Děti z Bullerbynu
Astrid Lindgren
Veselé vyprávění o životě, povinnostech i hrách dětí ze švédské samoty patří ke klasice dětské literatury. Ilustrováno Helenou Zmatlíkovou. Bullerbyn je malá vesnička, kde jsou tři statky a kromě dospělých tu žije pouze šest dětí, které spolu zažívají spoustu dobrodružství a legrace. Jejich příhody popisuje sedmileté děvčátko.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 1995 , Albatros (ČR)Originální název:
Bara rolight i Bullerbyn, Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn, 1947
Milována knížka mého dětství! Předčítala nám ji mamka a pak jsem ji přečetla i několikrát sama.
Vždycky jsme se do jejich dobrodružství úplně vžila.
Knížku jsem si po letech znovu přečetla kvůli "Čtenářské výzvě - kategorie Kniha mého dětství". Jako malá holka jsem ji četla povinně při hodinách čtení a moc se mi líbila. Dodnes jsem si z ní ale pamatovala jen kapitolu, ve které si Bosse trhá zub tak, že přiváže před spaním niť od zubu ke klice u dveří a ráno má po starostech. Tahle kapitola mě v dětství asi nejvíc zaujala.
Nyní z pohledu dospělé ženy a matky dvou kluků nacházím v knize spoustu dalších netušených krás. Je moc příjemné ponořit se zase na chvíli do světa bez televize, tabletů a jiných novodobých "žroutů času". Líbí se mi, co všechno děti vymyslely, aby se zabavily, jak byly pořád spolu a jak byly vlastně svobodné a samostatné. Kniha mi také připadala velmi vtipná, což si jako dítě nepamatuju. Velmi mě pobavila kapitola, ve které Lisa a Anna hlídají malou Kerstin, a připomnělo mi to živě mou mateřskou dovolenou :-)
Podle mě je kniha krásná. Je o velkém přátelství, o dětském světě a jeho tajemstvích. Jen nevím, zda to dnešní generace dětí ocení. I ten překlad je místy zastaralý. Dnešní děti žijí, asi bohužel, v jiném světě a mají trochu jiné starosti, jiný stupeň volnosti, méně jsou zapojováni do povinností dospělých, ale o tom už není tato "Databáze". Jsem moc ráda, že jsem se díky "Čtenářské výzvě" ke knize vrátila. Nádherné ilustrace Heleny Zmatlíkové!
Navždycky moje nejmilovanější dětská kniha. Stejně jako většina z komentujících zde, jsem s velkým uspokojením přečetla znovu po letech a určitě to nebylo naposledy. Paní Lindgren patří velké díky za ohromný přínos dětské literatuře. Miluju její příběhy. Myslím, že se dá bez nadsázky říct, že tohle je jedna z knih, které ze mě udělaly čtenáře.
Jedním slovem geniální. Tuhle knížku jsem poprvé četla jako malá cca tak čtvrtá třída, teď jsem jí četla ve svých 30 letech znovu synovi a zase jsem jí hltala a četla zvědavě dál a dál. :-) Takže příště třeba u vnoučete. :-)
Jedna z mých nejoblíbenějších knih, na které velmi ráda vzpomínám, ilustrace Heleny Zmatlíkové k ní neodmyslitelně patří, některé ilustrace jsem si v hodinách čtení ve třetí třídě na ZŠ dokonce vybarvovala a krabicku od sirek na provazku k posilani vzkazů jsem v dětství aplikovala se svoji sousedkou, stejně tak jako neustálé a nekonečné vyprovázení se s kamarádkou :)
Nejoblíbenější kniha mého dětství, ke které se dodnes občas vracím. Výpravy za dobrodružstvím, vánoce a velikonoce, spaní na seníku a sáňkování, to vše si ráda znovu prožiju.
Díky čtenářské výzvě jsem se vrátila do dětství, kdy jsem Děti z Bullerbynu četla xkrát a přála si prožívat stejná dobrodružství jako Lisa a její kamarádi. I teď jsem si ji přečetla s velkou chutí. Tahle knížka je pro mě prostě nepřekonatelná.
Kniha mého dětsví s velkým K. Vlastně nejen dětsví, protože ji s oblibou beru do ruky dodnes. Bullerbyn je domov snů a zároveň tak známý, jako bych v něm sama vyrůstala a byla jedním z tamějších dětí. Nezapomenutelná atmosféra a vůně svatojánského večera, kouzlo sedmých narozenin hlavní hrdinky, úžasné lovení raků, napínavé hledání jeskyní v seníku a mnoho dalších příběhů na mě zapůsobily tak, že je považuji takřka za nesmrtelné. Knížka Děti z Bullerbynu, ač za ní dlouho nezůstávají Lotta z Rošťácké uličky nebo Kalle Blomkvist, to je pro mě Astrid Lindgrenová.
Bosse, Lasse, Britta, Olle, Anna, Lisa... pokud se nemýlím tak toto jsou jména hrdinů této knihy, a pokud se nemýlím tak tato knížka je hrdinkou dětské knihovny.
Nedokážu si tuto knihu představit bez ilustrací Heleny Zmatlíkové. Dodaly této knize takovou dětskou duši.
Oblíbená knížka mého dětství a mých dětí taky!Zůstává v naší knihovně pro budoucí vnoučátka...Doporučuju dětem místo pc..
Nejoblibenejsi knizka meho detstvi. Nadherne napsano, krasne ilustrace. Zboznovala jsem ji a tesim se, az ji jednou predstavim svym detem :)
pro děti zfilmováno švédská literatura rodinné vztahy dobrodružství dětský hrdina severská literatura rozhlasové zpracování dědeček parta dětí
1962 | Děti z Bullerbynu |
2001 | Bratři Lví srdce |
2007 | Ronja, dcera loupežníka |
1998 | My z ostrova Saltkråkan |
2007 | Karkulín ze střechy |
Po Pipi moje druhá nejoblíbenější knížka této autorky. Milovala jsem příběhy Lisy a jejích kamarádů ze tří statků v dětství a tuto lásku jsem přenesla i na své děti. A pokud mne náhodou skolí nějaká chřipka, nejednou sáhnu zrovna po této knížce.