Bez těla
Martin Goffa
Detektiv Miko Syrový / Mikuláš Syrový série
Když se jednoho květnového dopoledne notorický zlodějíček Krajka při docela obyčejné vloupačce rozhodne otevřít i dveře koupelny, netuší, jaká hrůzná podívaná na něj uvnitř čeká. O několik týdnů později po brutálním útoku sám umírá a detektivům zanechá jen několik zmatených a vystrašených vět o tom, co tehdy vlastně viděl. Anebo co si myslel, že vidí? Protože až do poslední chvíle není jisté, zda se vražda, o které mluví, skutečně stala. Chybí totiž mrtvé tělo. V thrilleru s detektivní zápletkou, volném pokračování úspěšného románu Muž s unavenýma očima, odhaluje autor, sám bývalý kriminalista, krok za krokem způsoby práce a uvažování policistů nad případem, který se z ranku těch ostatních v mnoha směrech vymyká. Nejen že chybí oběť, ale dokonce jako by neexistovalo ani místo činu.... celý text
Druhý příběh opět super.
Kriminálky jsou psané poutavým příběhem: Určitě přečtu další díly.
Druhý díl ještě lepší, než první. Vítaný odpočinek od zahraničních kriminálek, sympatický detektiv Miko s neméně sympatickým novým kolegou, čtivá detektivka bez krvavých brutalit. V anotaci nám prozradí, o co v příběhu jde, takže já můžu jen doporučit a těšit se na další díly.
"Welcome To The Jungle - Guns N' Roses"
Miko se nám vrátil k policii. Ale ne na vraždy. To, pro rohatýho, fakt ne. A dostal nového parťáka. Nějaký šperky prej. Premiéra s ním. (V ten moment je trochu ku škodě anotace. Protože každý ví, že v té koupelně byla mrtvola, jenom zloděj nám to zatají a prchá z místa činu.). Takže skutečně to začne nalezením onoho zloděje (jak je v anotaci). A prej žádný vraždy a mrtvoly! Ha, ha, to tak. Ale vlastně. Je vražda, když není tělo? Proto se mi líbilo ono zpětné vyprávění poznatelné z vsuvek. Stejně tak se mi libila celá kniha. Jako první díl. Doporučuji.
Občas si ráda odpočinu u detektivek, které nejsou komplikované až na půdu. A jsem v šoku, že to lze najít u českého autora. Příjemné zjištění.
Navíc je tady ono službičkování a různé věcí (i z minula) popsané v praxi, ne pohledem zvenčí jako v předchozím díle. Navíc díky novému parťákovi to nezní tak násilně, všechno to vypravování a popisy. Což nemusí každého bavit. Ale mě jo, tak se sobecky zeptám: "A co mě do toho?!"
Dodám, že jsem četla první vydání, kde se mi obálka opět líbí víc než druhého vydání, tak dobře za to ;)
Druhý díl série se mi líbil víc než první. Bylo zajímavé sledovat, jak Miko a Tony vlastně z ničeho díky svému důvtipu "vydupali" případ a vlastně nechtěně vyřešili vraždu. Bylo to fakt napínavé a jsem zvědavá na další pokračování.
Není co vytknout, kniha si zaslouží jen slova chvály. Hlavní hrdina si mě naprosto získal. Svižné, vtipné, napínavé, cynické, sarkastické, smutné...má to v sobě skryté všechno.
Ještě lepší než první díl. Hlavní hrdina sympaťák, žádný nesmrtelný superman. Vtipné, trochu jak moderní ,,Hříšní lidé města pražského". Těším se na další díly.
Tak tato řada s detektivem Milo Syrový mě bude bavit.První díl v knihovně neměli, tak jsem sáhla po druhém a jsem moc milé překvapená. Moc se mi to líbilo a doporučuji.
Miko se nám vrátil mezi policisty. A hned se místo nenáročného vyšetřování vykradeného bytu ocitl i s novým parťákem uprostřed zamotaného a nejasného případu. Jde o vraždu? Nebo se jim to všechno jen zdá? Autor mě zaujal již v prvním díle a ani v této knize tomu nebylo jinak. Nakouknutí do zákulisí policie, kde 99 % práce znamená papírování a překonávání zastaralé techniky, se mi moc líbilo a bylo naprosto uvěřitelné. Doporučím ráda. Ze stránek sice netečou potoky krve, ale přesto jsem se těšila na každou chvíli s touto partou. Slovní přestřelky mezi kolegy zvyšují hodnocení.
