Hedvábník
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Kam se ztratil autor rukopisu, který nikdo nesmí číst a každý se ho bojí? Hedvábník, druhá kniha z řady vysoce oceňovaných detektivních románů s Cormoranem Strikem a jeho energickou mladou asistentkou Robin Ellacottovou je strhující a čtivý příběh. Když zmizí spisovatel Owen Quine, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Zpočátku se domnívá, že se na pár dní někam vypařil – už to v minulosti párkrát udělal –, a po Strikovi jen chce, aby ho našel a přivedl domů. Jenže Strikovi během vyšetřování začíná být čím dál jasnější, že za Quineovým zmizením se skrývá větší tajemství, než si jeho žena myslí. Romanopisec právě dokončil rukopis, v němž s jízlivou zlomyslností vykreslil téměř všechny své známé. Kdyby se román zveřejnil, zničil by leckomu život. Existuje tudíž spousta lidí, kteří ho mohli chtít umlčet. A ve chvíli, kdy je Quine nalezen brutálně zavražděný za bizarních okolností, začíná souboj s časem, v němž je třeba porozumět motivaci krutého vraha; vraha, který se nepodobá žádnému z těch, s nimiž se doposud Strike setkal… Nebezpečný rukopis. Brutální vražda. Napínavé vyšetřování.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2022 , Kniha ZlínOriginální název:
The Silkworm, 2014
Rozhodla som sa knihu si precitat aj po tom ze prva ma moc nezaujala svojoj zdlhavostou a musim povedat ze je to rovnake ako u prvej.moc stran obcas fakt nudnych a zbytocne opisovanie niektorych veci. Po knihe som siahla len preto ze jednotku mam a cakala som ako sa vyvinie vztah Robin a Cormorana kedze uz na zaciatku prvej knihy bolo hned jasne ze to tam iskri. O tretej casti budem este uvazovat.
Neskutecny! Soukromy detektiv C.Strike se svoji "asistentkou" si ziska pozornost ctenare hned na prvnich strankach. Promyslena vrazda a dopadeni vraha je velmi prekvapujici.
Kniha velmi zdlouhavá a nudná. Nemít ji jako audio knihu skončila by nedočtená. Kdyby byla tak o 200-300 stran kratší. 1/3 knihy se nic neděje a osobní problémy hlavních hrdinu jsou spíš otravné než zajímavé.
Nebylo to úplně špatné. Ale myslím si,že kdyby byla kniha kratší bylo by to ku prospěchu.Některé části byly strašně roztahané a děj tím ztrácel na zajímavosti.
Dala jsem tomu cca 180 stran.. Nudila jsem se moc.. V postavách jsem se nevyznala, bylo jich příliš mnoho a mě se vlastně ani nechtělo si je zapamatovat.. Po těch 180ti stranách jsem si řekla, že tomu dám ještě chvilku.. Dala jsem tomu ještě do 240ti stran a už fakt nemůžu dál. Asi to přeskočím až na konec, abych teda zjistila, kdo je vrah..
A hlavně - proboha!! Je opravdu nutné pomalu na každé straně popisovat jak ho bolí noha? Já rozumím tomu, že ji má amputovanou a má s tím potíže, ale číst o tom pořád dokola v mých očích milého Cormorana krapet degraduje..
Opět mi ze začátku dělalo trochu problémy se začíst, ale stalo se a pak už se četlo jedna báseň. Určitě si koupím i třetí případ Cormorana Strika.
Do Volání kukačky jsem se dlouho nemohla začíst, ale u téhle knížky mi to šlo samo. Bezvadný příběh,Cormoran je mi čím dál víc sympatičtější hrdina.
Cormoran je prostě super !!! Rowlingová se výborně čte. Navíc atmosféra Britské společnosti je pro mne přitažlivá - chování, reakce , repliky - to u nás už dávno není...Doporučuji k přečtení :-)
Pěkné čtení. Chvílemi jsem měla pocit, že vrahů musí být víc. No a jak to bude dál s Robin? I Strikova postava se mi zamlouvá čím dál víc.
Hodvábnikom. Z prostredia modelingu sa presúvame do literárnych kruhov a k spisovateľom, keďže detektív Cormoran Strike rieši zmiznutie spisovateľa Owena Quina.
Galbraith alias Rowlingová aj v druhej knihe potvrdzuje, že opisy postáv a charakterov sú jeho(jej) silnou stránkou. Človek má niekedy pocit, že prečítal 100 strán a v podstate sa nič nestalo, ale to ako popíše celkovú atmosféru, prostredie a pocity, ako aj súkromný život postáv je úžasné. A práve o tomto tieto knihy sú, v tých krátkych úsekoch, vetičkách, či hláškach, ktoré dokonale vystihnú atmosféru. Navyše Cormoran s jeho asistentkou Robin sú pre mňa veľmi sympatickou dvojicou, niekedy až úsmevnou. :-)
Počas vyšetrovania nás autor(ka) opäť sprevádza Londýnom, jeho malebnými uličkami, krčmičkami a reštauráciami a človek má občas pocit, akoby sa v tomto prostredí ocitol spolu s týmto charizmatickým duom.
Kniha sa čítala dobre, ale oproti predchádzajúcemu dielu tu bolo na mňa priveľa postáv a dej bol dosť zamotaný. Niektoré z postavy sú navyše nazývané prezývkami čo mi trošku sťažovalo orientáciu.
Napriek tomu to na kvalite knihy neuberá, je prepracovaná a rovnako ako Volanie kukučky, aj druhú knihu zo série odporúčam. :-)
Budu se opakovat, ale opět skvělé. Moc pěkně psané, děj má spád, žádné obtížné a zbytečné pasáže.
Už se těším na další............
Další skvělá detektivka. 500 stran a ani chvilku jsem se nenudil, jak se mi občas stává. Nemohu se dočkat, až budou mít v knihovně další knížku v sérii.
Zajímavé prostředí, drsný zločin, evokuje mi to pomstu spisovatelky samotné. Unavený a bolavý C. by si zasloužil chvilku v lázních s Aristokratkou z Kostky.
vraždy Londýn napětí brutalita zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv vyšetřování
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Napínavé, odporúčam ako ľahké, ale dobré čítanie a je tam zmienka o Emme Watson:D