Bez těla
Martin Goffa
Detektiv Miko Syrový / Mikuláš Syrový série
Když se jednoho květnového dopoledne notorický zlodějíček Krajka při docela obyčejné vloupačce rozhodne otevřít i dveře koupelny, netuší, jaká hrůzná podívaná na něj uvnitř čeká. O několik týdnů později po brutálním útoku sám umírá a detektivům zanechá jen několik zmatených a vystrašených vět o tom, co tehdy vlastně viděl. Anebo co si myslel, že vidí? Protože až do poslední chvíle není jisté, zda se vražda, o které mluví, skutečně stala. Chybí totiž mrtvé tělo. V thrilleru s detektivní zápletkou, volném pokračování úspěšného románu Muž s unavenýma očima, odhaluje autor, sám bývalý kriminalista, krok za krokem způsoby práce a uvažování policistů nad případem, který se z ranku těch ostatních v mnoha směrech vymyká. Nejen že chybí oběť, ale dokonce jako by neexistovalo ani místo činu.... celý text
Miko Syrový je má krevní skupina. Na nic si nehraje, dělá si svou rutinní práci kriminalisty zabývajícího se majetkovou trestnou činností a občas se přimotá i k nějakému tomu hrdelnímu zločinu.
Román Bez těla vykazuje všechny znaky dobré detektivky, ostatně tak jak jsem již u autora zvyklý.
Četlo se to samo, bylo to vtipné, jazyk moc fajn a neotřelé asi do poloviny. Pak začne přibývat vata a celek vyzní hodně do ztracena.
Detektivka to rozhodně není natož nejlepší česká 21. století, jak tvrdí přebal, který navíc vyzradil mnoho podstatného.
Thriller s detektivní zápletkou už vůbec ne. Snad román ze zákulisí policie? A příště bude líp?
Další kniha tohoto autora a opět velká spokojnost - moc dobře se to četlo, vyhovoval mně způsob humoru, který se prolínal celým příběhem - doporučuji.
Skvělá kniha. Nemám v oblibě české detektivky, ale autor píše vážně poutavě, svižně, bez zbytečných omáček a s vtipem. Opravdu doporučují. Zajímavý příběh o vraždě bez těla....
Hodně zajímavý případ. Bez těla je opět uvěřitelná detektivka se sympatickým hrdinou. Celý koncept příběhu je netradiční, což přidává na zajímavosti a dokonce v něm nepostrádám ani nějakou tu osobní linku hlavní postavy. Opět musím pochválit humornou složku, která mi velmi sedí. Druhý díl hodnotím jako první vrchol této série a už se těším na ten třetí.
Citát: "Zrovna jsem si říkal, že se naložím do vany."
"Jo? Tak jdeme," řekla a vzala mě za ruku.
"To myslíš vážně?"
"Proč ne? Vejdeme se tam oba?"
"Ale jo," přikývl jsem, "když tak se nějak zasuneme..."
Úkosem se na mě podívala a pak se smíchem jakoby nevěřícně zavrtěla hlavou.
"Máš nějaké svíčky?" chtěla vědět.
"Ne, ale mám baterku. Proč?"
Další paráda od M. Goffy. Třetí kniha a opět jsem nadšený. Vypadá to, že se nějakou dobu nebudu muset vracet k severským detektivkám a zůstanu pěkně doma v Čechách :-) Příběh reálný a uvěřitelný, postavy jakbysmet. Líbí se mi styl, kterým je kniha napsána a vyloženě mě baví ty občasné nenápadné vtípky a hlášky. Honem na další díl...
Příjemně psaná detektivka ze současné Prahy. Takové Případy 1. oddělení v záplavě kriminálních seriálů plných sériových vrahů, děsně cool drsných vyšetřovatelek a na hranici uvěřitelnosti nadsazených příběhů.
Čtivé, vtipné, reálné a uvěřitelné ... (bez „nesmrtelných“ akčních hrdinů a potoků krve). Druhé pokračování série se mi líbilo ještě víc, než Muž s unavenýma očima.
České prostředí a typické charaktery, jsou mi přece jen bližší, než severské či americké. Když se k tomu přidá zajímavá zápletka a svižné dialogy, tak je zaděláno na úspěšnou detektivku. Moc dobře se četla.
Dobrá detektivka. Líbí se mi, že v ději knížky autor popisuje i osobní život vyšetřovatelů, protože jejich náplň práce velice ovlivňuje jejich rodinu a přátele.
Milujem kriminálny seriál Případy prvního oddělení a bola škoda, že tak skoro skončil, ale českú detektívku ako knihu som čítal teraz po prvýkrát. A bolo to super! Sarkastický policajt z Moravy s nie úplne usporiadaným životom, mladý parťák na rovnakej vlne, šéf, informátori a ružová Škoda Ibalgin - tak jednoduché a prosté a tak dobre to fungovalo. Zaujímavé čítanie bez zbytočných opisov, odsýpalo to rýchlo, pri čítaní sa dali presne vybaviť konkrétne miesta v Prahe, ktoré autor opisuje... a jedna veľmi vzácna vec na záver - realistickosť a uveriteľnosť prípadu (ok, možno až na posledné dve strany), ktorá mi po viacerých "ťažkých" detektívkach a thrilleroch dobre padla. Asi mám nového obľúbeného autora. A s pánom Syrovým by som pokojne zašiel na piv... víno.
Vynikající detektivka, jsem moc rád, že jsem na M. Goffu narazil. Už dávno se mi nestalo, že si při debatě vyšteřovatelů říkám: "...ale co když..." a ono totéž následuje v dalším odstavci. A pak si řeknu: "no jo, jenže..." a on to vzápětí řekne i detektiv. Logické, bez potřeby šokovat, zřejmě hodně podobné skutečnosti. Doporučuji!
Super česká detektivka. Velice čtivá, napínavá, i když bez (zatím) žádné mrtvoly. Miko i Tony mi byli moc sympatičtí. Také jsem nejprve četla tento 2.díl.(byl k dispozici v knihovně). Teď se chystám na první. Už se těším.
Mě se líbila moc. Bavilo mě na tom i to, že je to česká detektivka. A byla hezky napsaná. Nechybělo napětí. Sice jsem četla nejdřív druhý díl, ale asi to ničemu nevadí. Líbilo se mi i to, že nemusí být 10 mrtvých v detektivce, aby byla čtivá. Fakt super a hlavního hrdinu jsem si taky oblibila.
Praha české detektivky a krimi
2020 | Muž z chatrče |
2014 | Bez těla |
2019 | Přiznat vinu |
2013 | Muž s unavenýma očima |
2020 | Děvčátko |
Opět skvělý příběh! Goffa je záruka dobrého čtení.