Dobrá detektivka, dalo se to číst :) Zajímavé postřehy, jak to (asi) chodí u policie, ale zase si myslím, že úplně každý administrativní krok by nemusel být vysvětlován. Ale čte se to velmi dobře. Oproti prvnímu dílu ubylo i překlepů a chyb, díky za to.
Už první Mikův příběh se mi hodně líbil, tenhle mě přímo nadchnul. Velmi pěkné, psáno velmi čtivě, dokonce vydáno s minimem gramatických chyb, což je v posledních letech opravdu výjimka. Lakonické vtípky "na půl huby" mě prostě baví. :) Velmi doporučuji k přečtení, jsem zvědavá na další.
Druhý díl se mi líbil o trochu více než první. Velice pěkně psané. Těším se na další díly tohoto autora.
nadprůměrná současná česká detektivka...styl připomíná Dominika Dána, těším se na další...skvělé letní čtení
Parádní detektivka, přečtená jedním dechem, kde se člověk navíc i hodně dozví o skutečné policejní práci v Česku a není to vycucané z prstu, i když případ je samozřejmě fikce. Dále oceňuji, že hlavní hrdina není neomylný, nezranitelný a neunavitelný nadčlověk, a že pracuje týmově, což je v dnešní detektivní literatuře spíše výjimečný případ.
V tomto díle se Miko vrací zpět k policii a je to šťastný tah. Autor má s touto prací bohaté zkušenosti a nechat hlavního hrdinu v zastavárně by tak byla škoda.
Příběh je dobře vymyšlený. Vyšetřovat vraždu, kde chybí tělo, navíc na oddělení zabývajícím se krádežemi, není jen tak...
Svižné, poutavé, přečteno na jeden zátah. Jediné co mi nedělá dobře, je to zdůrazňování různých protislužeb, přemýšlení jak zákon dodržet, jen ho tak trochu obejít... Já to autorovi věřím, jen mi tím bere zbytek iluzí... ;-).
Popravdě české detektivky moc nečtu,ale asi to změním.Goffa píše velmi čtivě ,uvěřitelně,žádné konstrukce.Myslím,že jsem si našla českého Dominika Dána .
Zase jednou čtivá česká detektivka. Natolik jsem se do knížky začetla, že druhou polovinu jsem dala téměř na jeden zátah. Určitě si přečtu i další příběhy tohoto autora a řadím si ho mezi oblíbené.
Konečně česká detektivka, kde autor ví o čem píše. Policisté tu nejsou vykreslení jako bájní tvorové, kteří nepijí, vždy vědí co mají dělat a nikdy nechybují.
Autor píše hodně realisticky a nenápadně, ale zároveň čtivě. Přesně tak je pojata i tato kniha. Případ, který zdánlivě vlastně ani není případem (alespoň na první pohled), se rozmotává pomalu, je prost všech laciných efektů, které mají tak rádi módní spisovatelé detektivek.
Za mě naprostá spokojenost.
První kniha od tohoho autora se mě do rukou dostala náhodou. A velmi mile překvapil. Dá se srovnat se zahraničními autory, kdy velmi poutavě popisuje vraždu a také samotný život vyšetřovatele. Často jsem měl pocit že nečtu českého autora a vyšetřování se odehrává v Praze. Doporučuji přečíst.
Praha české detektivky a krimi
2020 | Muž z chatrče |
2014 | Bez těla |
2019 | Přiznat vinu |
2013 | Muž s unavenýma očima |
2020 | Děvčátko |
Díky databázi jsem objevil dalšího nadějného domácího autora. Ano je to tvůrce zajímavě posklaádaného příběhu s hlavním hrdinou, který se tak nějak nepáře s tím jak by to mělo být, hlavně když to přinese výsledek.
Líbí se mě ta Mikova zarputilost a to jak jde za cílem. Prostě se s tím moc nemaže a tak jako správný polda věří na své instinkty.
Což je někdy daleko důležitější, než to co se tváří naprosto jasně a vypadá, že ani jinak to být nemůže. S tím se hlavní hrdina rozhodně nesmíří, i když to dlouho vypadá, že o žádnou vraždu přece jít nemohlo...