Devätoro rozprávok
Karel Čapek , Josef Čapek
![Devätoro rozprávok Devätoro rozprávok](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198727/devatoro-rozpravok-0J4-198727.jpg?v=1393676859)
Známé pohádky – Velká kočičí pohádka, Pohádka psí, Pohádka ptačí, První loupežnická pohádka, Pohádka vodnická, Druhá loupežnická pohádka, Pohádka tulácká, Velká policejní pohádka, Pohádka pošťácká a Velká pohádka doktorská – jistě potěší malé i ty starší čtenáře.
![J.angel J.angel](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34663/34663.jpg?v=1381127976)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížka, kterou jsem četla jako malá.Bohužel až po druhém přečtení jsem jim přišla na chuť.
![Petruše90 Petruše90](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30979/30979.jpg?v=1381127973)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Měla jsem je ráda jako malá a dokonce jsem si je před pár lety zase přečetla :D Jsou pěkné :)
![Kate.S Kate.S](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26490/26490-bpy.jpg?v=1472400126)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pro mě takový průměr. Pohádky se hezky čtou, ale nepamatuji si, že by mě nějak zvlášť nadchly.
![zeleny.puntik zeleny.puntik](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22095/22095.jpg?v=1381127958)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když jsem byla děcko, tuto knížku jsem milovala. A pravá láska prý vydrží celý život, takže se k ní určitě ještě vrátím :-)
![Bublinka78 Bublinka78](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28410/28410.jpg?v=1381127934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherný jazyk, to je něco, co u Čapka prostě je. Pohádky jsou laskavé, poučné a vtipné.
![triatlet triatlet](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Devatero pohádek = devatero nápadů znásobených jazykovou pestrostí a hravostí. Nevyčíslitelné čtenářské potěšení.
![pet-kyval pet-kyval](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
[024/10] Tak jsem zjistila, že nemám ráda moderní pohádky. Je fakt, že Kočičí pohádka, Pošťácká pohádka a Druhá loupežnická, jsou prostě klasiky, na které se jen tak vykašlat nedá, ale například pohádka ptačí a nebo o hospodě nacpané loupežníky? Vím, že jako dítě jsem to ani nevnímala, ale jako relativně dospělý člověk, to celé vidím jinak a pohádky tohoto ražení mi prostě nějak nesedí.
Co se týče čtivosti, postupně mi začalo lézt na nervy vyjmenovávání vlastností do nekonečných odstavců. Člověk si řekne, že to je přeci pohádka a z audio-nahrávek slyší skvělé herce, ale i tak se nemohu ubránit průměrné známce, která prostě nejde ani nahoru, ale ani dolů.
Část díla
Druhá loupežnická pohádka 1932 |
Pohádka pošťácká 1932 |
Pohádka psí 1932 |
Pohádka ptačí 1932 |
Pohádka tulácká 1932 |
Jeden z nejpovedenějších souborů autorských pohádek české literatury. Velmi barvitá čeština, děti jsou neustále vtahovány do děje prostřednictvím přímého oslovování. Pohádky na různá témata všedních dní a povolání nahlížejí s vtipem a snaží se o ozvláštnění. Díky propracované češtině jsou pohádky velmi zábavné a mají vtipné pointy. Nejznámější je nám asi Pohádka loupežnická a část Pohádky doktorské, které se staly předobrazem pro filmovou adaptaci s názvem Lotrando a Zubejda.