Uspávač

Uspávač
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199905/bmid_uspavac-199905.jpg 5 4745 4745

V mrazivej štokholmskej noci kráča po železničnom moste mladý muž. Má legionársku chorobu a je silne podchladený. V nemocnici zistia, že Mikael je už sedem rokov vyhlásený za mŕtveho. Pred trinástimi rokmi sa údajne stal jednou z posledných obetí sériového vraha, ktorého zatkol svojský komisár Joona Linna. Jureka Waltera odsúdili a zatvorili na uzavreté oddelenie psychiatrického ústavu. Kde teda žil Mikael celých trinásť rokov? Nečakané svedectvo a prekvapujúca Mikaelova výpoveď vyvolajú obnovenie uzatvoreného prípadu. Polícia sa dostáva do časovej tiesne, lebo v hre je záchrana ďalšieho ľudského života. Jediná možnosť, ako sa vo vyšetrovaní pohnúť ďalej, je kontakt s beštiálnym Jurekom Walterom. Treba preniknúť do jeho blízkosti a získať si jeho dôveru. V tej chvíli sa však začína hra mačky s myšou – ale kto sa vlastne s kým zahráva? Ožívajú aj nočné mory Joonu Linnu, lebo vrah trpko poznačil nielen osud desiatok ľudí, ale aj jeho. Uspávač sa pokladá za doteraz najvydarenejšie dielo Larsa Keplera. Prekonal všetky očakávania a splnil najnáročnejšie kritériá kvalitného kriminálneho románu. Zo švédskeho originálu Sandmannen (Albert Bonniers Förlag, ScanBook AB, Smedjebacken 2012) preložila Mária Bratová. Obálku podľa originálneho návrhu upravil Augustín Putera. /ä... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (SK)

Sandmannen, 2012

sabca
11.02.2016 5 z 5

Po knize jsem sáhla díky čtenářské výzvě a nečekala jsem, že mě bude tak bavit. Děj mě vtáhl hned na začátku a udržoval mě v napětí až do konce. I když tam bylo příliš mrtvých, děj byl pro mě zajímavý. Myslím že si ještě nějaké knihy této autorské dvojice přečtu. Doporučuji

radus
11.02.2016 5 z 5

Opět výborná kniha od těchto autorů, napětí od začátku do konce, už se těším na další pokračování.

zuzana4587
09.02.2016 5 z 5

Za mě nejlepší Keplerova kniha, jež jsem četla všechny. Stíhání Jurka Waltera knihu skvěle okořeňuje, drží Vás v napětí, že nemůžete knihu odložit, protože Vás prostě zajímá, jak vše dopadne. Přečetla jsem ji jedním dechem. Jednoznačně 5*.

Marika Vanova
01.02.2016 4 z 5

Čtivá kniha, jen na mě moc syrová, surová a příliš mnoho mrtvých. Mé první setkání s Keplerem. Takže za mě jen 4 ☆.

Lucka385
30.01.2016 5 z 5

Teda Wow! Písečný muž ve mě vyvolal velké emoce. Tento díl opravdu překonal mnou oblíbeného Hypnotizéra. Klobouk dolů před touto manželskou dvojicí. Doufám, že Stalker nezchladí moje nadšení.

KristinaK
30.01.2016 4 z 5

Nejlepší z Keplerovek, jednoznačně!

january
29.01.2016 2 z 5

No páni, to byla ale hodně špatná detektivka. Štěstí, že má detektiv Joona tak výbornou intuici a nevysvětlitelná tušení. Chyběla ještě postava Číňana a už by se naplnily skoro všechny hříchy pro pátera Knoxe. Moje oblíbená "scéna" byla, jak si hlavní padouch léta osnuje naprosto geniální plán, a pak si jen tak pro sebe zašeptá jméno městečka, kde vyrůstal, a to přímo před tajnou agentkou a odposlouchávacím zařízením. Už to bylo samo o sobě trapné, ale následující dedukce detektiva Joony, který z tohoto slova odhalil div ne pomalu první uprdnutí v životě hlavního padoucha, a dále popis toho, jak technici "čistili" nahrávku z onoho odposlouchávacího zařízení... to bylo jak špatná parodie CSI Miami.

eŠ
29.01.2016 2 z 5

Knihu jsem si kupovala a otevírala ji v domnění, že jde o pětihvězdičký thriller. Zhruba do poloviny jsem příběh měla za nadprůměrný, ale postupem se kvalita snižovala. Spíš než o thriller bych řekla, že jde o psychologický román o lidských vztazích. Davovému šílenství v tomto případě rozhodně nepodlehnu.

