Hedvábník
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike série
Když se spisovatel Owen Quine ztratí, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Domnívá se, že se manžel sám uchýlil na pár dní do ústraní – stejně jako to už dříve udělal – a chce, aby ho detektiv našel a přivedl zpátky domů. Jakmile Strike zahájí vyšetřování, je stále jasnější, že za Quinovým zmizením je více, než si jeho žena připouští. Spisovatel právě dokončil rukopis nové knihy, ve které vykreslil velmi jedovaté karikatury téměř všech svých známých. Pokud by byl román vydán, rozvracel by životy – je tedy mnoho lidí, kteří by si mohli přát Quina umlčet.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
The Silkworm, 2014

Autorka již dříve prokázala, jak komplexní příběhy zvládá vykonstruovat. Nejde jen o samotnou zápletku, ale i vývoj hlavních postav, které se snaží najít své místo ve světě, vyrovnat se se svojí minulostí (Cormoran) nebo s životem mimo práci (Robin).
O něco méně působivěji pak ovšem působí samotné prostředí děje. Náhle se začíná vyskytovat až příliš velké množství postav, jež jsou v podstatě všechny vykresleny v dost nelichotivém světle. Tím, že mají obdobné povahy, vyjadřování i povolání, pak splývají v nerozlišitelnou změť lidí v nakladatelství, což čtení zrovna dvakrát nepomáhá.
Tempo vyšetřování je taktéž poměrně pomalé a vede spíše k milionu slepých uliček, než že by se někam posouvali. Skutečný posun nastává až téměř před koncem knihy a při přemítání i dřívějších náznaků si horkotěžko na jakékoliv vzpomínám.
Celkově mi zasazení ani děj celkvoě nesedl, a to i přes původní očekávání, s vedlejšími postavami jsem se nedokázala sžít a upřímně mi přišly často až hloupé a nerealistické.

Cormoran Strike II.
Mám za sebou druhú časť rozsiahlej - čo do počtu dielov a hlavne stránok - detektívnej série "Cormoran Strike". Nezaťažený(?) minulosťou „autora“, nakoľko svetový bestseller "Harry Potter", či už v knižnej alebo filmovej podobe (nedokázal som dopozerať ani 1. diel), ma minul obrovským oblúkom, som sa rozhodol dať šancu Cormoranovi Strikeovi a Robin Ellacottovej. V celku sympatická dvojica vyšetrovateľov, ale rovnako ako pri úvodnej časti, výsledný dojem rozpačitý. Som si vedomý, že vyriešiť prípad a dolapiť zločincov nie je o veľkosti svalov, často je to nudná, zdĺhavá a namáhavá práca v teréne i za počítačom, ale mne tu chýba iskra, ktorá by ma poriadne naštartovala a ja som si mohol povedať, že toto bolo skutočne výborné. Ktovie, ako by sa na túto sériu pozeralo, ak by išlo o iného autora…

Zatím jsem sérií poměrně zklamaná. Případ jako takový byl zajímavý a líbilo se mi knižní a vydavatelské prostředí. Ale děj byl tak rozvláčný, postavy navzájem podobné a propletené. Baví mě vztah Cormoran x Robin x Matthew, jsem zvědavá na další díl, ale zároveň se bojím, protože je opět poměrně obsáhlý.

Uff. Upřímně musím říct, že hodnotím audioknihu a snažím se odfiltrovat negativní hodnocení poslechu samotného, způsobené nejmenovanou aplikací, která si přehrávala kapitoly po svém :) Petr Oliva jako vypravěč parádní, moc mě vyprávění v jeho podání bavilo. Cormoran a Robin skvělá dvojice, hlavně díky nim jsem knihu doposlouchala až do konce a díky nim dám pravděpodobně šanci dalšímu dílu (ale tentokrát raději v tištěné verzi).
Jako ale i někteří čtenáři přede mnou, i já se ztrácela v množství postav, které pro mě často nebyli natolik zajímavé, abych se alespoň snažila udržet si v hlavě, kdo to je a jaká je jeho vazba s obětí. Prostředí nakladatelství mi přišlo často zmatečné a zápletka a všechny úchylky trochu divné. Hvězdičky ale určitě za vedlejší děj, který jen tak plyne okolo, aby nenarušoval, popisy Londýna a jak jinak, sympatického Strika a Robin.

Tak jsem se konečně protrpěla až do konce. A pomalu ještě na straně 500 jsem si musela z pomocného papírku připomínat, kdo je kdo a čím se kdo vyznačuje. To bych to snad musela číst v kuse, abych si všechno zapamatovala. Pro mě strašně dlouhý a nepřehledný.

