Dívka, která se dotkla nebe
Luca Di Fulvio
Tři navzájem propletené osudy v dramatické době vzniku prvního židovského ghetta v Evropě. Neodolatelný příběh o lásce a smrti, přátelství, nenávisti a odpuštění, i o naplnění životních snů. O tom, jak se mladý pouliční zlodějíček, který strávil dětství v pekle, změnil v neohroženého ochránce svobody. Jak se z židovského šarlatána stal uznávaný lékař. A z děvčete bez budoucnosti vlivná módní návrhářka. Odpověď se skrývá v Benátkách na počátku 16. století. Neboť v tamním labyrintu uliček a kanálů nejtajemnější laguny Evropy, se rozvíjí fascinující panorama života…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
La Ragazza Che Toccava Il Cielo, 2013
Kniha na pozadí Benátek 16. století přináší romantický příběh. Pro mně příliš dlouhé, nenadchla mně. Už jsem ji chtěla "mít dočtenou", ale z jiného důvodu, než že bych byla napnutá, jak to skončí. I když byla napsaná docela čtivě, jinak bych ji při tomto počtu stran ani nedočetla.
Čtení na dovolenou. Moc se mi kniha líbila, osudy všech jsem s napětím sledovala. Příběh byl dost uvěřitelný, i když místy trochu nadsazený. Nakonec s radostí konstatuji, jsem ráda, že jsem se narodila ve 20. století...
Knížka se mi četla dobře, to ano, ale myslím, že už tak od čtvrtiny se mi do mysli stále dokola vkrádala otázka "Proč je to proboha tak dlouhý?!"
Krásný příběh, nádherná obálka knihy. Už dlouho jsem po ní pokukovala a když jsem v knihovně uviděla audio, nebylo co řešit. A bylo i hezky načtené.
Příběh nás zavede mezi chudinu Říma i Benátek. Otevře židovskou tématiku, náboženský fanatismus. Láska mezi mladými lidmi, láska mezi rodiči a dětmi, prodejná láska i láska kde jí vůbec nečekáte. Nenávist, závis, pomsta, ale i závěrečné prohlédnutí a usmíření sám se sebou. Ale zaslepenost, když někdo nechce změnit pohled, či se zamyslet nad situací. Spousta historie. A ten konec, jasně jsem si myslela, že to boře dopadne, ale už jsem četla i několik knih, kde to nedopadlo a tady byly tři poslední kapitoly opravdu napínavé. Vřele doporučuji.
Tak konečně dočteno - po dlouhých peripetiích.
Do téhle knihy jsem se pustila díky letošní čtenářské výzvě. A musím přiznat, že jsem si ji musela "porcovat". Nečetla se mi vůbec snadno a ze začátku mě trochu i nudila. Četla jsem ji od konce února po kouskách a prokládala ji jinými knihami. Což mi k jejímu dočtení dost pomohlo. Nakonec, někdy před půlkou knihy, se ve mně pocit z knihy otočil a začala mě víc zajímat a děj bavit. Víc jsem se do příběhu ponořila a byla jsem zvědavá, co dál přinese. Když to sesumarizuji, tak se mi nakonec kniha líbila, i když to nebyl můj vyhledávaný "šálek čaje". Ale jednou za čas si přečíst i něco jiného není na škodu.
Obsáhlý román, který barvitě líčí život v Benátkách na počátku 16. století. Dozvěděla jsem se o prvním židovském ghettu, fascinoval mě popis stavby lodi, děsil mě průběh nemoci, na kterou tehdy nebyl lék. Příběh chytrého Mercuria a nadané Giuditty (a nejen jejich) vás prostě chytne a nepustí, dokud se neocitnete na konci. A že je to moc stran? Také jsem si to na počátku myslela....
Občas boli zaujímavé časti ale inak ma to nebavilo.
Prečítané iba kvôli vyzve. Inak by som určite neprečítala.
Trochu mě odrazovala od čtení tloušťka knihy. I přes to mi byla kniha doporučena, že stojí za to. Nejsou tam sáhodlouhé popisy událostí nebo prostředí. Děj má spád a stále s hrdiny prožíváte jejich příběh. Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a určitě ji doporučuji. Nezalekněte se počtu stran. :)
Na tuto knížku jsem narazila díky čtenářské výzvě. Nejdřív jsem se trochu vylekala, když jsem viděla jak je tlustá a chvilinku mi trvalo se začíst, ale nakonec mě kniha docela pohltila. Super historický a romantický příběh, moc jsem si to užila a jsem ráda, že jsem na knížku narazila.
Vybráno na základě doporučení čtenářské výzvy. Ze začátku bylo těžké se začíst, pak se děj rozjel, něco mezi historickým románem a červenou knihovnou. Až tak mě to nenadchlo....možná na prázdniny:-)
Historické romány nečtu, tak se mi do této knihy moc nechtělo - volba padla jenom díky ČV23. Jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou a vydržela jsem. Krásný pohádkový příběh plný napětí, lásky, krutosti, zrady, odpuštění. Jako bonus se čtenář dozví jak se žilo v této těžké době a navíc i zakusí těžký život židů. Ač jsem Benátky několikrát navštívila, neměla jsem ponětí, že zde vzniklo první ghetto a že název pochází právě odtud. Při příští návštěvě si musím projít vřele doporučuji!
