Dievča v zelenom svetri

Dievča v zelenom svetri
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413048/bmid_dievca-v-zelenom-svetri-LmO-413048.jpg 4 315 315

Skutočný príbeh poľského dievčaťa, ktoré videlo na vlastné oči peklo. V roku 1943 bolo z poľského Ľvova vyhnaných, zavraždených alebo uväznených v getách viac ako 150 000 židov. Jedna skupinka poľských židov odvážne zariskovala a hľadala útočisko v kanalizáciách pod mestom. Posledným členom, ktorý prežil, bola Krystyna Chigerová.... celý text

Romány Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Motýľ

The Girl in the Green Sweater, 2008

Eva_Skala99
17.11.2022 4 z 5

Původně koupeno mamince k Vánocům jako dárek. Byla tak nadšená, že jsem si knihu přečetla taky. Kniha je dobře napsaná, má i doby příběh. Ale něco mi v ní chybělo. I tak doporučuji!

Polieta
14.11.2022 2 z 5

Mě nesedl styl jak to je napsané,musela jsem se nutit to dočíst.Příběh je to hodně silný a jiný než co jsem doposud četla.Kdyby byla jinak napsaná/přeložená,dala bych knize plný počet.

dagmar5477
03.11.2022 5 z 5

Velmi silný a poutavý příběh.

zimolka
12.10.2022 4 z 5

Strašné co v době války museli lidi vytrpět.

dufkys
03.10.2022 4 z 5

rozhodne silný pribeh, který stojí za přečtení. místy jsem se cítila, že to, co čtu, ani nemůže být realné, že se jedná o fikci. krutá realita.
dlouho jsem se knihám s podobnym tématem vyhýbala, protože byly až moc tvrdé, až moc nepříjemné. musím ale přiznat, ze jakkoliv divně a morbidně to může vyznit, čtení mě bavilo. načapala jsem se zejména v závěru knihy, jak se usmivam a jsem tak rada, ze ne všechny lidské osudy měly špatný konec.

Dendyna
16.08.2022 5 z 5

Autentické vyprávění hlavní hrdinky, která si jako dítě se svým bráškou prošla opravdickým peklem. Neumím si představit jak se děti dokázaly s takovými hrůzami vyrovnat. Kniha je čtivá, občas jsem měla pocit jako bych v kanále byla s hlavními hrdiny a naslouchala hučení řeky Plotvy. Vůle žít, soudržnost, rodičovská láska, a hlavně naděje pro mě představuje hlavní linii tohoto díla.

MiskaMa
13.08.2022 5 z 5

Vůbec si to nedokážu ani představit, co si malá Krystyna s rodinou a ostatními lidmi, schovanými v kanalizaci musela prožít. Žít 14 měsíců v chladu, vlhku, s jídlem a vodou na příděl, být odkázána na pomoc ostatních a v neustálém strachu, že je objeví. Za mě emočně silný příběh, který rozhodně stojí za přečtení.

escapelle
23.07.2022 3 z 5

Příběh je zajímavý, naprosto šílený. 14 měsíců života ve smradlavém kanále. Ve tmě, v kobce kde se dospělý člověk ani nepostaví, věčný hlad, zima, vlhko, krysy....
Přesto všechno, čím si osazenstvo kanalizace prošlo, za srdce mě to tak úplně nechytlo. Ale určitě za přečtení stojí, nudit se u ní nebudete.

TerryDee
18.07.2022 4 z 5

Sledujeme tu příběh sedmileté Krystyny, která žila spokojeným životem se svojí rodinou ve Lvově. Nicméně to vše se změnilo s příchodem války. A aby unikli hrůzám, jenž se děly, a zachránili si život, museli se po dobu 14 měsíců ukrývat v kanalizačním systému. Člověka až mrazí při pomyšlení, co všechno museli prožit a přečkat.

Knihu bych doporučila všem, nejen příznivcům historie. Díky této knize nahlédnete do doby minulé. A především zjistíte, co znamená vůle přežít a co je člověk schopný podstoupit, aby zachránil život sobě i cizím lidem.

veronika4937
12.07.2022 5 z 5

Jedná se o autentický příběh, kdy během druhé světové války přežila skupina lvovských Židů 14 měsíců v místním kanalizačním systému. Příběh vypráví Kryša, v té době osmiletá, nyní poslední žijící členka této skupiny. Při vyprávění hodně čerpá z deníku svého otce, některé věci si přece jen jako dítě nemohla pamatovat nebo je třeba vnímala jinak.

