Nechutně výživné experimenty
Nick Arnold
Nedovolí vám doma hrát si s jídlem? Zkuste s ním tedy experimentovat. V této knížce na vás čekají dvě desítky ztřeštěných pokusů, které lze provádět s různými potravinami. Můžete například vytvořit ufonská vejce nebo ochutnat pavouka v aspiku. A kdyby vám ani to nestačilo, můžete vyřešit obrovskou záhadu, proč se v některé tekutině bublinky drží a v jiné ne.... celý text
Literatura naučná Věda Pro děti a mládež
2007 | Smrtící jedy |
2001 | Protivné breberky |
2003 | Nezdravé nemoci |
2004 | Protivná příroda |
Byť má tato kniha stejná pozitiva i neduhy jako ostatní knihy Děsivě vědy, tentokrát mě velmi potěšila. Byť je totiž opět koncipována pro zvídavé školáky, může se tu leccos přiučit i protřelý dospělý. Tím nechci říct, že bych prováděl všechny experimenty - leckdy už pro mě byly zbytečné a výsledek jsem znal nebo odhadl - ale i když vám Břichobol vysvětluje, že tohle je „vědecká publikace, ne kuchařka“, udělala by lépe, kdyby kuchařkou byla.
Návody, jak udělat „jedlé sklo“ nebo „pavouka v aspiku“ pro mě nebyly žádnou výzvou a abych modeloval ufony, které ani nebudu jíst, mě taky nemotivuje. Ale! Díky této knize jsem zjistil, jak snadno si doma můžu vyrobit máslo, naučil jsem se dělat další relativně dobrý salát a zjistil, kde chybuju s citronádou. A kopřivovou polévku určitě také vyzkouším (je zmíněna dokonce i v poděkování). Jasně, jsou to „experimenty“ jejichž výsledek je „všechny rostliny v salátu jsou jedovaté“. Nicméně tentokrát spolku své výhrady, protože tato příručka Děsivé vědy je jedna z těch, která se dá využít i prakticky.
Fajn pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco o chemii v kuchyni.