Stalker
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Ak sú lampy rozsvietené, môže ťa stalker vidieť zvonku, ale ak sú zhasnuté, ty neuvidíš stalkera, ktorý je už vnútri. Na e-mailovú adresu Úradu kriminálnej polície prišlo video. Niekto sa vkradol do záhrady rodinného domu a tajne nakrútil ženu cez okno. Na ďalší deň sa našlo jej telo, zomrela na následky rezných a bodných rán. Polícia dostala ďalšie video, ale neobsahovalo nijaký záchytný bod, podľa ktorého by bolo možné ženu identifikovať. A potom už bolo neskoro. Björn Kern našiel doma surovo zavraždenú manželku Susannu a utrpel takú ťažkú psychickú traumu, že vyupratoval celý dom a mŕtvu uložil do postele. Možno videl nejaký dôležitý detail, ale bol v akútnom šoku a policajti ho nemohli vypočuť. Vyšetrovatelia pri pátraní po sériovom vrahovi povolali na pomoc psychiatra a psychoterapeuta Erika Mariu Barka a ten uviedol Björna do hypnotického stavu. Lenže to, čo mu muž v hlbokom tranze porozprával, spôsobilo, že Erik sa rozhodol polícii klamať.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Stalker, 2014
Přečtená před lety na střední.
Hned po Písečném muži nejlepší díl!!
Známý pastor skončil za své pedofilní a psychické nemoci na psychiatrii, ale ve stejnou dobu se objeví další a stejný. Nebo je to někdo, kdo se za pastora jenom vydává? Autor udržuje čtenáře v napětí od začátku do konce! Doporučuji.
Tento díl začíná dost rozpačitě, noví detektivové Adam a Margot jsou dost nesympatické postavy, ničím mě nezaujali.
SPOILER!
Vše s k lepšímu obrátí po návratu JL na scénu. Pro milovníky Sagy Bauerové mám špatné zprávy, tentokrát v ději zcela chybí. Zato do sytosti si užijete psychiatra Erika Mariu Barka, který se dostane do pořádné šlamastyky a JL mu bude zachraňovat krk.
Hlavní padouch je protentokrát extra psychouš.
Děj má spád, ostatně tak, jak jsem u dua Kepler zvyklí, kniha se velmi dobře čte, těch 570 stran uteče jako voda a vy budete chtít číst dál. Naštěstí máme další díly ...
Asi si dám na chvíli od Keplerů pokoj, už je toho moc. V knize se setkáme asi se vším, co patří do akční detektivky. Vraždy začne vyšetřovat těhotná vyšetřovatelka, což vám autor připomene v každé scéně, ve které se vyskytne. Dále tu máme psychiatrickou léčebnu, nějakou rychlou jízdu v autě, únosy, přestřelky, zázračné přežívání hlavních hrdinů, to celé protkané milostnou linkou a nechybí ani kýčovité scény, kdy přeživší s několika smrtelnými ranami opouštějí hořící objekt. Je tu taky pár brutálně zavražděných, kteří se ovšem mohli bránit, ale neudělali to, nechápu. Mnoho vaty, mnoho popisů, mnoho opakujícího se, mnoho času s knihou.
Napínavý příběh s překvapivým rozuzlením. Jen to, jak brutální útoky postavy přežijí a ještě dál fungují, mi už občas připadá málo uvěřitelné. Normálně už by byl člověk třikrát mrtvej
Kniha se čte jedním dechem. Napínavé, poutavé... moc se mi to líbilo. Doporučuji k přečtení.
Napínavé už od začátku. Až do konce nešlo poznat kdo je vrah. Kniha byla skvělá, určitě doporučuji.
(SPOILER)
Někde v polovině knihy mi došlo, že hypnotizér co tu vystupuje je ten z prvního dílu téhle série. :D Je to dlouho, co jsem to četla no. :)
Opět jsem byla napnutá jako struna, doufala jsem, že bez Joony to bude jen chvilka knihy a jsem ráda, že to Saga nevzdala! Jen tedy Margot, doufám že se jmenovala Margot :D, mi nějak neseděla. Sagu mám prostě radši. ;)
A teď, jak čtu anotaci (protože jsem ji před čtením nečetla), tak je tedy docela zavádějící a moc tedy příběhu neodpovídá.
