Nezdravé nemoci
Nick Arnold
Pokud si myslíte, že jste s to strávit odpornou část vědy, přečtěte si o dalších projevech některých nezdravých nemocí. Zjistěte, co se děje ve vašem těle, když na ně zaútočí choroboplodné zárodky, ať už obyčejné rýmy, nebo hrozných neštovic.
Literatura naučná Věda Pro děti a mládež
Vydáno: 2003 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Deadly Diseases, 2000
Knihy z této série mě jako školačku hodně bavily. Dozvěděla jsem se něco nového zábavnou formou a navíc jsem milovala to grafické zpracování a obrázky.
Celá série Děsivá věda je naprostá pecka, v dětství jsem hltala jednu za druhou a nemohla přestat, s nejlepší kamarádkou jsme to milovaly! Doporučuju všem zvídavým dětem, co se nebojí a chtějí něco hrůzostrašného a zároveň zábavného :)
pro děti nemoci pro mládež populárně-naučné publikace infekční nemoci
2006 | Vesmír, hvězdy a slizcí ufoni |
2007 | Smrtící jedy |
2001 | Protivné breberky |
2003 | Nezdravé nemoci |
2004 | Protivná příroda |
Další díl skvělé série Děsivá věda Nicka Arnolda. Tentokrát jsme se dověděli opravdu příšerné věci, třeba:
-že existuje tzv. nezvladatelná salivace, tedy slinění, když se objeví ve spolupráci se strachem z vody (!) a neschopností polykat, může se člověk nadobro rozloučit se životem, má vzteklinu,
-že salvarsan byl první látkou, která dokázala zabíjet mikroby, Paul Ehrlich ji vyvinul v roce 1909 až na 606.pokus, hrůza pomyslet, kdyby to třeba u šestistovky vzdal,
-že kašel je sice normální, ale když vám naskočí obrovské boule v podpaží a tělo se pokryje černými skvrnami, máte jisto-jistě mor,
-moru se tu vůbec věnuje hodně prostoru, třeba je tu obsáhlá kapitola o tom, jak se léčil v r. 1348 - třeba tím, že se doporučovalo pečovat o pokožku potíráním slizkými šťávami z rozdrcené ropuchy....(no fuj!)
Závěr je poměrně optimistický. Autor nabádá ke klidu, i kdyby se v budoucnu objevila nová neznámá nemoc. Sází na vědecký pokrok a bojovnou povahu lidstva. Jo, to má určitě pravdu, akorát asi nepočítal s covidem a jinými laboratorními libůstkami...
Knížka je ale stejně zábavná, poučná, navíc stručná a přehledná. A má spoustu vtipných a názorných ilustrací. Nám se líbí a doporučujeme ji do každé rodiny!