Děvčátko Momo a ukradený čas
Michael Ende
![Děvčátko Momo a ukradený čas Děvčátko Momo a ukradený čas](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481048/bmid_devcatko-momo-a-ukradeny-cas-aor-481048.jpg?v=1632232603)
Podivuhodné vyprávění o děvčátku Momo, které přemohlo zloděje času. Díky její veliké odvaze tak lidé opět nabyli ztracenou schopnost čas vnímat. Mimořádná kniha, plná poetiky a napětí, je psaná strhujícím jazykem a čtenáře zaujme už od prvních řádků. Stejně jako i u dalších knih Michaela Endeho (Nekonečný příběh) vstoupíme do světa podivuhodné fantazie. (5. vydání)... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Albatros (CZ)Originální název:
Momo. Die seltsame Geschichte von den Zeit-Dieben und von dem Kind, das den Menschen die gestohlene Zeit zurückbrachte, 1973
![Apollka Apollka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Děvčátko Momo a ukradený čas je dodnes nejspíš mou nejoblíbenější knížkou. Momo je neobyčejná holčička, která si v novém městě najde spoustu přátel, o něž je připravena se rvát, až přijdou šedí muži.
![Růžek Růžek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Překrásná kniha, kterou se nebráním číst několikrát. Každému bych přála mít nějakou Momo se kterou se obyčejné stává neobyčejným...
![fanciulla fanciulla](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/20929/20929.jpg?v=1381127957)
Až bude dcérka vo vhodnom veku, doporučím jej ju k prečítaniu, možno si ju prečítame spolu, príbeh má nespornú hodnotu.
![Vítr Vítr](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47954/m_47954-sJT.jpg?v=1503181872)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha má veliké štěstí, že nebyla po revoluci nově přeložena. Albatros sáhl po překladu paní Milady Misárkové z roku 1979, a udělal dobře! Nekonečný příběh toto štěstí neměl. Nemusím mít pravdu, ale kniha Příběh který nikdy neskončí a Nekonečný příběh se nadají srovnat, leda tak, že ta druhá se nedá číst.
![inikori inikori](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha mne sice úplně nepohltila, ale určitě ovlivnila. Četba této knížky rozhodně není ztracený čas.
![Ravabi Ravabi](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50821/m_50821-P2y.jpg?v=1479580115)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížka kouzelná, námět zajímavý a k zamyšlení. Ze začátku jsem se ale trošku nudila, než jsem se dostala pořádně do děje.
![paja5 paja5](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56835/m_56835-i46.jpg?v=1462823374)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Musím říc, že Nekonečný příběh-Never ending story je o něco lepší, ale jinak taky cajk.
![Madluska Madluska](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14508/14508.jpg?v=1381127952)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mě Momo nakonec možná trochu zklamala. Těžko se píše o časových paradoxech bez děr, navíc chápu, že knížku Ende věnoval dětem, ale přesto... Kasiopeino předjímání budoucnosti mi pořád vrtá hlavou. Jinak ale knížka kouzelná, plná neotřelých nápadů, životních pravd a šedých mužů. :-)
![akzena akzena](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/3651/3651.jpg?v=1381127924)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sláva předmětu Literatura pro děti a mládež :)
Kouzelná knížka, zařadila se u mě hnedle vedle takových, jako jsou Mumínci, Čaroděj ze země Oz, Karlík a továrna na čokoládu atp. (těch, co jsou dle mého stejnou měrou i pro dospělé).
Ocenila jsem lehce filozofické myšlenky (nejen) o čase
Nám lidem se stále musí připomínat, že jsou to právě ty zdánlivé maličké zbytečnosti, které dělají náš život životem. Nikdy si je nenechme vzít.
![K.a.a K.a.a](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/6791/6791.jpg?v=1381127932)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížka mě opravdu vtáhla, je dobré uvědomit si, že opravdu na všechno moc spěcháme, nemáme čas na radosti a jenom se zabýváme prací a starostmi...bohužel, vyžaduje to doba :(
![i-v-u-l-a i-v-u-l-a](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27756/27756.jpg?v=1381127933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ikdyž zdlouhavé, stojí za to si to přečíst s dětmi...uvědomí si, jak je důležité spolu trávit čas a jak je to supr! Autor si dal záležet, příběh je poutavý :) Těším se, že si to někdy se svými dětmi budeme číst :)
2001 | ![]() |
2005 | ![]() |
1993 | ![]() |
1994 | ![]() |
1997 | ![]() |
Nám lidem se často stane, že zapomeneme, co dělá život životem a na čem opravdu záleží. Příběh děvčátka Momo nám připomíná, jak je náš čas drahocenný, a že bychom jej měli věnovat více svým blízkým (hlavně svým dětem). Nadčasový příběh!