Četla jsem sice se zájmem, líbil se mi vztah Cormorana a Robin připomínající vztah P. Masona a D. Streetové, ale pak jsem narazila na seriál C. B. Strike, ve kterém nejsou epizody rozdělené podle knih, a jelikož jsem se od sledování neodpoutala, vrah byl odhalen a už jsem nepotřebovala číst dál. J. Rowlingová umí psát i normální detektivky, v dobrém smyslu slova, ukázka mi stačila, zajímavý byl i náhled do světa nakladatelů, editorů, spisovatelů a rivality mezi nimi.

Po dlouhé době zase jedna dobrá detektivka ze zasněžené Anglie. Znovu jsem si připomněla (po sérii HP), jak skvěle autorka píše, téměř okamžitě mě vtáhla do příběhu, ve kterém jsem se i přes množství jmen snadno orientovala a oceňuji, že až na pár zmínek se příběh obešel bez detailních popisů brutálního činu a soustředil se hlavně na vyšetřování, aniž by mu to ubíralo na napětí. V detektivkách romantickou linku nevyhledávám, ale tady je vyvíjející se vztah mezi Cormoranem a Robin popsán moc hezky, způsobem, který nijak neodvádí pozornost od hlavního děje knihy, a tak jsem zvědavá nejen na rozuzlení zločinu, ale i další vývoj jejich vztahu.

Velmi pěkně napsaná detektivka, dokonce bych řekla, že byla pohodová. Příjemné hlavní postavy, všechno odsýpalo hladce, v takovém typickém anglickém poklidu, jaký známe z Vražd v Midsommeru, přesto to bylo napínavé a chtěla jsem vědět, jak to dopadne. A taky jak se bude vyvíjet vzájemný vztah Robin a Cormorana. Líbilo se mi to ještě o trochu víc než Volání kukačky, 500 stran mi uteklo pod rukami jako nic. Těším se na další díly.

Za mě strašná nuda. Několikrát jsem chtěl odložit. 80% knížky se neděje vůbec nic a když už se začíná blížit rozreseni, tak je lacině natahovaný.

Za mě ještě lepší díl než první díl. Do poslední chvíle jsem netušila kdo je vrah. Velmi solidní detektivka.

Cormoran Strike a Robin jsou mé oblíbené knižní postavy hned od prvního dílu a u Hedvábníka jsem se k nim rád vrátil. Líbí se mi styl komunikace a rovina jejich vztahu, je to oživením vlastního detektivního příběhu. Přímočarý a transparentní styl činí knihu lehce čtivou a oddychovou.

Sto lidí, sto chutí, a já se řadím mezi ty, které kniha nadchla a kterým se série JKR o Cormoranovi Strikovi líbí. Jistěže, autorka to mohla sfouknout na standartních 300 stranách, ale copak by to potom ještě bylo ono?
Detektivní linka i ta osobní, napětím možná předčící i samotné vyšetřování, je dobře vymyšlená, originální a čtivá. A obsazení? Jak Cormoran, tak i jeho kolegyně Robin, jsou skvěle napsané, zapamatovatelné postavy. JKR zkrátka umí.

Druhý díl se mi v mnohém zamlouval ještě víc než ten první. Za prvé, prostředí nakladatelství a literárních kruhů mě jakožto knihomolku velmi přitahovalo. Za druhé, vražda byla pro mě vskutku brutální. Fuj, když jsem si to představila... Nicméně, corpus delicti byl velmi zajímavě skryt, to by mě v životě nenapadlo. Všechny indicie nakonec vraha usvědčily, byť jedna z nich mi přišla trošičku prvoplánová. Za třetí, Cormoran a Robin, co k tomu napsat, abych se neopičila po uživatelích přede mnou? Nevím, zda tady padlo, že je roztomilý? Ano, přistihla jsem se, že se ksichtím jak měsíček na hnůj, když dojde k něčemu, co považuju za velmi cute. A vy, co jste to ještě nečetli, nehledejte v tom žádné prasečinky. :) Ve finále pro mě kniha byla v mnohém napínavější, už jsem si zvykla na autorčin styl, takže za mě krásných... 90%

Mezi nadšené čtenáře této série se nezařadím. I když tento případ a jeho prostředí mě zaujal víc než Volání kukačky, definitivně jsem se utvrdila,že tohle není můj šálek čaje. Mnohem víc než hledání vraha mě u čtení držela zvědavost jak se bude vyvíjet vztah Cormorana a Robin.
vraždy Londýn napětí brutalita spisovatelé pomsta závist zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv vyšetřováníAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
2001 | ![]() |
2004 | ![]() |
Druhý díl ze série detektiva Cormorana Strike je za mě o dost lepší než Volání kukačky. Zápletka, ač byla nechutná, mi přišla cool a na tu dobu hodně nezvyklá a šokující. Ačkoliv se v knize stále hodně mluví a je plná dialogů, tak mě bavila než první díl. I když pořád nevím, jak na to všechno Cormoran přijde, tak se mi líbí, že autor(ka) dokáže šokovat.