Stalker
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Ak sú lampy rozsvietené, môže ťa stalker vidieť zvonku, ale ak sú zhasnuté, ty neuvidíš stalkera, ktorý je už vnútri. Na e-mailovú adresu Úradu kriminálnej polície prišlo video. Niekto sa vkradol do záhrady rodinného domu a tajne nakrútil ženu cez okno. Na ďalší deň sa našlo jej telo, zomrela na následky rezných a bodných rán. Polícia dostala ďalšie video, ale neobsahovalo nijaký záchytný bod, podľa ktorého by bolo možné ženu identifikovať. A potom už bolo neskoro. Björn Kern našiel doma surovo zavraždenú manželku Susannu a utrpel takú ťažkú psychickú traumu, že vyupratoval celý dom a mŕtvu uložil do postele. Možno videl nejaký dôležitý detail, ale bol v akútnom šoku a policajti ho nemohli vypočuť. Vyšetrovatelia pri pátraní po sériovom vrahovi povolali na pomoc psychiatra a psychoterapeuta Erika Mariu Barka a ten uviedol Björna do hypnotického stavu. Lenže to, čo mu muž v hlbokom tranze porozprával, spôsobilo, že Erik sa rozhodol polícii klamať.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Stalker, 2014
Ještě, že jsem kdysi před lety dala této autorské dvojici šanci. V Y N I K A J Í C Í!!!! Knihy dycky přečtu jedním dechem. Opět za pět
Vracíme se zhruba po roce od smrti Jurka Waltera, po celou dobu byl J.L. nezvěstný, situace došla tak daleko, že byl prohlášen za mrtvého, veškerý majetek připadl státu. Mezi živé ho nevrátí nikdo jiný, než Saga Bauerová.
Na scénu se vrací psychiatr Erik Maria Bark, důležitá postava z Hypnotizéra, kterého začíná dohánět vlastní profesní minulost - zatajení klíčového důkazu o nevině obžalovaného. Někdo totiž začíná vraždit podle 9 let starého scénáře, jedná se o vraždy žen, jejichž minulost je nějak propojena s Erikem. Případy vyšetřuje Margot spolu s Adamem Jusufem (projev multikulturalismu ve Švédsku), nové postavy, do vyšetřování "se plete" Joona, který také nakonec vraha dopadne i za cenu spáchaných trestných činů s (ne)patřičným trestem na konci.
Zase nesmírně dobře logicky vystavěné, někdy hodně drsné, závěr je překvapivý. Čtení knih od LK je návykové. Už se těším, kam nás další příběhy dovedou i na další osud Joony.
Super, jak jinak, zase o něco lepší než předchozí, ke konci jsem musela číst až do noci, nedalo se odložit, ještě že nebydlím sama, bála jsem se i tak :)) Jsem zvědavá na tu poslední.
Stalker je mou první přečtenou knihou od této dvojice autorů. Příběh je čtivý, poutavý, konec knihy jsem vyloženě hltala. Pachatele jsem, přiznám se, netušila do konečného odhalení. Některé pasáže jsou dost brutální, ale jsem potrénovaná od Kinga, takže v pohodě :)) Ač tu spousta lidí tvrdila, že není třeba mít načtené předchozí knihy, mně to trochu mrzelo, protože jsem v příběhu zaznamenala spoustu odkazů na minulost některých postav a nemohla se tak naplno vcítit do jejich prožívání, popř. pochopit motivy jejich jednání. V knize mi taky trochu vadilo, že u některých postav jsou některé momenty detailně popsané a v závěru knihy se ani nedozvím, jak daná postava dopadla... Je však možné, že v dalším příběhu se autoři k postavě opět vrátí, těžko říct. Celkově je ale kniha výborně napsaná, ráda si přečtu další z řady.
Woow!!!woow!!! Wooooow!
Druhá kniha od Keplera, první byla playgraund. Je to úplně jiný žánr, ale ano, toto je fakt bomba. :)
Strhující příběh, plný nečekaných zvratů. Kniha je velmi čtivá a nerada jsem ji odkládala. I když jsou v knize místa kdy jsem měla strach a husí kůži.
Moje první kniha od Keplera. Poslouchala jsem jako audioknihu. Líbila se mi. Oba hlavní hrdinové, Lina i Erik mi byli sympatičtí. Až na ten konec, který byl až moc vyhrocen do absurdity (zabití obou policistů, požár atd.)
Spoilery!
Já teda půjdu proti proudu. Stalker je druhá kniha, je které jsem se dostala od Keplera. První byl Písečný muž. Možná je to tím, že jsem nečetla knihy od začátku, ale postava Joona Liny je mi hrozně nesympatická. To jak má fungovat jako žijící legenda a jak moc dokonalý je to vyšetřovatel, který jde proti celému vyšetřovacímu týmu a přežívá šílené situace to mi přišlo směšné. Celkově ta kniha byla hrozně na sílu dechberoucí, tolik situací jen, aby došlo k nějakému těžkému zvratu. Téměř nezničitelná záporná postava. Mnohem víc by se mi líbilo, kdyby vrahem byl ten, co jen podezřívali všichni jenom Lina ne a kdyby se s tím musel vyšetřovatel nějak popasovat. Takto to bylo prostě jak óda na jeho dokonalost. Čekala jsem jestli se to zlepší, ale nezlepšilo.
Přitom třeba Harry Hole od Nesbeho je taky až nezničitelný superhrdina, ale mám ho ráda a to jsem sérii taky nezačala od začátku a v něčem je to pořád na jednom kopytu. Tak nevím. Já další Keplerovku už asi nepřečtu.
Nečtu sérii popořadě, takže mi možná nějaké souvislosti unikly, ale jakože nejsem velký čtenář kriminálek, tak tato se mi velmi líbila. Napínavé od začátku do konce a o skutečném vrahovi jsem do rozuzlení neměla poněti.nekdy jsem měla problém si tedy něco představit, ale na prožitku z knihy to neubralo:-)
Tak skvěle napsána kniha,že jsem při jejím čtení večer, měla husí kůži z toho,že tu nemusím být sama :))
Nemůžu říct,který díl ze série je lepší a který nejlepší :).Povedený jsou opravdu všechny.
Chladné a brutální. Bála jsem se číst v noci. Písečný muž mě bavil víc, ale i tak za 5.
Měla jsem v plánu si ji přečíst už dlouho, ale vždycky se našla jiná kniha, ale když už na ni konečně došlo tak z toho byl super zážitek. Úžasně promyšlený příběh se super zápletkou a skvělým vyústěním. Opravdu ten konec byl napínavý jak kšandy. Velmi čtivá a opravdu jsem se chvílemi bála otočit...
Zhruba první tři čtvrtiny knihy mi braly dech tak, jak jsem od Keplera zvyklá. Napínavé, zajímavé, tajemné. Poslední čtvrtinu jsem četla s otevřenou pusu, protože tolik přehnaných nesmyslů na jednom místě bych zrovna v téhle knize nečekala. Ale celkový velmi pozitivní dojem mi to naštěstí nezkazilo a na další příběhy Joony Linny se moc těším.
drogy sérioví vrazi psychiatrie hypnóza církev psychické problémy psychická traumata severská krimi stalking švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Uzastne,bravurne,excelentne. Vobec som nemyslela ze tato postava moze byt vrahom.co za magori mozu chodit po svete je vazne sila. :D malo to spad a nemohla som sa odtrhnut