Dievčatko zo zámku
Helena Šmahelová
![Dievčatko zo zámku Dievčatko zo zámku](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103909/dievcatko-zo-zamku-103909.jpg?v=1325871186)
Dívenka Dora se načas dostane na zámek, který má zvláštní jméno Dobrá mysl. Bydlí v něm s tatínkem, který tu opravuje staré malby. Zámek je ponurý, skoro strašidelný. Daleko víc dívku láká okolní svět a noví kamarádi.
![huhuhu huhuhu](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Četla jsem v dětství, ale nic jsem si z knihy nepamatovala. Teď jsme četly s 10letou dcerou a už se nedivím, že mi v paměti nic neuvízlo. Kniha neurazí, ale ani nenadchne, přijde mi taková průměrně šedivá - přesně jako byla doba, ve které se příběh odehrává.
![Nofar197 Nofar197](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/253774/m_nofar197-pq2.jpg?v=1668670758)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížku jsem si koupila ve čtvrté třídě, dodnes si vzpomínám, že kartonovany výtisk stal třináct korun, což je neuvěřitelné. A také šlo o první a jakési osudové setkání s tvorbou paní Smahelove - v následujících letech jsem její knihy hltala.
Restaurátor Jasný a jeho dcera Dora přijíždějí na čas na státní zámek Dobrá mysl, kde Dorina otce čeká restaurování zámeckých maleb. Zpočátku Dora neni spokojená - stýská se ji po Praze a kamaradkach, navíc nemá příjemný pocit ze zámeckého kastelána. Postupně si však najde přátelé Danu a jejího bratra Karla, ale zejména Martina, syna paní ucitelky. S paní učitelkou se postupně sbližuje i Dorin otec. Dora zjišťuje, že i pan kastelán je obyčejný a srdečný člověk a nakonec se ji ani nechce vrátit se do Prahy........
![Pegas50 Pegas50](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásne ilustrácie, milý príbeh, veľmi som túto knižku mala v detstve rada, keď som doma "marodila", často mi prišla do ruky. Nostalgia zostáva...
![Kontryhelka Kontryhelka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pěkná kniha mého dětství. Sice na rozdíl od jiných přečtena pouze jednou, ale ráda na ni vzpomínám.
![JohankaDarc JohankaDarc](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177268/m_johankadarc-CYl.png?v=1558286255)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Příběh plyne poklidně bez většího vzruchu, na čtení jsem potřebovala dávku trpělivosti...
Podle mne jedna že slabších knih Šmahelové, kterou mám jinak moc ráda.
![SSTknihy SSTknihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125411/m_sstknihy-1hh.jpg?v=1540838357)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Milý příběh malé Dory a jejího tatínka, kterým se podaří najít jak nového kamaráda, tak novou maminku. Vše v kulisách strašidelného zámku, kde společně bydlí. Čtení spíš pro menší čtenáře.
![Znedla Znedla](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160626/m_znedla-DUI.jpg?v=1629264705)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pamatuji se, že knihu dostala sestra za nějaký úspěch v pionýru :-). Celá léta ležela v knihovně a nikdy jsem k ní nenašla cestu. Až teď po letech jsem se k ní konečně dostala a byla jsem mile překvapena. Příběh malé Dory je opravdu milý a myslím, že by se mi v dětství moc líbil, také bych chtěla zažít stejná dobrodružství a ještě k tomu na zámku:-). Teď už jsem bohužel některé věci viděla dospěláckýma očima - tatínek nechá Doru s Timem samotné v zámku a pak ta svatba o které nikdo nevěděl.... I tak má kniha své kouzlo časů minulých...
![crazyslunicko crazyslunicko](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/107421/m_crazyslunicko.jpg?v=1719512019)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Přečetla jsem ji, prokousala jsem se příběhem. Jedná se spíše o četbu pro děti, ale nějak mi unikla pořádná akce až na záchranu čápa.
![Nartaya Nartaya](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68583/m_68583-mG0.jpg?v=1475694649)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha splnila má očekávání - díky ní jsem se na pár hodin vrátila do dětství a z něj plynoucího dobrodružství. Také jsem se ptala sebe samé, zda by takové čtení bavilo dnešní dívky.
![SimonBorn SimonBorn](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170334/m_170334-RKt.jpg?v=1490386451)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bylo tam kouzelné naznačení vztahu jejího tatínka s paní učitelkou, Šmahelová mu věnovala přesně tolik místa, kolik mu věnuje dětská hlava. To jen rodiče čekají detaily, a ono nic :-)
![edith79 edith79](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36203/m_edith79-VYK.jpg?v=1693892109)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Milá knížka o dívence Doře, která se s tatínkem přistěhuje do tajemného zámku, aby zjistila, že ne všechno je tak jak vypadá. Moc hezká vzpomínka na dětství.
![chobo chobo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Četla jsem ji jako malá, několikrát. Dodnes na ní vzpomínám. Když jdu na podzim po polní cestě za vesnicí, často si vzpomenu na atmosféru té knížky.
![Miru Miru](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/7464/7464.jpg?v=1381127932)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knížka z dětství, jejíž příběh se mi vybavuje už jen matně, ale příjemný pocit z ní získaný přetrvává :-)
pro dívky restaurování, restaurátorství dětská dobrodružství hrady a zámky dívčí rományAutorovy další knížky
1959 | ![]() |
1984 | ![]() |
1979 | ![]() |
1964 | ![]() |
1985 | ![]() |
Knihu jsem četla kdysi jako dítě a teď se k ní vrátila kvůli Čtenářské výzvě. Na začátku mi vadila ulitba režimu, že spisovatelka napsala větu proti aristokracii, i když fakticky v knize žádná nebyla. Jinak to byl takový obyčejný neslanny nemastný příběh o dětech z vesnice, kam přijede Dora s tatínkem z Prahy kvuli práci a na konci se z dvou neuplnych rodin stane jedna kompletní.