Divoši
Don Winslow
Chon a Ben pěstují marihuanu, velmi kvalitní marihuanu. Svým zákazníkům ji dodávají přímo, a to se samozřejmě nelíbí ani drogovým kartelům, ani jejich bossům. Proto unesou a uvězní Chonovu a Benovu milou O a přislíbí její navrácení, pokud jim budou Chon a Ben tři roky dodávat své vyhlášené zboží. Nebo ji vyplatí – výše výkupného je však až podezřele podobná zisku za ono tříleté období pečlivé produkce. Chon a Ben peníze nemají – nezbývá tedy než okrást ty, kteří je okrádají o výdělek a milovanou O o svobodu… Svižný krimiromán ze současné Ameriky: New York Times jej zařadil mezi deset nejlepších knih roku 2010 a Oliver Stone podle něj natočil film.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2012 , Knižní klubOriginální název:
Savages, 2010
Parádní nářez psaný syrovým stylem, film od Olivera Stone se v mnohém liší , ale je stejně syrový a drsný a řekl bych, že Stone zde v tomto filmu se nechal ovlivnit Tarantinem, kniha stojí za přečtení, film za shlédnutí
Príbeh o obchode s drogami....nehovorím, že niečo zlé, ale videla som skôr film, ako som čítala knihu a toto nie je pre mňa ten správny postup. Ale dalo sa...
Surovost a nevybíravost co se popisu milostných scén týče je to, co si na knížce zapamatuju. Zbytek je celkem obyčejný příběh z drogového prostředí.
Styl, jakým je kniha napsána, mi vůbec nesedl. Jinak postavy i děj super. Film se mi ale líbil více.
Knihu jsem si koupil po zhlédnutí vynikajícího filmu Olivera Stonea a zhltnul jsem jí do dvou dnů, šlo o velmi čtivý kousek. Lado, to byl pěkný parchant :) 80%
Ústredné trio je napísané dobre, ich charaktery nie sú čiernobiele. Majú síce viac chýb než pozitívnych vlastností, ale aj tak pôsobia sympaticky a držal som im palce. So zápornými postavami už je to horšie, ale skutočným problémom je tu zápletka, ktorá je len ďalšou variáciou "drogového obchodu, ktorý sa zvrtol" a neponúka nič viac. Drsné dialógy a otvorený postoj k sexualite sú fajn, ale.... proste ma to nestrhlo.
Za mě, nic moc, spíš nic než moc.. Vůbec jsme se netrefila do výběru, opravdu nezajímavá knížka.. pro puberťáky..
Děj odsýpá a je plný akce. Co dodat mě se to hrozně líbilo. Doporučuji jak knihu, tak i film.
čakal som od tejto knihy viac nebolo to zlé ale ani nič vynimočné a hlavne mi vadili tie jednoriadkove kapitoly
Jsou dvě věci, které byste o románu Divoši měli vědět. Je to hodně divoká a pěkně bezskrupulózní jízda.
Mnohé urazí nevybíravým jazykem, netradičním stylem vyprávění a syrovostí sexuálních i násilných scén, jiné naopak strhne neuvěřitelným tempem. Jste-li jemnější povahy, budete se červenat, rozčilovat a možná zvracet. Dost se na tom podepisuje literární zkratka, kterou autor hojně využívá. Snad jen jediný člověk dokáže vyprávět rychleji než on a to Ken Bruen. Ovšem co Winslow ztrácí oproti Bruenovi na rychlosti, získává za přímočarou zápletku, která má začátek, prostředek i konec. Ta se dá shrnout citací z knihy: „Než se do někoho začnete srát, zjistěte si pořádně, co je zač, ať si nenaserete do bot.“ Plusem jsou i postavy, které do děje aktivně zasahují a nejsou jím jen vláčeni. O to víc, že jde o skutečně zvláštní existence. V jednu chvíli totální vymaštěnci, v druhou jsem je naprosto miloval.
Pro mě osobně druhý nejlepší thriller roku 2012, hned za Černou nenávistí Dennise Lehanea.
Za mne super kniha - film jsem viděla jako první,ale mohu podotknout, že kniha byla mnohem lepší. Četla se mi skvěle.
Sotva jsem začal číst, tak jsem měl sto chutí knihu zas odložit. Na takhle blbý styl psaní jsem snad ještě nenarazil. Nicméně jsem překonal svou averzi (dalo mi to práci) a knihu dočetl. Drsný a poutavý příběh, což se mi líbilo. Tedy až na ten hloupý konec.
Tuto knihu jsem zahlídla na pultu knihkupectví. Hned jsem si jí přiřadila ke stejnojmennému filmu, který vznikl v roce 2012. I když jsem nejprve viděla film, který je mimochodem prvotřídní, tak kniha na mě udělala zcela stejný dojem. Nijak se od filmu zásadně neliší. Je velmi čtivá s velmi rozsáhlou slovní zásobou (na vulgarismech se zde nešetří, což je možná i dobře). Jsem nadšená, že jsem si knihu mohla přečíst a vřele ji doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst nějakou oddychovou literaturu - jíž tahle kniha stoprocentně je!
Poutavě napsaná kniha, kterou jsem četla skoro jedním dechem. Jen ten konec se mi moc nelíbil, ale zřejmě byl reálnější než ten filmový.
Moje nadšení z úvodu knihy postupně opadlo až na tři hvězdy a to ještě pomíjím závěr. Čtení na letní víkend, víc asi ne.
Film byl super a kniha také. Film jsem viděl jako první a musim říct ,že do poslední chvíle jsem si myslel ,že to nemůže dopadnout dobře . Dopadlo - mám raději dobré konce. Kniha také velmi dobra.
Ve všem nemusíme hledat hlubší smysl.
Drsné, divné, s antihrdiny... a zatraceně dobré!