Erik byl taky super, kdo je nakonec vrahem, mi došlo tak nějak chvilku předtím, než Joonovi (ha! takže jsem stejně geniální jako on) :D Ale ničemu to nevadilo, Joonova genialita mě prostě baví. Oceňuji, že se na konci Joona zázračně nevyvleknul z trestu, který dostal.
Neskutečně napínavý děj od začátku do konce, četlo se dobře a rychle na konci rozuzleni s vrahem překvapilo. Kepler je pan spisovatel
Za mě zatím nejlepší díl ze série! Jako bala jsem se a ten konec byl neskutečně napínavej!
Skvělý ! Neskutečně napínavé od začátku až do konce! Četlo se samo, nešlo ani odložit! Vrah překvapil. Kepler nikdy nezklame! Rozhodně doporučuji ! :)
Proste pecka! Napínavé od začátku až do konce a podle mě teda vrah nebyl jasnej vůbec! A to už to čtu podruhé a stejně jsem byla znovu překvapena. Kepler proste umí a hurá na další
Lars Kepler umí a Stalker je toho důkazem. Kniha je napínavá od začátku do konce a nemohl jsem od jejich stránek odtrhnout oči. Oproti dalším knihám ze série šel vrah poměrně snadno odhadnout, nicméně to na její kvalitě neumírá. Určitě se s chutí vrhnu na další knihu ze série.
Musím napsat, že je kniha velmi povedená, čtivá, má spád, je napínavá a samozřejmě na konci i překvapivá, ale na druhou stranu je to občas hodně přitažené... přesto stojí za to, si ji přečíst...a myslím, že každá žena se po přečtení fakt občas koukne oknem :-). Takže jdu do dalšího dílu.
ke knize jsem se vrátila po několika letech a byl to pro mě znovu zážitek. Byla jsem zvědavá, jestli mě i po druhé donutí večer zatáhnou žaluzie, ohlédnout se v obýváku přes rameno, obejít temné kouty. Dvojice autorů rozhodně umí pracovat s napětím a pro mě je to na knize to nejcennější. Paličitý Joony Linny už je spíše tou pomyslnou třešinkou. Jednoznačně pozitivní čtenářský zážitek.
Teď mě trošku mrzí, že jsem nejela sérii popořadě, ale přeskakovala díly. Tenhle díl mě přesvědčil o kvalitě této série a budu muset dohnat díly, které jsem přeskočila.
Skvělé, čtivé, napínavé
Tato kniha byla první co jsem četla od tohoto autora. Po přečtení této knihy jsem pak četla autorovy díla postupně a žádné me nezklamalo. Kniha byla pro me napinava a zajímavá. U knihy mám rada moment překvapeni, když je vrah člověk někdo o kom uz se psalo a člověka by to třeba hned nenapadlo. Naprosto skvělá kniha se zajímavým příběhem.
Postavy byly charakteristické a hezky popsány.
Moje hodnocení knihy je rozhodne 5 z 5. Kdo má rad zajímavé thrillery tak at neváhá přečíst další díla zmiňovaného autora.
Glock nemá pojistku. A to, z koho udělali vraha, mi přišlo taky trochu divné....ne překvapivé, ale divné... A kniha trpí keplerovým syndromem rozvleklosti. Opět.
Začátek byl dobrý, prostředek výborný a ke konci to začalo uvadat jako květina v červenci. Konec byl hrozně překombinovaný. Někdy je lepší nechat jednu dějovou linii s pozvolným odhalováním pachatele, než dělat nesmyslné kotrmelce. Já se snad vrátím k Jurkovi...jasně, mělo to grady...tak do 3/4...pak už to bylo jen o tom přetrpět konec a zjistit jak to je. Ale ok, už mám v hledáčku Svědkyni ohně......uvidíme..
drogy sérioví vrazi psychiatrie hypnóza církev psychické problémy psychická traumata severská krimi stalking švédské detektivky
Uff Napínavé v podstatě do poslední stránky. Stále Joona Linna překvapuje :-)