O Pavlovi přehled

O Pavlovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443695/bmid_o-pavlovi-Re3-443695.jpg 4 113 113

Vzpomínky české novinářky, prozaičky a kulturní organizátorky (mj. též ministryně kultury města Hamburk) Dani Horákové na léta strávená s jejím manželem, filmovým režisérem, scenáristou a prozaikem Pavlem Juráčkem. Autorčino vzdělání i spisovatelská a životní zkušenost jí umožnily napsat knihu, která je nejen detailním, intimním, místy humorným a v mnohém strhujícím psychologickým portrétem významné osobnosti české kultury, ale i svědectvím o širším okruhu mnoha Juráčkových a jejích přátel a známých z oblasti českého filmu, divadla, disentu a exilu (Václava Havla, Miloše Formana, Věry Chytilové, Jiřího Menzela, Rudolfa Slánského mladšího, Pavla Kohouta, Milana Machovce, Ludvíka Vaculíka, baronky Blanky Battagliové a mnoha dalších). Kniha není zdaleka jen vzpomínková, ale jde také o obecnou reflexi – lidské povahy, mezilidských vztahů, tlaku dějin na člověka a v posledu i lidského osudu a lidské odpovědnosti za vlastní život vůbec. A lásky, která ničí, ale je přesto životodárná.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O Pavlovi. Přihlašte se a napište ho.

ornemalin
04.02.2025 5 z 5

Vřele doporučuju také skvělý dokumentární film režisérky Olgy Sommerové "Juráček je můj osud" (lze zhlédnout v i-vysílání České televize).

twistrabbit
01.02.2025 4.5 z 5

Knihu jsem vzal do ruky náhodou, neznal ani autorku ani Juráčka. Na začátku je potřeba se prokousat přes prvních asi sto stran, kde Horáková na můj vkus až příliš zbytečně rozebírá vztah mezi autorkou a hlavním protagonistou. Mezi velmi schopnou a pracovitou doktorkou filosofie a extrémně problematickým Juráčkem, který po chvílích slávy a následném pádu nedokázal pomalu zvednout ani špinavé spodky ze země, natož pak nějakou z pracovních příležitostí, které se mu naskytly. Následně se ale kniha mění v tisíc plošin a z mnohých úhlů interpretuje samizdatové spisovatele a umělce, emigranty úspěšné i neúspěšné, SRN i Československo, postavení ženy ve společnosti, vztah génia a ženy do něj zamilované. Osud žen, které museli snášet milenky, velikosti penisů a sexuální výkony toho či onoho. Nahlížíme Havly, Vaculíky, Kohouty a další z pohledu žen, které s nimi žily. Na druhé straně postupem času začíná mít jeden pochopení i pro toho Juráčka, který toho v tomto nerovném vztahu toho mohl mít už také dost. Daňa Horáková sice nic neskrývá, ale dává akcent na to, co jí konvenuje. Nedozvíme se moc o tom, jak se vyrovnávala s potratem, jak na ni tlačila STB, proč ji tolik mužů, které popisuje nemělo rádo. Na vztah musí být dva a zde je pohled jen jedné strany. Nicméně i to vlastně přidává další plošinu celému příběhu. Ke konci se opět rozbíhají otázky a snaha porozumět tomuto pro Daňu osudovému vztahu a zde se mi zdá, že autorka o tom až zbytečně filosofuje. Nakonec ale platí: Daňa Horáková, která v jednu chvíli vyčítá Vaculíkovi a Havlovi, že literaturu zneužívají, protože ji berou jako zpovědnici, dle mého dělá v něčem to samé a je to ku prospěchu věci. Výsledek je velmi zajímavá zpověď – literatura, se kterou nemusíte plně souhlasit, která je nesmírně obohacující a vyspělá.

Senga
17.07.2024 4 z 5

Jak už psali mnozí, kniha je spíše kronikou jednoho domácího násilí. Režisér, kterému se povedly jeden-dva filmy, už nic dalšího vytvořit nedokázal. Nechal se živit vzdělanou a schopnou ženou, o kterou si otíral boty, urážel ji, podváděl, využíval a evidentně bil. V exilu by bez ní chcípl hlady. A ona si to nechala líbit, ještě uvažovala o tom, že by chtěla být jako manželky jiných disidentů (Havlová, Vaculíková apod.) a nevěry snášet jako ony. Vůbec pro ty, kteří mají o disidentech nějaké iluze, budou její vzpomínky dost obohacující.
Za mě musím říct, že jsem ji nechápala . Závěr knihy jsem vnímala jako snahu "vytáhnout se", co potom, když se toho lempla zbavila, dokázala a byla v tom taky cítit snaha po uznání ze strany jejího mnohaletého tyrana. Za mě promarněný život.

Ocenění knihy (1)

2020 - Kniha roku Lidových novin