Lidské tělo - experimenty
Nick Arnold
Experimenty se všemi nechutnými podrobnostmi! Máte žaludek na to, abyste se podívali zblízka, jak funguje vaše tělo? Tak si zkuste pár našich krvelačných experimentů! - Vyrobte si hnusný hlen! - Vytvořte zakrnělou hlavu! - Vydloubněte oko z důlku! Tenhle odvážný manuál vám ukáže, jak ze svého tělesného stroje dostat maximum! Věda nikdy nebyla tak děsivá!... celý text
Literatura naučná Věda Pro děti a mládež
Vydáno: 2009 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Beastly Body Experiments, 2008
2006 | Vesmír, hvězdy a slizcí ufoni |
2007 | Smrtící jedy |
2001 | Protivné breberky |
2003 | Nezdravé nemoci |
2004 | Protivná příroda |
Velice rád bych tuto příručku s experimenty týkajícími se lidského těla hodnotil lépe. Je totiž pravdou, že jako dítě by mě to jednoznačně zaujalo a kdybych si ty experimenty nemohl vyzkoušet, byl bych nešťastný. V tom tradičně tkví kámen úrazu - pokud nemáte pomocníky/dobrovolníky, spoustu věcí si tady prostě neprovedete. Druhou sortou nešťastných pokusů jsou ty, ke kterým nenajdete materiál (staré punčocháče mě odrovnaly) nebo podmínky okolí. Nároky na samotný experiment pak navíc často neodpovídají maličkosti toho, co chtějí v jádru demonstrovat.
Asi půlku pokusů jsem ale zvládl vyzkoušet a většina z nich fungovala. Sem tam mohou být informace trochu nedostatečné, zavádějící a minimálně v jednom případě jsou užité termíny i chybné (polokruhové chodby? jako vážně!?). Horší je, že občas kniha nabádá děti dělat věci, které by dělat neměly; méně chápaví jedinci na tu policii ve věci biologického poplachu možná i zavolají, když je to součást zadání. Ale má to být hlavně zábava. Jelikož se po předchozích knihách Děsivé vědy se vtipy mírně opakují, jsem zde rád za doktora Beznaděje, který je prostě smypaťák. Fajn je i celkové zpracování, grafika a jednoduché testy.
Kniha potěší zejména mladé experimentátory, které zajímá lidské tělo.