Deník zloděje
Jean Genet
V této knize líčí Genet své toulky po Evropě, život mezi zloději, tuláky a žebráky, lásku k jednorukému Stilitanovi (který jej nikdy nemiloval). Podle určitého názoru je to vrchol Genetova díla, podle druhého "snůška obrácených moralit".
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 1992 , ReflexOriginální název:
Journal du voleur, 1949
podle mě to není snůška obrácených moralit, ale vhled do myšlení velice citlivého člověka, který měl co říct a uměl se dívat na věci jinak než ostatní.
Každý, kdo to myslí se zlodějským povoláním poctivě, tak by si měl takovou knihu přečíst.
francouzská literatura autobiografie Tanger
1992 | Deník zloděje |
1994 | Querelle z Brestu |
2004 | Pohřební obřad |
1967 | Služky |
1967 | Balkón / Černoši |
Už nemusím psát deník, vše, co bych chtěl napsat, byť nejsem zloděj a nežiji životním stylem Jeanovým, je v tomto deníku napsáno. Deník obsahuje nepřeberné množství podnětů, geniálních postřehů o lidech, úvah o propletenosti vztahů, nahlédnutí do hlubin duše. A taky hodně slov, která jako by se jen vrstvila. A přece mám pocit (hned po přečtení), že se k tomuto textu chci vrátit - snad proto, abych lépe zavnímal ta mnohá pozoruhodná odhalení, o nichž se autor neostýchá psát. A to nemluvím o velkém poetickém bohatství této básně v próze.