Jedná se o velmi silný příběh, je pro mě absolutně nepochopitelné, že někdo měl takovou obrovskou vůli přežít, aby podnikl všechno, co tato skupina lidí. Velmi čtivě napsáno, doporučuju přečíst.

Mudry
02.07.2022 4 z 5

Bezpochyby silný příběh vyprávěný očima dítěte. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že bych raději četla několikrát zmíněný otcův deník.

WaN635
22.06.2022 4 z 5

Silný příběh, úplně jiný než jsem zvyklá číst v souvislosti s židovskou tématikou. Příběh rodiny, která přežila v nelidských podmínkách v kanalizaci ,, polského,, Lvova.
Klobouk dolů rovněž před Poldkem (a jeho kolegy, ať byla jejich motivace jakákoliv), bez něj by nepřežili. Kniha je psána zvláštním stylem, který mi úplně nesedl, hodně se v ději skákalo a trvalo mi než jsem se zase zorientovala. Ovšem za silné téma dávám za 4 hvězdičky.

Princezna22
11.06.2022 3 z 5

Do půlky mě kniha pohltila, četla jsem jedním dechem. Pak se kniha strašně táhla a místy mě nebavila.. Jinak neuvěřitelný, že se tohle opravdu dělo. Jinak doporučuju knihu přečíst.

Janca007
07.06.2022 5 z 5

Knížka mě zaujala svým názvem. A že hraje zelený svetr fakt velkou roli. Špína Židů se skrývá v době 2. Světové války v kanalizačním systému. Co všechno museli vytrpět. A jak všechno vnímaly děti. Nejhorší je, že je to podle skutečné události. Doporučuji přečíst. Snad se někdy lidí poučí.

Ovecka_Saki
23.04.2022 3 z 5

První polovinu jsem zhltla a byla nadšená, pak jsem se sekla a už jsem četla pomalu a bavilo mě to méně a méně.

Martina23
17.04.2022

Strašné, i v kontextu toho, co se v tuto dobu děje. A podruhé strašné, že jsou lidé nepoučitelní. Doporučuji přečíst.

Josh
25.03.2022 5 z 5

Půjčení knihy byla náhoda, i když nevím zda doslova, protože příběh Židovky Krystyny se odehrává v (polském) Lvově, kde se během jejího dětství střídala moc Ruska, Ukrajiny, Německa – nelze nevnímat její poslání v kontextu už 1 měsíc trvající současné války – a v tomhle zkuste žít normálně!!?? Vyprávění z pohledu dítěte mi nepřišlo „viditelné“, natož jako problém při čtení, ale spíše to, že se něco opakovalo až tak, že to čtu podruhé.

Dle obálky - příběh je niterný, ale nejhrůznější ne, tedy ve smyslu popisu událostí, což by mohlo odradit si knihu přečíst, a to by byla škoda. Určitě je zajímavé vnímat historičnost, dějiny, reálný pohled člověka, který zde vyrostl. Jako výstižné mi přijde, že je kniha plná opačných „věcí“ – dobro a zlo, odevzdání a bojovnost, láska a nenávist, pokora a pýcha, úcta a nelidskost, odpuštění a zloba … Dojem protilehlých pocitů je zde opravdu silný. Jen volba Židů se v tomto pohledu jeví jako vybírat vždy ze zla a „jen“ poměřovat jeho únosnost. Ještě jedna maličkost - slovo zázrak tímto příběhem dostalo výjimečný obsah, zvláště v závěru knihy věnovanému době po skončení 2SV.

Ivushaak
18.02.2022 5 z 5

Ze začátku mně chvilku trvalo než jsem si zvykla na styl psaní, ale jak jsem se začetla, tak už jsem nemohla přestat. Bylo zajímavé číst o tom, jak 2. světovou válku vlastně vnímaly děti. Určitě doporučuji přečíst.

hanka_reading
15.02.2022 5 z 5

Velmi silný příběh skupiny několika židů, které válečné období donutilo schovávat se v kanalizačním městském systému. Ze začátku mi nevyhovoval způsob vyprávění, nicméně vyplatí se vydržet. Obzvlášť když se jedná o skutečné události.

Pančelka
12.02.2022 5 z 5

Naprosto nepředstavitelný příběh. Musí být bolestivé vzpomínat i po tolik letech. Kniha se mi četla velmi dobře. Za mě určitě doporučuji.