josef Jungmann, Antonín Marek, Ján Kollár) byla ve svém rusofilství zcela nekritická. Jednalo se o pěstování "slovanské vzájemnosti" zdůrazňující, že Češi nejsou v Evropě osamoceni, ale patří k velké rodině slovanských národů.

- Ze schůze ve Svatovaclavských lázních na konci února 1948 vznikla petice k císaři. Byl to prvni novodobý český politický program. Obsahovala požadavky jazykové, státoprávní i liberální.

- Masaryk nastoupil na pražskou univerzitu jako profesor sociologie a filozofie.

Filomena1961
09.02.2024 5 z 5

Druhý díl si udržel stejně vysokou laťku jako první. Člověk si při čtení uvědomuje, co všechno ta naše malá milovaná země v srdci Evropy musela prožít. Věřím a doufám, že nás v budoucnosti všechno špatné mine a budeme žít v míru, pravdě a porozumění.

Kabuky
03.05.2023 5 z 5

Vynikající a přehledná učebnice.

Knižní novinky (44. týden)

31.10.2021

Kniha Dějiny zemí koruny české II. v seznamech