Ve službách zla
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Představte si, že jednoho dne obdržíte balíček s useknutou ženskou nohou… I neohroženou Robin Ellacottovou, asistentku soukromého detektiva Cormorana Strika, tento záhadný balík vyděsí k smrti. Jejího šéfa hned tak nic nerozhodí, ale ani on tuhle výstrahu nebere na lehkou váhu. V minulosti narazil na čtyři osoby, které přichází v úvahu jako viníci – a Strike moc dobře ví, že žádná z nich se neštítí ani nejhoršího násilí. Policie se zaměří na jednoho z podezřelých, jenže Strikovi je čím dál jasnější, že právě ten pachatelem není. Spolu s Robin se pustí do pátrání na vlastní pěst a ponoří se do temných a zvrácených světů zbylých tří podezřelých. Záhy však dojde k dalším hrůzným činům a Strikovi s Robin začne rychle docházet čas… Třetí případ Cormorana Strika a jeho sympatické asistentky Robin přináší nejen ďábelsky rafinovanou zápletku s neočekávanými zvraty, ale také poutavý příběh o vztahu oblíbené dvojice vyšetřovatelů na křižovatce osobních i profesních životů.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2016 , PlusOriginální název:
Career of Evil, 2015
Tak tento díl se mi líbila asi nejvíce ze všech tří dílů. Bylo tam asi nejvíce akce, skoro žádný nudný scény a prohlubující se vztah mezi Robin a Strikem byl jen příjemným bonusem pro mně. Jediný bylo že Strike nechával tu svoji teorii přes pár kapitoly, kdy se o ní zmínil působit jako tajemství až na samotný konec příběhu, takže jsem prakticky nemohla přestat číst.
Knížka se mi líbila mnohem víc než první díl (druhý jsem nečetla). Cormoran je mi moc sympatický . Kdo je vrah jsem vůbec netušila... Doufám, že bude další díl.
S Cormoranem Strikem jsem prozatím skončila, ale už se teď těším, až bude další díl. Tedy doufám, že bude, protože tyto detektivky mě fakt baví. Miluju Londýn a všechny ty knihy jsou tím městem neskutečně prodchnuty.
Tentokrát bylo jednodušší si tipnout vraha, protože okruh potenciálních pachatelů byl velmi zúžen. Všechny tři charaktery byly odporné lidské bytosti a každá by si zasloužila tvrdý a neúprosný trest. Ale prostě nešlo vydedukovat, kdo tím vrahem nakonec je, protože hlavní indicie, která Strika na vraha přivedla, byla zmíněna až ke konci knihy. Tady si čtenář prostě na detektiva hrát nemohl, protože mu to nemělo jak dojít. Mohl jedině tipovat.
I tak za mě opět povedený díl a těším se na další, které jak doufám, ještě vyjdou.
Kniha je dobrá, ale nějak se mi děj zbytečně táhl... předchozí díky se mi líbily podstatně více.
Mám ji doma jako audioknihu a nebylo to špatné. Sice až moc ukecané, ale při mytí nádobí se to šiklo. Nevím jestli je to tím, že jsem hned od začátku věděla, že to psala Rowlingová nebo těmi zdlouhavými popisy jako například "kozačky s nízkou podrážkou", ale bylo poznat, že to psala žena. Na začátku mě příběh moc nechytil, ale na odhalení vraha jsem se pak už třásla nedočkavostí.
Tak nevím, zda to vůbec psát, aby nebyla terčem posměchu. Moc jsem se těšila, přítel ji chválil, ale já se prostě nemohla prokousat. Vyloženě jsem se nutila ji vzít do ruky. Odkládám jí a třeba časem. Chtěla jsem detektivku a ne zdlouhavý popis příhod, okolí, školních zápasů, otravného snoubence atp.
Skvela detektivka s detektivem Strikem a jeho partnerkou Robin. Opet jsem neprisla na to kdonje vrahem a bylo to velke prekvapeni.
