Vězení svobody přehled
Michael Ende
Michael Ende se proslavil románem Nekonečný příběh. V osmi příbězích této povídkové sbírky se ocitneme v dobrodružném světě autorovy fantazie a navštívíme např. krátkou chodbu v kterémsi římském paláci, jejíhož konce nelze nikdy dosáhnout, či se pokusíme vstoupit do tajuplné vily, která vlastně neexistuje. Vedle strašidelných příběhů najdeme ve sbírce moderní pohádku o maličkém autě, které vozí uvnitř celý svět, nebo legendu o člověku, který chtěl za každou cenu dělat zázraky. Podivuhodné světy tajemných znamení a hádanek nádherně doplňují ilustrace Jiřího Štamfesta.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 1994 , Plus , ArcadiaOriginální název:
Das Gefängnis der Freiheit, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vězení svobody. Přihlašte se a napište ho.
Ty čtyři hvězdičky jsou trochu nefér, protože za některé věci bych jich švihnul šest a zároveň není nic, co by šlo pod čtyři. Průměrem to tedy nevychází. Jenže ono nadšení které jsem v začátku knížky cítil, se postupně rozplynulo, takže těch pět nemůžu s čistým srdcem dát.
100 % Dlouhé cesty cíl - už se mi zavíraly oči, ale ještě jsem si otevřel Vězení svobody, že se podívám na alespoň prvních pár řádek první povídky. O půl hodiny později jsem ji dočetl, a vážně uvažoval, že bych dal na posezení celou knihu. To o její kvalitě říká asi vše.
100 % Kolonáda Borromea Colmiho - částečně cesta do neznáma, částečně filosoficko - matematická úvaha. Přiznám se, že na tu cestu za zeleným světlem nevydal, ale strašně rád bych si přečetl zápisky někoho, kdo tam došel.
100 % Dům na periferii - podnětná povídka s mrazivým závěrem. Dráždilo mě že toho autor řekl tolik, ale přesto skoro nic neprozradil.
100 % Přiznávám, je trochu malý - Fiat 500 ve stylu TARDIS? Proč ne. Tohle je malá, osvěžující hříčka, která na těch pár stranách rozechvívá fantazii a bránici.
80 % Katakomby Misraimu - chápu o co autorovi šlo, ale stejně jsem mu tu pointu nevěřil. Na beton by se našel někdo, kdo by tenhle život nepřijal. To už je v lidské přirozenosti.
70 % Ze zápisků světoběžníka Maxe Mutta - přišlo mi to neukotvené, rozhárané a nedomyšlené. Námět byl super, jenže postupně jsem se v ději ztratil a nakonec mi na autorově záměru přestalo záležet.
80 % Vězení svobody - bez vůle Alláha prý ani vržený kámen nespadne. Jenže co když na světě existuje místnost, kam jeho moc nesahá a zbožný muslim se musí poprvé v životě rozhodnout podle své svobodné vůle? Skvělou premisu autor bohužel promrhal.
70 % Legenda o Ukazateli na křižovatkách cest - přišlo mi to jako podstatně slabší verze úvodní povídky, s méně zajímavým hrdinou a bez hlubokých emocí které z vyprávění prýštily.
Namlsaná Nekonečným příběhem a Děvčátkem Momo jsem bohužel očekávala víc než jsem dostala. Ač mají asi všechny povídky bezesporu zajímavý námět/myšlenku, první půlka knihy se mi vlastně moc nelíbila. Pak jsem si buď zvykla nebo je druhá čtveřice povídek napsaná nějak přívětivěji. Za mě každopádně ve výsledku podprůměr.
Kniha Vězení svobody v seznamech
tajemno německá literatura dobrodružství hororové povídky fantasy fantazie
Část díla
2005 | Děvčátko Momo a ukradený čas |
1993 | Satanarcheolegenialkohrozný punč přání |
1994 | Vězení svobody |
1997 | Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema |
Jak už se stalo mým zvykem, rád zkouším povídkovou tvorbu autorů a tentokrát jsem sáhnout po Endeho sbírce, doufajíc v nějaké pěkně fantaskní příběhy. Ve výsledku jsem ale zklamán, většina z nich máš společnou nálepku - zajímavý námět, který je ale ve finále nedotažený, nebo mnou filosoficky zůstal nepochopen, povedené vidím jen dvě - Přiznávám, je trochu malý a Dům na perfiérii, dávám čistý střed - 50 %