Dívka, která kopla do vosího hnízda
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
Lisbeth Salanderová plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Ale nebude to mít jednoduché. Poté, co ji kulka zasáhla do hlavy, leží pod přísným dohledem na jednotce intenzivní péče. Pokud se uzdraví, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Ale i v nemocnici, přestože je v kritickém stavu, musí být stále ve střehu. Je tu totiž ještě jeden pacient - Alexander Zalaščenko...Mikael Blomkvist se rozhodne, že nenechá Lisbeth v rukou státní spravedlnosti. Lisbeth bude muset s jeho pomocí dokázat svou nevinu a také upozornit na zkorumpované politiky, kteří dopustili, aby se bezbranní lidé stali oběťmi zneužívání a násilí. Salanderová, bývalá oběť, je připravena úder vrátit. Kniha získala v roce 2008 ocenění The Glass Key za nejlepší dílo severské kriminální literatury. Na motivy této knihy, stejně jako předchozích dílů, vznikl celovečerní film v produkci agentury Yellow Bird. Film už zhlédly asi dva milionů diváků ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku a Španělsku. Připravuje se premiéra filmu v Kanadě, Estonsku, Řecku, Itálii, Francii, Německu, Švýcarsku, Rakousku a České republice.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Luftslotter som sprängdes, 2007
Trilogii mám už nějaký ten měsíc dočtenou a stále jsem tiše z povzdálí váhala, jak uchopit komentář. Udělám to naprosto buransky, zato výstižně.
Skvělé dokreslení příběhu, perfektní background, parádní myšlenka. Moc jsem si tenhle příběh užila!
Autor to mohl docela dobře seškrtat do dvou dílů. První díl byl ucelený a ukončený. A taky nejlepší, hlavně díky nevšední postavě Lisbeth. Třetí díl byl jen dohrou a uzavřením dílu druhého. Ovšem neskutečně dlouhou dohrou, u které jsem se už hodně nudil. Dvě třetiny se vlastně nic nedělo a nic nezměnilo. Zatímco v prvním díle byla Lisbeth super postavou, ve druhém díle trochu zevšedněla a ve třetím se jen občas připomněla.
Super kniha, vše geniálně promyšlené. Vůbec se mi nechtěla pouštět z ruky. Na konci mi bylo líto, že už je konec...
Děkuji za úžasný zážitek,v rekordním čase přečteny všechny díly.......všechny jsou i zfilmované a váhám,zda je chci vidět........
Pro mě osobně o něco slabší než první díl trilogie, ale přesto neuvěřitelně poutavá kniha. Ačkoli má české vydání přes 600 stran a v příběhu se toho vlastně až tak moc nestane, strašně čtení odsýpalo a nezažil jsem ani chvilku nudy. I těch hloupých akčních scén, které v knihách nemám až na výjimky vůbec rád, tu bylo méně, což je jedině plus. Hvězdičku jsem málem strhnul za nepovedený konec - Larsson měl ve všech třech knihách podivný zlozvyk nechat děj vyvrcholit a uzavřít několik desítek stran před koncem a pak psát dlouho o něčem, co je možná z hlediska osudů hlavních postav důležité (v tomto případě finance a budoucnost Lisbeth), ale pokles napětí a zábavy při čtení je v tu chvíli markantní.
Další věc, která mě štvala, byly ty neustálé stereotypy. Opravdu se musí s Blomkvistem vyspat a následně do něj zamilovat každá ženská, kterou potká? (Strašně mi to připomínalo seriály z 80. a 90. let, kde sbalil v každém díle hlavní hrdina novou ženskou) Opravdu musí stalker Eriky být člověk, který je zdánlivě nejméně pravděpodobný?
Přesto dávám pět hvězdiček za skvěle a až na zmíněné výtky velmi chytře a promyšleně napsané dílo. Část se soudem mě mimořádně bavila a velmi jsem ocenil, že nebyla nijak zkracována a mohl jsem si vychutnat všechny ty křížové výslechy, dialogy a proslovy. Larssona je vážně škoda...
Kniha měla spád, děj byl napínavý a rozuzlení celé série bylo naprosto dokonalé....Uvidíme jak si povede v pořadí 4 díl, který volně navazuje :)
Doteraz si myslim, ze kniha bola napisana podla skutocneho pribehu, lebo postavy a udalosti do seba brilantne zapadaju a nenechavaju priestor na vymysly. Pribeh bol do spiky premysleny a co je najdolezitejsie, neuveritelne putavy. Cakal som na prilezitost, kedy su ku knihe budem moct znova sadnut.
Oblíbená série. Příběh plný napětí, bohužel opět mě některé pasáže nudily - politika, novinařina. Na mě zbytečně zdlouhavý popis bez kterého bych se oběšla.
Naprosto úžasná kniha! Skvělé hlavní i vedlejší postavy, parádní zápletky a propracovaný příběh do neuvěřitelných detailů. A ten soudní proces? Nemám slov :D Jednoduše se dá celá třídílná Sérii Millénium od Stiega Larssona shrnout jako geniální :)
O chlup lepší než druhý díl, ale jednička byla pro mě nejlepší. Co mi vadilo, tak to byly na můj vkus příšerně dlouhé popisy minulosti postav a měla jsem opravdu problém se ze začátku v tom množství postav zorientovat. Do poloviny knihy se mi četlo opravdu těžce, ale druhá polovina to zachránila. Je to perfektně vymyšlený a propracovaný příběh do všech detailů. Jen už si vážně neumím představit o čem bude další díl. Někdy se do něj pustím, ale teď potřebuji nějakou oddechovku :-)
Skvělé zakončení série, ale souhlasím s tím, že chvílemi byly dlouhé popisy trochu vyčerpávající, ale i tak jsem to hltala a nemohla knížku odložit :)
Tento poslední výtvor božského Stiega Larssona jsem si vychutnávala.
Závěrečná show je velkolepá a na jméno Lisbeth Salanderová určitě jen tak nikdo, kdo tuhle trilogii četl, nezapomene.
Tato dívka totiž kopla do opravdu velkého vosího hnízda. :)
Pokračování v podobném stylu jako dva předchozí díly.Skvělé se to čte a zápletka je opět originální ...za mne opět 5 hvězd a doporučení všem ,kteří zatím jen uvažují o čtení těchto knih
zfilmováno krimi psychopatologie švédské detektivky poslední kniha autora psychopati, sociopati napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Jako předchozí dva díly nemám co víc říct než Skvělé!