Přečetla jsem ji, ale bylo v ní víc informací o vztazích mezi Robin a Strikem než o vyšetřování
Nevím, jestli mne to nebavilo s jednou mrtvolou v minulém díle víc... Příběh má sice spád, o vzrušení nouze není, nicméně tady bylo "náhlé osvícení" příliš nápadné a nedovolilo to čtenáři zkusit vyřešit případ paralelně. Konec se tak nějak dal čekat, možná se dají čekat i další díly, a ty by mohly být zajímavější po vztahové rovině, tedy pokud se v počtu mrtvol nepřitvrdí... :-)
Autorka píše velmi chytře. Čtenář neustále přeskakuje s podezřením mezi 3 pachateli a do poslední chvíle neví, kdo je vrah. Knihu velmi oživily pasáže psané z vrahova pohledu. Vztah mezi Robin a Strikem eskaluje až do poslední kapitoly. Kapitoly s otevřeným koncem. Achjo.
Dobrá paní Galbraith po dvou napsaných detektivkách zjistila, že s jednou mrtvolou to opravdu jde velice ztuha. A tak jich v tomto dílu pár přidala :) Samé pěkné holky ! V předchozím díle vykuchala mrtvolu a její střeva nechutně nechala ochutnat nějakému psisku. To ji teď přišlo málo a přidala ořezávání mrtvol ve větším rozsahu. No mnohde se to pohybuje na hranici dobrého vkusu, ale asi souhlasím s "MayGirl" , že je to napínavá detektivka doslova od první do poslední stránky. Čte se to dobře. Co mně u této spisovatelky vždycky rozhodí je, jak náhle detektiva něco osvítí a ejhle má to ! Kde na to přišel, jak na to přišel, to ví jen on a paní spisovatelka. Desatero pátera Knoxe, které údajně musí každá dobrá detektivka splňovat, říká v bodě 8. : "Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned neodhalí také čtenáři." Zde detektiv neodhaluje - tady ho osvítí. No jsou to šoky. Ale jo, dobrý. Doporučuji. Za 4 hvězdy.
Přečetla jsem všechny tři díly (pokud mám být upřímná, po přečtení dvou, jsem se do třetího hodně nutila). Kvůli otevřenému konci v této knize určitě sáhnu po dalším pokračování, ale pro mě - žádný zázrak se nekonal...
Geniální pokračování případů Cormorana Stika a jeho (bohužel stále jen pracovní :)) partnerky Robin. Přečteno jedním dechem. :)
Naprosto skvělá detektivka, napínavá doslova od první do poslední stránky! Zatím, co Hedvábník byl svým obsahem spíš příjemnou oddechovkou, ve Ve službách zla by se napětí dalo krájet a litovala jsem jen toho, že musím knihu přes noc odložit a jít spát nervózní, jak to dopadne, protože jsem těch 500 stran zkrátka za den nepřelouskala :-) Kniha se čte doslova jedním dechem, stavba děje i jednotlivé postavy jsou moc pěkně vykresleny, zkrátka nemám co dodat. Doporučuji!
Třetí kniha ze série o detektivní kanceláři Cormorana Strikea je určitě nejslabsi z cele serie. Kniha chvílemi díky vztahu mezi Robin a Strikem připomínala spíše červenou knihovnu než detektivku.
Splněno. Doufám, že na další knihu nebudu dlouho čekat. Samozřejmě, že až do konce jsem netušila, kdo je vrahem, ale malinko mi chyběl moment,( který byl v hedvabnikovi) kdy jsem se praskla do čela a řekla si ano uz předtím mi to mělo dojít, protože to bylo důmyslně naznačené.
Robin a Strike jsou dvojce, kterou nejde nemilovat a jsem moc zvědavá jak se jejich vztah bude dál posouvat.
vraždy Londýn detektivové zfilmováno – TV seriál
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Strhující finiš, ale jinak trochu zdlouhavé. Robin i Cormoran mi navíc připadali míň autentičtí než v předchozích dílech, skoro mi přišlo, že příběh vypráví o někom jiném.