Démoni pralesa
Alec Palmer (p)
Expedice profesora Cartera se vydá do neprobádaných oblastí na severu Konga, cílem je vědecky prozkoumat podivný přírodní jev. Členové výpravy spolu s vojáky, které jim přidělila vláda, aby je chránili před útoky povstalců a pašeráků, se vydají do hlubin pralesa. Profesor a jeho přátelé netuší, že jejich ozbrojený doprovod má vlastní záměry. V místech, kam směřují, údajně mají žít bájní tvorové. Souvisí jejich existence s neobvyklým úkazem?... celý text
![Arev122 Arev122](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/253401/m_arev122-xgH.jpg?v=1543778306)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Klasická dobrodružná oddechovka plna divokého a bažinatého pralesa , bandy pašeráků ohružujících expedici a neznámých zvířat. Ale četlo se mi to hezky.
![SpiritOfBook SpiritOfBook](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/329332/m_spiritofbook-9Ko.jpg?v=1602687991)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poté, co jsem dočetla autorovu knihu Poslední klíč, zařekla jsem se, že musím zkusit i nějaké jeho další tituly. Konečně se mi podařilo po delší odmlce najít chvíli na čtení a vzala jsem do ruky autorovu prvotinu Démoni pralesa. A byla jsem okouzlena! Nemůžu uvěřit, že je to autorova první kniha. Je precizně odvyprávěná, zajímavá, úplně na vás dýchne takové to horké a dusné Kongo. V knize nechybí zajímavé zvraty a pozor, spoiler, dávno vyhinutí živočichové začínající na di. Čili mi tímto i samotnou lokalitou knihy velice připomněla dílo Michaela Crichtona.
![Morgainne Morgainne](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER) Zajímavá variace na téma "co-když-je-někde-pořád-místo-kde-dinosauři-přežili". Líbilo se mi propojení s fyzikou, magnetickým polem i přechodem do jiné dimenze. Jinak je to klasický mix neprostupného pralesa uprostřed afrického Konga, pašeráků, vědecké expedice, dinosaurů a záchrany hlavních hrdinů.
![TheSarcasm TheSarcasm](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123851/m_thesarcasm-CcC.jpg?v=1553278606)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
No, jako školní práce na téma “Klišé a stereotypy v dobrodružné literatuře” dobrý, ale jinak škoda času. Myslím, že komentář 1972Sixo níže je ještě docela milosrdný. Pravda, když borci nejsou schopni trefit z bezprostřední blízkosti samopalem 10ti metrového ještěra, který se objevuje a mizí hbitě a nenápadně jak liška tak to už je docela na pováženou.
![1972Sixo 1972Sixo](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40135/40135.jpg?v=1381127964)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
(SPOILER)
No, celkom som sa na to tešil. Potvorky mám veľmi rád. Ale ten mix Crichtonovho "Conga" a "Jurského parku", ma veľmi nepotešil. Klišé nad klišé.
POZOR SPOILERY!
V lese žijú potvory, čo žerú ľudí. Asi sú to praveké jaštery - sú len dva (kde sú ostatné?), jeden mesožravý a jeden bylinožravý Asi k nám priliezli z druhej dimenzie (riadne zahmlený -ako ináč- tunel v džungli). Nezaujímavé skupiny ľudí, ku ktorým nič necítiť: výprava, domorodci, pašeráci, vojaci, nosiči. + všeci černoškovia mali skoro zameniteľné mená a dinosaury apetít podľa lacného scenára.
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Docela dobře napsaný dobrodružný román z černé Afriky, který jako by byl vytúněn z legendárního filmu Cesta do pravěku. Všechno je přeci možné, zvláště když je nemožné dokázat, že něco neexistuje. Zde bylo použito několik vědeckých teorií a pozorování a možná by tyto spekulace byly ještě přijatelnější, kdyby se v románu měřilo napětí na Volty a ne na Watty. Ale o to zde přeci vůbec nejde, že. Užily jsme si trochu zábavy a ocenili autorovu fantazii a to je pro mne dost.
![Atanone Atanone](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187912/m_atanone-Yt3.jpg?v=1535972861)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ráda hvězdičkami pomůžu, je to dobrodružný příběh,je tam napětí, dobrá zápletka,momenty překvapení a trochu té lásky. Jen mě trochu rušily poměrně dlouhé retrospektivy . Bez nich by byl sice příběh kratší,ale u některých jsem se musela nutit,abych nepřeskakovala.
![Bulba Bulba](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dobrodružná sci-fi jak se patří, velice poutavě napsáno, v druhé polovině jsem se jen těžko odtrhoval od čtení.
![Lokina Lokina](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/145363/m_lokina.jpg?v=1731698915)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jedna z mých prvních přečtených knih. Na české poměry velice dobrá kniha s originálním dějem. Určitě si přečtu i další knihy od autora.
![Juzzy Juzzy](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/74863/m_74863-ssu.png?v=1530855622)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi příjemné překvapení. Dobrodružství a napětí od začátku do konce. Na 21letého autora skvělé! Klobouk dolů.
![RiverSong RiverSong](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/144434/m_144434-xan.jpg?v=1472744938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Svižný styl psaní a napínavý děj. Knih tohoto typu jsem četla hrozně moc a tak jsem předpokládala, že mi Démoni pralesa už nic nového nepředvedou, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Doporučuji
![witko witko](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25073/witko-d66.jpg?v=1540835490)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha čtená téměř jedním dechem. Nedokázal jsem se od ní odtrhnout, autor mne mile překvapil a nemůžu si pomoci, tohle bych od našeho spisovatele nečekal. Příspěvěk níže pode mnou podtrhuji, taky mi to přišlo jako z pera J.Rollinse.
![bedkniha bedkniha](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10973/m_bedkniha-65603e2de2e25.jpg?v=1700806189)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi moc líbila. Velmi dobře se čte a žánrově se podobá knihám James Rollins. Doporučuji si ji vzít na dovolenou
2011 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
2014 | ![]() |
2016 | ![]() |
Dobrodružný příběh postavený na kryptozoologických "reáliích" (pozadí, ze kterého autor čerpal je např. na Wikipedii). Knížka není vyloženě špatná, ale je poněkud chaotická a zdlouhavá. Autor v ní totiž, dle mě, zbytečně rozvíjí moc dějových linek a tím pádem tu vystupuje i moc postav. Africká jména také přehlednosti nepomáhají. Námět a nápady v knize jsou fajn, bohužel zpracování pokulhává. Konec přečten už jen pro to, abych to měl za sebou...