Nechvalně proslulé experimenty
Nick Arnold
Přemýšleli jste někdy o tom, že byste se stali slavnými vědci? Vydejte se po stopách svérázných vědeckých průkopníků a uskutečněte dvě desítky neuvěřitelných pokusů, při kterých bude všem kolem vás naskakovat husí kůže! Můžete si například vyrobit umělou krev, podívat se na svět obřím okem nebo namnožit párek odporných krys. A pokud by vám ani to nestačilo, můžete si udělat děsivý kviz a zjistit, jestli z vás vyroste proslulý vědec.... celý text
Literatura naučná Věda Pro děti a mládež
2007 | Smrtící jedy |
2001 | Protivné breberky |
2003 | Nezdravé nemoci |
2004 | Protivná příroda |
Knihy Děsivé vědy nejspíš stále mají pro dětské čtenáře něco do sebe... ovšem z pohledu staršího čtenáře svazkům DV škodí nejen jistá repetitivnost, ale i řada dalších problémů. Největší je asi ten, že své akceptory považuje za nechytré, což je často v rozporu s prezentovanými tématy. Ale nebudu brblat - je to prostě kus kvalitně zpracované nostalgie, kterou si mladí školáci určitě užijí. Snad jen podotknu, že průvodci touto knihou Baron a Nestvůrek na mě působili nesympaticky; jako reference na Frankensteina je to čistý nevkus, a to mám horrory hodně rád.
Tentokrát jsem si žádné experimenty nezkusil; všechny věci z této příručky už jsem znal natolik dobře, že mi bylo okamžitě jasné, co a jak se chce po čtenáři demonstrovat. A zbylé experimenty vlastně ani nejsou experimenty - někdy jsou to hry (které možná i využiju), jindy mi ani není jasné, co bylo účelem pokusu. Tato kniha (jako celá edice) je vlastně jako ta umělá krev, kterou si tu můžete vyrobit - horká voda se sirupem obarvená načerveno potravinářským barvivem. Což je trochu laciný trik, do kterého vám autor chce přidávat mouku pro zahuštění. Díky, raději vodu!
Fajn pokusy pro mladé, vědeckým poznáním nepolíbené čtenáře!