Deset prezidentů
Libor Budinský
Populární výklad přibližuje životní osudy československých i českých prezidentů od T.G.Masaryka po Václava Klause. Shrnutí dětství, dospívání, profesního směřování, funkčního období i soukromého života T.G.Masaryka, E.Beneše, E.Háchy, K.Gottwalda, A.Zápotockého, A.Novotného, L.Svobody, G.Husáka, V.Havla i V.Klause. Rekapitulaci života a historického odkazu doplňují vtipy o nejvyšších představitelích Československa i samostatného českého státu. ... celý text
Čtivý přehled životních osudů deseti československých a českých prezidentů, počínaje T. G. Masarykem a konče Václavem Klausem. V knize je možné najít informace nejen o jejich funkčních obdobích, ale také o dětství, dospívání a soukromém životě. Součástí jsou černobílé fotografie a několik známých vtípků o prezidentech, které dodávají publikaci trochu odlehčený tón.
Některé pasáže na mne působily trochu povrchně a nevyváženě, ale jako základní přehled o československé a české prezidentské historii je to dobré. Osobně na mne z celé knihy nejvíc zapůsobil Masaryk a Hácha.
Knížku jsem brala zdroj informací pro případné další čtení. A to mi kniha celkem splnila. Jen mi přijde malinko nevyvážené hodnocení. Jistě u některých prezidentů se dají dobré věci hledat lupou dlouho, ale hodnocení je takové....očekávatelné.
Průřez historií od prvního presidenta TGM po Václava Klause. Kniha je čtivá, autor se nevymezuje pouze na jejich presidentské období, ale podává nám informace i o jejich dětství a mládí. Součástí knihy jsou i černobílé fotografie a v závěru výběr z nejznámějších vtipů. Určitě jsem se dověděla z knihy některé nové informace, i když se autor někdy zaměřil na nepodstatná fakta, ale na druhé straně vede kniha k zamyšlení, jak moc, dokáže ovlivnit člověka.
Chtěla jsem nějaký základ a ten jsem taky dostala, takže za mě dobrý. Možná bych dala větší důraz na zmiňování přesných dat a ubrala s neověřenými a hlavně nepodstatnými fakty, které ve mně zanechávají spíše dojem "jedna bába povídala"... Ale chápu na kterou cílovou skupinu se autor zaměřil.
Souhlasím s charlizee, ale jinak za mě dobrý... Ucelený přehled našich prezidentů v jedné čtivé knížce.
Kniha je napsána velmi čtivou, popularizující formou. K přečtení mne inspiroval seriál České století, chtěla jsem si udělat jasno v některých otázkách české historie, potřebovala jsem si utřídit myšlenky. Tento účel kniha splnila. Problém jsem měla především s užíváním přítomného času pro minulost a příliš patrným názorem autora, který se na jednotlivé kapitoly nedokázal podívat jaksi "zvenčí". Jediné nestranné se zdají být ty o Benešovi a Háchovi - je vyvážena kritická i pochvalná stránka věci. U komunistických pohlavárů otevřenou kritiku dokážu pochopit, ale že by se na Masarykovi nenašlo nic, nad čím bychom se mohli pozastavit? A především pak u závěrečných kapitol bije do očí jakási nerovnováha - Klaus je vykreslen téměř jako polobůh, kdežto Havel vypadá jako prezident omylu...
Slušná kniha, která poskytne základní přehled o našich prezidentech. Ocenil jsem členění každé kapitoly na období dětství, mládí a činnosti před nástupem na Hrad, pak samotný výkon úřadu a následně odchod z funkce. Bohužel většina našich prezidentů skončila opravdu neslavně. Po přečtení knihy může čtenář provést vlastní analýzu a srovnání.
docela zajímavé osudy prezidentu dokonce jsou tam i soukromé zálibyo kterých lidi ani nevěděli.
2003 | Sebevraždy slavných |
2004 | Vraždy slavných |
2008 | Deset prezidentů |
2009 | O zubaté vagině a králi penisů |
2006 | Cestománie |
Čítala som slovenské vydanie 13 prezidentov a konečne som získala jednoduchý chronologický prehľad. Doteraz som nevedela vymenovať ani polovicu! A niektorí naši politici nevedia ani prvého.