Satori přehled

Satori
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125642/bmid_satori-CTM-125642.jpg 4 33 33

V románu Satori se znovu setkáváme s Nikolajem Helem, hrdinou slavného Trevanianova románu Šibumi (Argo, 2006), pokládaného za nekorunovaného krále všech thrillerů a oplývajícího nečekanými literárními přesahy. Nikolaje tu potkáváme už v roce 1951, když zuří válka v Koreji. Je mu teprve šestadvacet let, ale tajné služby už o něm vědí, že je mistrem bojových umění a dokáže se dostat téměř kamkoli. A tak ho kontaktuje CIA a zadá mu úkol, který je zaručenou vstupenkou na onen svět: zabít nejvyššího sovětského komisaře v Číně.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Satori. Přihlašte se a napište ho.

parxel
28.07.2024 4 z 5

Satori je volným pokračováním románu Šibumi. Vlastně se ani nedá říci pokračováním, ale spíše takovým doplněním, protože pokrývá časové období, které bylo v původní knize přeskočeno. Hl. postava Nikolaj Hel je vyslán na nesplnitelnou misi do Číny, ale jak se dá "očekávat", tak si se všemi problémy hravě poradí.

Podle mého názoru je Satori dobrý román, ale zdaleka nedosahuje kvality původního Šibumi. Chybí mu totiž taková těžko popsatelná, ale charakteristická práce s jemnými náznaky a namísto toho nastupuje akce a děj. Výsledkem je průměrný příběh, který těží ze slávy svého předchůdce, ale nepřidává nic navíc.

soukroma
09.06.2024 4 z 5

Začátek se trochu táhnul, ale od třetiny je to prvotřídní bondovka. To samozřejmě také znamená, že hrdina je naprosto neomylný, prvotřídně bdělý a schopný a zručný, v jeho případě ani nepotřebuje typickou střelnou či bodnou zbraň, stačí mu vlastní ruce a nohy anebo cokoli nevinného v dosahu. A dovede se ve svých 26 letech takto "ohánět" ve všech směrech i v pro něj novém špionážním prostředí plném samých neznámých.
Však jsme také v jihovýchodní Asii začátku 50. let: Maova Čína, francouzská Indočína, silné protikomunistické zájmy Američanů v oblasti jako nových figurek na šachovnici (nebo černo-bílých kamenů neskutečně složité hry go) a samozřejmě silně prokomunistických Sovětů. Prodej zbraní a vyzbrojování jedné z mnoha stran místních konfliktů, pěstování a pašování opia (ideální trasa pro některé postavy: z Asie šup do Marseille a opracované jako heroin pak šup na trh do New Yorku...).
Hrdina si porozumí s kdekým, najde i nečekaného přítele (mrňavého nepohledného Belgičana!) a nevyhnutelně i lásku, pomáhá mu jazyková vybavenost a šibumi (jestli/kdy dospěl k satori, to není do konce úplně zřejmé, i když ví, kam se bude jeho život a kroky ubírat - nicméně je pomsta tím správným směrem a cílem?).
Moc pěkné vylíčení míst a jejich atmosféry, zejména tehdejšího Pekingu a Saigonu, což vše hrdina ještě srovnává se Šanghají svého dětství, případně Tokiem jeho dospělosti. Jihočínské hory a řeka Mekong ve svém zárodku (a peřejích) dokreslují tamní reálie.

Šibumi jsem četla dávno a nebyl to pro mne primárně špionážní thriller, Satori jím je a nikdy se netváří jinak. Kdyby autor napsal svůj román s podobným hrdinou, a nepřiznal by jistou návaznost na Hela, určitě by ho čtenáři za to pranýřovali, teď ho zase spíš kárají za to, že to není Šibumi 2 - není a nemůže být, ale samo o sobě je to velmi dobrý napínavý bondovský špionážní thriller z 50. let. A jako takový jej hodnotím 85%.

Ladinek
08.05.2023 4 z 5

Na rozdíl od Šibumi velice svižné, neztrácející tempo. Klasický špionážní thriller, který má blíž k Ludlumovi než k Trevanianovi. Protivníci jsou skuteční a ne nějaká fiktivní "Mateřská společnost", takže to nepůsobí tak přehnaně nesmyslně. Mnohem zábavnější než Šibumi.

Kniha Satori v seznamech

Čína tajné služby bojová umění Korea CIA