Den plný pitomců
Daňa Horáková (p)
První tištěné vydání suverénně napsané a čtivé prozaické knihy, vydané poprvé roku 1978 v pražských samizdatových edicích Expedice a Petlice. Kniha se stala předlohou německého celovečerního filmu Tag der Idioten, který získal roku 1983 Deutschen Filmpreis in Gold.
Docela zajímavá kniha. Pohltila mě a měla jsem ji dočtenou po necelých dvou dnech. Zajímavý příběh s ještě zajímavější hrdinkou :)
Velice citlivě napsaná výpověď mladé ženy, která čeká v psychiatrickém ústavu na rozsudek soudu. Mezitím přemýšlí o lidském osamocení, o nenaplnění lidského života a o úloze ženy ve společnosti...... Vřele doporučuji..... :-)
Jestli existuje něco jako neprávem opomíjené dílo, řekl bych, že je jím tahle novelka, která vyšla prvně v samizdatu roku 1978 a v roce 1981 podle ní natočil Werner Schroeter oceňovaný film Tag der Idioten. Lehká surreálnost, temnota, která nečiší ani tak z ponurosti ústavního prostředí jako z existenciální ztráty nevinnosti a z propadnutí mase, velký pozorovací talent a hluboká erudice jsou snad některé charakteristiky tohoto mnohovrstevnatého dílka doktorky filosofie. Proč se ještě někdo (nejlépe ona sama), nechopil překladu jejích dalších prací, která vyšla zatím jen v němčině?