Plútarchos
23.01.2016 4 z 5

Moje první setkání s detektivem Joonou Linnem a krimi-románem autorské dvojice Lars Kepler. Případ zmizelých a unesených obětí, které jsou dlouhá léta drženy v zajetí. Sériový vrah Jurek Walter, odsouzený za jejich vraždy, je uzavřen v psychiatrické léčebně s přísnou ostrahou a bez jakéhokoliv kontaktu se světem. Psychologický popis je střídán akčními scénami, takže se z toho stává thriller = napínavý, vzrušující, strašidelný příběh. Policistka Saga Bauerová má za úkol pokusit se získat od Jurka informace o místě, kde jsou oběti ukrývány. Je to čtivé, akční, krátké věty jakoby od nezúčastněného pozorovatele, krátké kapitoly. Přesto se mi zdá, že prostředí psychiatrické léčebny se zpřísněnou ostrahou asi vypadá trochu jinak. Chtě nechtě mi přišlo na mysl srovnání s Larsonovým prvním díle Milénia: Muži, kteří nenávidí ženy. Ano, určitá podobnost tady bezesporu je.
***********
"Je pozdě v noci, od moře se žene metelice. Po vysokém železničním mostě směrem ke Stockholmu přichází mladý muž. Tvář má bledou jako zamžené sklo, džíny ztvrdlé krví. Klopýtá mezi kolejemi, zakopává o pražce. Padesát metrů před ním se rozprostírá zamrzlý záliv. Zasněžený led připomíná pruh prostěradla.
Z mužova levého předloktí se řine krev, stéká mu do dlaně a odkapává z prstů na zem.
Ozve se hukot a dunění. Po mostě se blíží noční vlak.
Mladík se zapotácí, posadí se na koleje, pak opět vstane a pokračuje v cestě."

gomaki
20.01.2016 5 z 5

Ty kraaaso! Tak tohle stoji za precteni.

Joona, Saga a Jurek.
Nejlepsi dej, nejlepsi zapletka a naprosto unikatni zaporak. Ten dulezity zvrat ve stopach k Jurkovi byl nepredvidatelny.

Predesle dily + Stalker byly fajn, ale tohle je spica. Pokud LK bude pokracovat v tomhle duchu, tak budu maximalne spokojena.

Jen doufam, ze se s Joonou jeste nekdy potkame...

myreadingplace
18.01.2016 5 z 5

Písečný muž je asi můj nejoblíbenější díl o Joonovi Linnovi a ani nevím proč. Naši švédští autoři opět nezklamali co se týče zvratů, bizarních zápletek a neustálým napětím. Každá kniha od nich mě nenechá vklidu posedět a u Písečného muže se mi stalo, že jsem jej přečetla skoro za den. Už mě čeká jen Stalker, mám takové špatné tušení, že to bude naposled, ale i přesto si vše přečtu znovu.

Bibinky
12.01.2016 4 z 5

Dlouho jsem se tak do knihy nezačetla jako tady, bavilo mě to od první kapitoly až dokonce.. Stručné věty a krátké kapitoly mě prostě dostaly.. Doporučuju ;)

Hoodec
05.01.2016 3 z 5

Je to už déle, co jsem v rukou držel tuto knihu a mé dojmy? Prvních pár řádků mi bylo sakra nepříjemných a hrůzostrašných, neboť prostřední psychiatrických léčeben je pro mě hrozně stresující. Nicméně i dnes si vzpomenu se strachem na Jurka Waltera a buď to přijde jenom mě nebo to tak je, že okolo legionářské nemoci je hrozně velké "haló" a přitom je to jen takové postradatelné osolení příběhu.

trape
01.01.2016 5 z 5

The best of.

Schary
30.12.2015 5 z 5

Hnusná a při tom super kniha. Je to paradox, jak popis, tak odporných věcí jaké se dějí v knize jsou pro čtenáře napínavé, strhující a čtenář se od takové knihy ani nedokáže odtrhnout...Přečetla jsem ji během jednoho dne. Mé první setkání s autorem, ale určitě né poslední!

Dixinka
23.12.2015 5 z 5

Úžasná kniha. Napětí až do posledního řádku. Už se nemůžu dočkat dalších knih autorů.

felia
18.12.2015

Mně poněkud vadí přítomný čas, ve kterém se kniha odehrává a stav, kdy zločinci jsou po všech stránkách lepší než detektivové. Bylo to napínavé jak všechny knihy od té dvojice autorů, přesto dávám přednost Lee Childovi.

nereidka
10.12.2015 3 z 5

Od začátku do 3/4 knihy jsem skoro ani nedýchala..Super napětí. Konec se mi zdál už trochu vycucaný z prstu a jen jsem ho přelítla...Ale doporučuji

kazatell
25.11.2015 5 z 5

Rozhodne jedna z nejlepších knih tohoto autora. Nevim jak se to autorovi povedlo ale jeden vecer jsem se dokonce cítil jako postavy v knize a ve vlastním bytě cítil přítomnost někoho dalšího
Snad jediná kniha, ktera tuto překonává je následující díl

gab-iii
03.11.2015 5 z 5

Tak tahle knížka mě úplně uchvátila.Napínavá od začátku až do konce.Prostě super!!!!Doporučuji