Deset malých černoušků
Agatha Christie
Klasické dílo první dámy detektivního žánru. V neúprosném rytmu známého popěvku o deseti malých černoušcích ubývá hostů v luxusním sídle na ostrově, bouří odříznutém od světa. Jakási ďábelská síla žene podle předem připraveného plánu jednoho po druhém do záhuby, až nezbude žádný. Kam však zmizel vrah?
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2016 , TympanumOriginální název:
Ten Little Niggers / And Then There Were None, 1939
Interpreti: Vladimír Čech
Od Agathy jedna z mých nejoblíbenějších!!! Četla jsem už několikrát a stejně se vždycky divím!!!!
Je to už řadu let, kdy jsem tuto detektivku četl poprvé, poté jsem ji za nějakou dobu přečetl ještě jednou. Víckrát ji již číst nebudu, je totiž natolik dobrá, že si ji pamatuji téměř do všech detailů. A jen drobná poznámka: Nenašel jsem knihu A. Christie, která by mne zklamala.
Upřímně, knihu jsem vůbec nechtěla číst, s tím že je to staré, tak to bude strašně divné a nebude mě to bavit.
Tak to jsem se teda šeredně spletla. Deset černoušků je úplně super, napínavé, svižné, má to spád a opravdu jsem vůbec netušila, kdo je vrah ( což většinou aspoň tuším).
Určitě všem doporučuji, velká pecka !!!
Absolutní pecka,kniha mi bavila...přečteno za den...vůbec jsem netušila,kdo je vrah...mohu jen doporučit.m.
Knížku jsem dlouho nechtěla číst .... Nojo Agatha Christie přece nejsem na důchodě abych četla nějakou starou detektivku, ale.. jedním dechem, za pár hodin, no prostě 5 hvězdiček klidně bych dala i víc. Knížka má děj, napětí, spád, je čtivá opravdu DOPORUČUJI
Klasika.Pro mě neobvylá tísnivou atmosférou jakoby strach a hrůza lezly ven z knížky.Jindy mi přijdou její knížky typické pohodou a klidem kdy zlo je někde v pozadí a nepřítomné.No a jinak perfektní.
Toto je typ knihy, u které když ji začnete číst, tak tím napětím jak to vše dopadne nemůžete přestat. Dvěma slovy úchvatný příběh.
Nepochybuji o tom, že se jedná o jednu z nejlepších detektivek, která kdy byla napsána. Napětí, vzájemné podezírání, noční můry a výčitky svědomí, nedůvěra, tajemná atmosféra a strašidelná stále se opakující dětská říkanka, to vše působí na čtenáře naprosto ohromujícím dojmem.
Přesto jsem trošku zklamaná. Z nějakého důvodu jsem se nedokázala do příběhu dostat natolik, jak by to bylo možné. Může za to snad skutečnost, že jsem byla s dějem seznámena dopředu? Nebo jsem to četla ve špatném období? Ať je důvodem cokoliv, velice mě mrzí, že mě ta nejistá a napjatá atmosféra minula. Mám takový dojem, že jsem přišla o jeden z nejlepších zážitků v dějinách mé čtecí kariéry.
Skvělá, čtivá detektivka. Viděla jsem i úžasné zpracování Mladoboleslavského divadla (A nezbyl ani jeden) - knihu jsem četla až poté, ale stálo to za to :)
Výborná detektivka. Napínavá sonda do lidské psychiky. Vlastně detektivka o masovém vrahovi, který je přesvědčen o svém poslání vykonávat boží spravedlnost. Žádné potoky krve, žádný sadismus, a přesto běhá mráz po zádech...
Moje první Agatha a určitě i poslední:(! Ač mám detektivky opravdu ráda, do téhle jsem se vůbec nemohla dostat. Takové nějaké nijaké. Odpad to asi úplně není, takže dávám dvě hvězdy... ale ani jsem to nedočetla.
Moje první Agatha. Moje osobní literární meta. Klasika pro čtenáře detektivek. A musím říct, že... styl psaní je dost úsporný a strohý - jak popisu, tak dialogu. To mi obvykle dost vadí. Nedokážu posoudit, zda je takový pouze tento počin, nebo je to autorčin stálý rukopis, či všeobecně tou dobou používaný styl psaní detektivních příběhů... ale i přesto jsem nakonec otáčela stránky rychlostí větru. Drží to pohromadě fantastická zápletka a překvapivě dobrá atmosféra. Navíc to potřebné se dozvíte, tak vlastně proč to okecávat... Natolik mě to strhlo, natolik jsem si lámala hlavu až do konce s tím - jak to tedy sakra bylo -, že přivřu oko a říkám - skvělé.
vraždy detektivní a krimi romány smrt zfilmováno ostrovy anglická literatura sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi zfilmováno – TV seriál detektivky podle říkanek
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Kniha má rychlý spád, pohledy jednotlivých postav ukazují opravdu hodně odlišné jednotlivé charaktery. Zároveň ale nedávají vědět, kdo je za vraždy zodpovědný až do poslední chvíle. A to doslova. Do poslední stránky.
Autorka se mohla více rozepsat o psychologii postav, o hrůze, kterou museli zažívat, když si náhle uvědomili, že budou postupně odpraveni všichni. Proto nedávám plný počet hvězd. Uznávám ale, že by to patrně rozředilo příběh a detektivka by už neměla ten rychlý spád a napínavost.