Děvčátko Momo a ukradený čas přehled
Michael Ende
Podivuhodné vyprávění z pera autora světoznámého Nekonečného příběhu. Nevšední vyprávění o děvčátku Momo, které přemohlo zloděje času. Díky její veliké odvaze tak lidé opět nabyli ztracenou schopnost čas vnímat. Mimořádná kniha, plná poetiky a napětí, je psaná strhujícím jazykem a čtenáře zaujme už od prvních řádků. Stejně jako i u dalších knih Michaela Endeho (Nekonečný příběh) vstoupíme do světa podivuhodné fantazie.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , Albatros (ČR)Originální název:
Momo. Die seltsame Geschichte von den Zeit-Dieben und von dem Kind, das den Menschen die gestohlene Zeit zurückbrachte, 1973
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děvčátko Momo a ukradený čas. Přihlašte se a napište ho.
Stejně jako Nekonečný příběh i Děvčátko Momo ukazuje bohatost fantazie, kterou měl Michael Ende.
Název i styl vyprávění člověka jakoby nasměrují k pohádkám, ale ten příběh je veskrze současný, i když je už přes padesát let starý. A přestože je hrdinkou malá holčička, je především o nás dospělých. Téměř hororový závěr se vůbec nevylučuje s pohádkovým finále, takže nezbývá než smeknout před autorovým mistrovstvím.
Jasných 5*
Audiokniha
Děvčátko Momo je vyloženě milá kniha. Nejedná se o akční příběh plný zvratů. Děj se pomalu line a člověk se nechá unášet. Momo je obyčejná a neobyčejná zároveň. To, že má strach a cítí se sama, v člověku vyvolává spojení s děvčátkem a dokáže se do něj vcítit. Ta radost, když dokáže pomoci svým přátelům, mistru Horovi, celému světu... Vlastně i čtenáři, protože každý se poctivě zamyslí nad svým časem. A pojetí času je zde opravdu poetické.
Musím vyzdvihnout příběh o princezně a její zlaté rybce velrybce, který vypráví Gigi
Ocenění knihy (1)
1974 -
Deutscher Jugendliteraturpreis
(Jugendbuch (Kniha pro mládež))
Kniha Děvčátko Momo a ukradený čas v seznamech
zfilmováno německá literatura tajemství fantasy pro děti čas dívky fantasy
2001 | Nekonečný příběh |
2005 | Děvčátko Momo a ukradený čas |
1993 | Satanarcheolegenialkohrozný punč přání |
1994 | Vězení svobody |
1997 | Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema |
Kniha mě mile překvapila tím že není až tak pohádková jak se na první pohled zdálo. V knize se skrývá spousta skrytých významu Nejvíce se mi líbily kapitoly o čase které byly pravdivé a které jsou samozřejmě k zamyšlení. Dějově se mi kniha zdála zvláštní ale jde o úhel pohledu jak člověk na konci knihy zjistí. Moc hezké čtení