Z knížky mám hodně rozporuplné pocity. Celkově se tak nějak strašně táhla. Bylo tam na mě hodně hluchých míst, kde se prostě nic nedělo a třeba jenom cestovali, chodili z místa na místo, žádná hlubší pointa. Řekla bych, že samotná knížka by šla o čtvrtku možná i půlku zkrátit a prospělo by jí to.
Postavy mi přišly takové zvláštní, vpodstatě jsem si oblíbila jen dva hlavni hrdiny. Pak teda i jednu vedlejší, ale ta tam moc prostoru bohužel nedostala.
Popsání pronásledování Židů v historii bylo velice zajímavé. Bylo také velice poutavé sledovat jejich kulturu a názory na život.
Samotný název knihy mi přijde trošku zavádějící. Ale když se na celý děj člověk podívá hodně do hloubky, tak asi trošku smysl dává.
Téma čarodějnictví v historii taky zde bylo velice děsivé a rozdíly mezi lidmi celkově, mezi Židy a jinými rasami, My přišly hodně blízké tématu současnosti, kdy hodně řešíme, kdo se jak chová a kdo čemu věří a podobně.
Knížka byla úžasně detailně napsaná, ale těch detailů tam prostě bylo až moc. Kdyby byla lépe provedena korektura a hodně knihy vypuštěno, tak bych asi dala vyšší hodnocení, takhle ale ne.
Závěr knihy byl takový divný. Až přehnaně vykonstruovaný a neuvěřitelný. V tu chvíli jsem si říkala, co to vlastně čtu. Přišlo mi, že čtu úplně jinou knihu najednou.
Takže ano, chyb má kniha bohužel hodně, proto jen tři hvězdičky
Když jsem si vybral tuto Aknihu, nečekal jsem nic vzrušujícího. Prostě kniha do čtenářské výzvy z 16. Století. Ale jak jsem byl překvapen. Příjemný děj se stupňová v napínavosti. Najednou jsem nedokázal tok děje přerušovat. A ten závěr. Oko mi zvlhlo. A to už není tak častý jev. Jedním slovem úžasný příběh.
Mám moc ráda příběhy, které nejsou prvoplánovité, kdy hned od 3.stránky vím přesně jak se děj bude vyvíjet a jak to dopadne.
Tato kniha mi toto nadmíru splnila. Mohla jsem si představovat život v Benátkách v 16. století, nechat se unášet představami a strachovat se o osudy jednotlivých hrdinů. Tak trochu si i rozšířit obzory o životě Židů, restrikcích, které museli snášet, o způsobu léčení syfilis apod.
Krásný pohádkový příběh o přátelství, lásce, nenávisti, zašti, odpuštění a naplnění životních cílů a tužeb. Jak je u pana Di Fulvia zvykem, v knize se prolínají příběhy tří hrdinů - židovského doktora Isacca, židovské dívky, módní návrhařky, Giuditty a jejiho milého, chlapce Mercuria, toužícího po svobodě a lepším životě. Kniha Vás vtáhne a nepustí až do konce.
Pokud se chcete přenést do atmosféry Benátek 16. století, tento román vám tuto dobu přiblíží dokonale. Mě nejvíce zaujala averze proti Židům, která byla už tehdy velmi rozšířená, a také barvitě popsaný život středověké severní Itálie. Kromě života v Benátkách autor čtenáři přiblíží i život v Mestre, které je poblíž, a díky pestrému kaleidoskopu nejrůznějších zlodějíčků, lehkých žen i bohatých měšťanů si uděláte věrohodnou představu, jak se v té době žilo.
Jako výlet do historie mohu doporučit, ale literárně to bylo slabší a trochu podbízivé. Happyend, který se dal očekávat, tuto knihu řadí spíše do lehčího žánru. Ale i tak mohu doporučit, pokud se chcete pobavit a máte dost silný žaludek na velmi naturalisticky popsané detaily středověkého života, života bez kanalizace a jiných vymožeností dnešní doby...
Takové příběhy jednoduše miluju. Hned po pár větách zapomenete na okolní svět a plnými doušky nasáváte atmosféru minulosti - je krásná, je drsná, je kouzelná. Osud každé postavy jsem chápala a byl pro mě zajímavý, i když nejvíce mě samozřejmě bavila hlavní postava mladého Mercuria. Bylo tam dobrodružství, láska, vykoupení i zatracení. Při čtení se mi příběh odehrával před očima, jako krásný výpravný film, který by však nikdo stejně nezrežíroval. Pro člověka, který má rád historii a občas si sám připadá, jako by se narodil ve špatném století, je tato kniha jako dělaná.
láska 16. století italská literatura židovská ghetta tragédie Benátky historické romány romance
2016 | Dítě, které v noci našlo slunce |
2015 | Chlapec, který rozdával sny |
2014 | Dívka, která se dotkla nebe |
2019 | Sen, který se naplnil |
2021 | Všechny touhy vedou do Říma |
Knihu jsem začala číst kvůli Čtenářské výzvě a rozhodně nelituji, protože jsem se dozvěděla něco z historie Benátek, které mám moc ráda. Příběh má za mě příliš pozvolný rozjezd, ale postupně se rozvinul v zajímavé a poutavé vyprávění. Vůbec jsem netušila, že na počátku 16. století vzniklo v Benátkách první židovské ghetto, ani o značném omezování svobod a práv židů. Kniha pro mě byla zajímavým náhledem do života benátské chudiny, která se snadno nechala ovlivnit křesťanskými fanatiky. Oblíbila jsem si postavu vojenského kapitána a u Mercuria jsem si chvílemi říkala, že má štěstí snad za všechny ostatní postavy v knize.